Η διαρκής κρίση που δημιουργήθηκε από το ρωσο-ουκρανική σύρραξη κρύβει πολλών ειδών κινδύνους που αρχίζουν να τονίζονται στην καθημερινότητα. Παρά το κρύο που επικρατεί λόγω εποχής οι αγρότες προσπαθούν εξακολουθητικά να μας πουν ότι αυτοί μεν χάνονται εμείς δε, ως καταναλωτές, είτε θα τρώμε ανήκουστης εξαθλίωσης τρόφιμα, είτε θα πεινάσουμε τεχνηέντως. Σατανικό σχέδιο που δυστυχώς δεν εντάσσεται στα σενάρια κινδυνολογίας, αλλά στην ανικανότητα των Ευρωπαίων ταγών των βασικών οικονομικών δυνάμεων, που ελέγχουν και τους επικεφαλής των οργάνων προετοιμασίας της ευρωκαταστροφής. Και δυστυχώς αυτοί παρασύρουν και τις μικρότερες και ασθενέστερες οικονομικά λοιπές χώρες που ακολουθούν το άρμα του άξονα Παρίσι – Βερολίνο. Μέχρι που θα φτάσουν;
Στα κρύα του χειμώνα το πολιτικό θερμόμετρο, πανευρωπαϊκά, ανεβαίνει. Αγρότες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία και στη δική μας) έχουν ξεσηκωθεί καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους.
Στο σκηνικό αυτό κοινή είναι η διαπίστωση ότι η εκτελεστική εξουσία έχει αποτύχει παταγωδώς ακόμη και στην απλή εφαρμογή των κανόνων της ΚΓΠ.
Στα σημειώματά μας έχουμε επισημάνει τις λάθος αποφάσεις των Ευρωπαίων ταγών, οι οποίοι δε φρόντισαν να βοηθήσουν στην επίλυση του υπαρκτού προβλήματος της διένεξης Ρωσίας – Ουκρανίας, φτάνοντας στα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που διαμηνύουν τι έπρεπε να γίνει και σήμερα οι σπέρνοντες ανέμους θερίζουν θύελλες.
Το μεγάλο δε, πρόβλημα φαίνεται να είναι η ταχεία άνοδος της ακροδεξιάς, την οποία λογικά έπρεπε να απεύχονται οι κυβερνώντες την Ευρώπη, γνωρίζοντας τις θυσίες που έκαναν οι παλαιότεροι.
Φτάνουμε δε στο σημείο να διαπιστώνουμε ότι η λάθος διαχείριση τόσο της ίδιας της ΚΓΠ, όσο και των αποτελεσμάτων από άλλες λάθος ενέργειες, οδήγησαν σε μείωση των εισοδημάτων των Ευρωπαίων πολιτών και ολόκληρα τμήματα σε φτωχοποίηση άνευ προηγουμένου.
Μια φτωχοποίηση που έχει ξυπνήσει τα καταστρεπτικά ενδόμυχα της ακροδεξιάς πολιτικής, αναρριχώμενης με εξαντλητικά γρήγορους ρυθμούς.
Η διαπίστωση δε που κυριαρχεί σε απλές παρατηρήσεις λογικής δείχνουν ότι καθίσταται καθημερινά περισσότερο αναγκαία η λήψη μέτρων που στοχεύουν στη σταδιακή εφαρμογή όλων των αποφάσεων που απευχόμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και αφορούν δυο κατηγορίες τροφίμων.
Η μια κατηγορία αφορά τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) που ευδοκιμούν σε χώρες εκτός ΕΕ, και μεταξύ αυτών και στην Ουκρανία, και η άλλη αφορά τη μείωση της κτηνοτροφίας που επιβαρύνει και το περιβάλλον και την αντικατάστασή τους από σειρές σκουληκιών και εντόμων για να μη μειωθεί η αποληπτική ικανότητα των ανθρώπων στις αναγκαίες πρωτεΐνες.
