Θεωρητικά μαθήματα κατάρτισης και πρακτική άσκηση προετοιμασίας και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης πραγματοποιήθηκε χθες στους χώρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου και του εμπορικού λιμανιού, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του σχεδίου του Δ.Λ.Τ. για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, σύμφωνα με υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και τη λιμενική αρχή. Στην άσκηση που εξελίχθηκε από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης συμμετείχαν περισσότερα από 30 άτομα, μεταξύ των οποίων το προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, η Εθελοντική ομάδα «ΈΝΑ», το Πολεμικό Ναυτικό, Ρεθεμνιώτες εθελοντές, αλιείς και το προσωπικό ασφαλείας του Λιμανιού. Η δράση ήταν χωρισμένη σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος και βασίστηκε σε ένα υποθετικό σενάριο διαρροής πετρελαιοειδών από ένα πλωτό σκάφος προσδεμένο στο Λιμάνι του Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα να απαιτείται η στοχευμένη παρέμβαση οριοθέτησης, περιορισμού και προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής, με τη χρήση απορροφητικών μέσων. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία «ΜΕΤΟΠΗ -Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος», η οποία παρείχε εξειδικευμένη τεχνογνωσία στους συμμετέχοντες, επιδεικνύοντας μεθόδους αξιοποίησης του εξοπλισμού αντιρρύπανσης του Λιμενικού Ταμείου, με τη χρήση πλωτών φραγμάτων απορροφητικών και προσκολλητικών υλικών, καθώς και την επιλογή του κατάλληλου υλικού ανάλογα με το περιστατικό.
Το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης, το οποίο διεξήχθη στον Λιμένα Ρεθύμνου, αποτελούνταν από δύο σκέλη: Στο πρώτο έγινε η επίδειξη των υλικών και μέσων αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης που διαθέτει το Δ.Λ.Τ Ρεθύμνου στον ομώνυμο Λιμένα και παρουσίαση του τρόπου χρήσεως καθ’ ενός υλικού και μέσου ξεχωριστά, ανάλογα με τη φύση της ρυπογόνου ουσίας και στο δεύτερο σκέλος έγινε η διεξαγωγή της άσκησης αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης σε κατάλληλο σημείο του Λιμένα, με πόντιση ικανού μήκους πλωτού φράγματος, σύμφωνα με το σενάριο που γνωστοποιήθηκε στους συμμετέχοντες επί τόπου. Η πρακτική άσκηση έγινε υπό τον συντονισμό του Μιχάλη Αγγελόπουλου και του Βλάση Αγγελόπουλου, εκπαιδευτών της Εταιρείας «ΜΕΤΟΠΗ -Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος».

«Να έχουμε τα κατάλληλα μέσα και την τεχνογνωσία»
Ετοιμότητα, γνώση και εκπαίδευση ήταν οι στόχοι της άσκησης για την αντιρρύπναση, σύμφωνα με τον Βασίλη Θεοδωράκη, πρόεδρο του ΔΣ του Δ.Λ.Τ. Ρεθύμνου, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στόχος να είμαστε σε μία ετοιμότητα, να γνωρίζουμε τα υλικά μας και να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους μας. Είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί μπορεί να γίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στο Λιμάνι και μετά επειδή είναι περιορισμένος ο χώρος, πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα μέσα και την τεχνογνωσία για να την περιορίσουμε και να την εξαφανίσουμε, αλλιώς θα πληγεί σημαντικά το θαλάσσιο περιβάλλον», ενώ όπως τόνισε, πρόσφατα έγινε περιβαλλοντική επιθεώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Δ.Λ.Τ., προκειμένου να ελεγχθούν οι περιβαλλοντικές πολιτικές του και η τήρηση των απαραίτητων μέτρων, γεγονός που όπως σημείωσε, δείχνει και τη σημασία που αποδίδεται πλέον στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Παράλληλα, μπορεί να μην σημειώνονται τέτοιου είδους προβλήματα ρύπανσης των υδάτων στο Ρέθυμνο, αλλά «ο προγραμματισμός προβλέπει να έχουμε κάποια υλικά τα οποία διαθέτουμε. Έχουμε δύο κοντέινερ στο εμπορικό λιμάνι με όλα τα απαραίτητα υλικά».
