Ως ενεργός δημότης δεν θα σταματήσω να εκφράζω τις απόψεις μου για τη λειτουργία και τη νοοτροπία των δημοτικών εκπροσώπων μας είτε αυτοί ανήκουν στη συμπολίτευση είτε στη μείζονα ή ελάσσονα αντιπολίτευση.
Η αναμενόμενη, δια περιπάτου, επικράτηση της «Νέας Αντίληψης» στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 διαμόρφωσε μια σύνθεση ενός δημοτικού συμβουλίου από 24 συμβούλους της συμπολίτευσης, εννέα συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης και δύο συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δημιουργείται μια νέα τρισυπόστατη, υπερσυγκεντρωτική 9μελή δημοτική διοικητική επιτροπή με πάρα πολλές αρμοδιότητες αντικαθιστώντας τις τρεις προηγούμενες επιτροπές (Οικονομική, Ποιότητα Ζωής και Εκτελεστική) αποτελούμενη από έξι τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη της συμπολίτευσης και τρία τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη της αντιπολίτευσης (μείζονος + ελάσσονος).
Η ιδιαιτερότητα εκλογής των μελών της νέας και δημοτικής επιτροπής έγκειται στο ότι από την πλειοψηφία των 24 δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης θα εκλεγούν τα 6+6 μέλη συμπεριλαμβανομένου του προέδρου που ορίζεται από τον δήμαρχο και από την αντιπολίτευση (αξιωματική και ελάσσονα) των 11 δημοτικών συμβούλων θα εκλεγούν τα 3+3 μέλη, με ξεχωριστές ψηφοφορίες.
Από έγκυρη πηγή πληροφορούμαι ότι η μείζονα αντιπολίτευση προτίθεται να χρησιμοποιήσει την αντιπολιτευτική της πλειοψηφία (εννέα έναντι δύο) αποκλείοντας τη συμμετοχή της ελάσσονος αντιπολίτευσης από τη δημοτική επιτροπή.
Εύλογα μου δημιουργούνται οι παρακάτω απορίες:
- Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης νοιώθει τόσο σίγουρη για τον εαυτό της και για το στελεχιακό δυναμικό της παράταξής της για να αναλάβει όλο το βάρος μιας κριτικής αντιπολίτευσης αποκλείοντας έναν αποδεδειγμένα επιμελή «εργάτη», την ελάσσονα αντιπολίτευση;
- Το «ισχύς εν τη ενώσει» που απέρριψε μετά αλόγου επιμονής κατά την προεκλογική περίοδο θεωρεί ότι θα την ωφελήσει εάν το επαναλάβει με μια μονοδιάστατη παραταξιακή αντιπολίτευση;
- Ακόμα κι αν με τον ισχύοντα νόμο δεν εξασφαλίζεται η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας στην εκπροσώπηση όλων των εκλεγμένων παρατάξεων στη δημοτική επιτροπή δεν θα έπρεπε η παράταξη της να την υιοθετήσει τιμώντας τη δημοκρατική εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στο σύνολό της, όπως συμβαίνει σε πολλούς δήμους, περιφέρειες αλλά και σε κοινοβουλευτικές επιτροπές;
Το πρώτο δείγμα αντιπολιτευτικής κριτικής της μείζονος αντιπολίτευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου δόθηκε (28-12-2023) σε έγκριτη τοπική εφημερίδα από δύο εκλεγμένους της δημοτικούς συμβούλους, τέως δημοτικών συμβούλων του «Ρέθυμνο Αξίζεις».
Εκεί δείχνοντας αντιπολιτευτική μεγαλοθυμία αναφέρουν: «με καλή πίστη και διάθεση για τη νέα δημοτική θητεία που ξεκινά σε λίγες ημέρες, υπερψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα με τις σημειώσεις που προαναφέραμε αλλά και αυτές που θα προκύψουν κατά τη νέα περίοδο».
Για να δούμε όμως τις σημειώσεις της κριτικής τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα:
- «Ευημερούν και εντυπωσιάζουν οι αριθμοί αλλά απουσιάζει η ουσία»,
- «Υπάρχουν βέβαια και έργα που τα «κουβαλάμε» στο Τεχνικό Πρόγραμμα για αρκετά χρόνια και ουδείς γνωρίζει τον λόγο που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα»,
- «Για τα περιφερειακά πάρκινγκ, που τόσα χρόνια συζητάμε, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ή πρόβλεψη»,
- «Δεν θα υπεισέλθουμε σε άλλα θέματα που αφορούν στις αδυναμίες του Τεχνικού Προγράμματος, τις οποίες θα τις συζητήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας πενταετούς περιόδου».
Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις τέσσερις εισαγωγικές ακυρωτικές «σημειώσεις» τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα και την καταληκτική απόφαση τους να το υπερψηφίσουν με γνώμονα την «καλή πίστη και διάθεση» και πιάνω τον εαυτό μου μάλλον να οδεύει στην Κόλαση σαν άπιστος Θωμάς και τους δύο υπογράφοντες δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης (;) να οδεύουν στον Παράδεισο ή στη Νέα Αντίληψη… συν τω χρόνω.
Είναι δυνατό οι παραπάνω τέσσερις ακυρωτικές σημειώσεις τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα να τους οδηγούν στην απόφασή τους να το υπερψηφίσουν; Αυτό το μπόλιασμα μεταφέρουν από το «Ρέθυμνο Αξίζεις» στην παράταξη «Μαζί για την Αλλαγή»;
Βεβαίως και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η εκκωφαντική απουσία της παράταξης «Μαζί για την Αλλαγή» τόσο της επικεφαλής όσο και των «φωτισμένων» στελεχών της στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ, ΑΜΕΑ και γονέων για το θέμα του ειδικού σχολείου και του ΚΕΓΕ.
Υ.Γ. Διερωτώμαι η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκινάει τη θητεία της κρατώντας αντιπολιτευτικό δόρυ ή προστατευτική ασπίδα στη Νέα Αντίληψη;