Για το δεύτερο αυτό σημείο έχουμε αναφερθεί διεξοδικά από τις στήλες της εφημερίδας στο πρόσφατο παρελθόν και απλά το σημειώνουμε, ώστε να μην ξεχνούμε τι μας περιμένει με την άθλια αυτή συμπεριφορά των Ευρωπαίων ιθυνόντων. Για το πρώτο σημείο όμως, ξεκαθαρίζουν οι στόχοι κυρίως της Κομισιόν, που πηγαίνει προς αποδοχή της χρήσης των προϊόντων της αμερικάνικης πολυεθνικής Μονσάντο.
Σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη, οι ΓΤΟ είναι οργανισμοί οι οποίοι έχουν τροποποιηθεί γενετικά με τεχνικές που διαφέρουν από τη φυσική διασταύρωση ή τη μετάλλαξη. Αυτό μπορεί να γίνει για να βελτιώσει τις αγροτικές παραγωγές, να προστατεύσει τα φυτά από ασθένειες ή έντομα, ζιζάνια και σκουλήκια, ή ακόμη και να βελτιώσει τη διατροφική τους αξία. Και όλα αυτά στο όνομα της αντιμετώπισης της παγκόσμιας πείνας, ενώ οι αντίθετες απόψεις που έχουν επικρατήσει και στην Ευρώπη και στη Ρωσία αναφέρονται στην ασφάλεια τροφίμων, και στις ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον και κυρίως στους φόβους από τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη γεωργική παραγωγή.
Ιδιαίτερη σημασία έχει αναφορά στη μείωση των εισοδημάτων των αγροτών που μαστίζονται από την πτώση των εισοδημάτων, το υψηλό κόστος και τον ανταγωνισμό από τις φθηνές εισαγωγές – και πολλοί αισθάνονται ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕ για αυστηρότερους πράσινους κανονισμούς απειλεί να κάνει τη ζωή τους, και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους, καταστροφικά χειρότερη.
Οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, μεταφορές και λιπάσματα, έχουν επιδεινώσει όλη την κατάσταση στην αγορά και το κατευναστικό πλήγμα των κυβερνήσεων και των λιανοπωλητών δεν μπορούν να μετριάσουν τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κρίσης του κόστους ζωής.
Στο μεταξύ πληθαίνουν οι εγκρίσεις της Κομισιόν και οι ανανεώσεις ΓΤΟ για τρόφιμα και ζωοτροφές. Μόνο στις 26/01/2024 διαβάζουμε σε δελτίο τύπου την έγκριση ενός γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου και ανανέωσε την έγκριση δύο γενετικώς τροποποιημένων ελαιοκραμβών, ως τροφίμων και ζωοτροφών. Οι εγκρίσεις αυτές ακολούθησαν τις ολοκληρωμένες και αυστηρές διαδικασίες της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων, οι οποίες εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Βασίζονται στη θετική επιστημονική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλλιέργειες αυτές είναι εξίσου ασφαλείς με τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες.
Αυτές είναι οι καταστροφικές για την αγροτική παραγωγή διαδικασίες που υιοθετούνται από τις Βρυξέλλες. Για την ώρα δεν λέγονται ΓΤΟ, αλλά μιλούμε για φυτά που παράγονται με Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (NTG plants) που θεωρούνται ισοδύναμες με τα συμβατικά φυτά. Είναι περίεργο μεν, αλλά επικίνδυνο αυτή τη στιγμή να παρουσιάζεται και να παίρνει σάρκα και οστά ένα θέμα που πληγώνει τη δημοκρατία στην Ευρώπη και μας αφήνει άφωνους να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, επισημαίνοντας μόνο τις ανησυχίες μας.
Στο μεταξύ, όπως σημειώνουμε και στον τίτλο, αλλά και στο κείμενο αυτό, η άνοδος της ακροδεξιάς πιάνει ρυθμούς που ξεπερνούν την αριθμητική και αγγίζουν τη γεωμετρική πρόοδο. Με θύματα τον πληθυσμό. Για τον λόγο αυτό οι αγρότες επιβάλλεται να εισακουστούν, και μάλιστα γρήγορα, πριν παρέλθει ο χρόνος της κανονικής σποράς… Αλλιώς πάλι θύελλες θα θερίσουμε.