Με τη σειρά της η Αθανασία Δασκαλάκη, διευθύντρια του Λιμενικού Ταμείου συμπλήρωσε: «Το Λιμενικό Ταμείο τηρεί σχέδιο αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, το οποίο είναι εγκεκριμένο σύμφωνα με τον νόμο από τη λιμενική αρχή και το οποίο προβλέπει κάθε χρόνο, να γίνεται θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση, δημιουργώντας ένα σενάριο πιθανής και αποφευκτέας φυσικά ρύπανσης». Όπως τόνισε, στόχος είναι «να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε να τηρούμε τις διαδικασίες, να διαθέτουμε τον εξοπλισμό σύμφωνα με όλες τις προμήθειες εξοπλισμού που έχουμε και την τεχνογνωσία για να αξιοποιήσουμε τον εξοπλισμό και να αποτρέψουμε μία διασπορά διαρροής πετρελαιοειδών που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα». Σύμφωνα με την κ. Δασκαλάκη, η άσκηση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να επικαιροποιηθεί το σχέδιο του Δ.Λ.Τ. για την αντιρρύπανση και «να δούμε αν χρειαζόμαστε επιπλέον υλικά, νέες διαδικασίες, προσθήκη στοιχείων εξοπλισμού και να γίνει πρακτική άσκηση με τα νέα δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις της νομοθεσίας».
«Στο Ρέθυμνο ο καλύτερος εξοπλισμός Λιμενικού Ταμείου στην Ελλάδα»
Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος συντόνισε τη δράση αναφέρθηκε τόσο στον στόχο της άσκησης, όσο και στην επάρκεια του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού του Ρεθύμνου: «Σκοπός ήταν να εκπαιδευτεί το εθελοντικό προσωπικό και η ομάδα δράσης, για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν με αποτελεσματικότητα όλα τα υλικά που έχει στη διάθεσή του το λιμενικό ταμείο». Όπως τόνισε, ένα σενάριο αντιρρύπανσης περιλαμβάνει ένα σκάφος το οποίο βουλιάζει και πρέπει να γίνει άμεσα επέμβαση, για να μην διαρρεύσει το πετρέλαιο και το λάδι της μηχανής του στη θάλασσα. «Έχουμε δύο κοντέινερ στο Ρέθυμνο, το ένα έχει τα απορροφητικά υλικά και το άλλο με πλωτά φράγματα. Τον επόμενο ενάμισι μήνα, το Ρέθυμνο θα προμηθευτεί έναν μεγάλης αξίας αντιρρυπαντικό εξοπλισμό, πρόσθετο, για αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Με αυτά τα υλικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα συμβάντα που μπορούν να προκύψουν στο Λιμάνι Ρεθύμνου και στα υπόλοιπα λιμάνια ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου».
Παράλληλα, σχολιάζοντας τη συχνότητα στην οποία η ομάδα αντιρρύπανσης έρχεται αντιμέτωπη με περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε: «Κάθε μέρα έχουμε ρυπάνσεις μικρής έκτασης. Η μεγάλη ρύπανση προκύπτει όταν ένα σκάφος έχει βουλιάξει. Εκεί έχουμε συνεχιζόμενη ρύπανση, από διαρροή πετρελαίου, είτε από δεξαμενές του σκάφους, είτε από τη μηχανή με τα λάδια της. Η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση και σωστή, είναι σαν τη φωτιά. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τη ρύπανση μέσα στην πρώτη ώρα, η έκταση που θα λάβει θα είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να έχουμε οικολογικές συνέπειες και εύλογες διαμαρτυρίες από τον κόσμο», ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Με τον πρόσθετο εξοπλισμό αξίας 150.000 ευρώ που παραλαμβάνει το Ρέθυμνο, έχει ίσως τον καλύτερο εξοπλισμό Λιμενικού Ταμείου στην Ελλάδα, σε αξία και σε ποικιλότητα. Θεωρώ ότι το Ρέθυμνο μετά από αρκετό καιρό, κατόρθωσε και μπήκε σε ένα πρόγραμμα με αφορμή τη Σκαλέτα και παίρνει αυτόν τον εξοπλισμό, που θα λύσει όλα τα προβλήματα που θα εμφανιστούν στο μέλλον».
Τέλος, ο Βλάσης Αγγελόπουλος, Μηχανικός Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και συντονιστής του πρακτικού σκέλους της άσκησης ανέλυσε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τον ρόλο του στην εκπαίδευση του εθελοντικού προσωπικού, ο οποίος ήταν κυρίως πάνω στη βάρκα. «Ουσιαστικά έμαθε το εθελοντικό προσωπικό πώς να αγκυροβολεί το φράγμα και να το στερεώνει, ώστε να μπορεί να κρατήσει τη μέγιστη πιθανή διαρροή πετρελαιοειδών στη θάλασσα. Είναι απαραίτητο αυτό το κομμάτι, ώστε να μην διαφύγει πετρέλαιο εκτός φράγματος και έτσι να μην ρυπάνει τις ακτές ή τα υπόλοιπα σκάφη και ο,τιδήποτε βρίσκεται εκεί κοντά», τονίζοντας ότι συμμετείχαν ένας έμπειρος χειριστής βάρκας και ένας με μηδενική εμπειρία σε τέτοιου είδους περιστατικά, ωστόσο και οι δύο ανταπεξήλθαν επιτυχώς και το φράγμα στερεώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.