Ενθαρρυντικά παραμένουν τα μηνύματα για την τουριστική σεζόν η οποία ήδη από την αρχή της καταγράφει αύξηση σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η αύξηση αυτή ωστόσο ήταν μικρότερη του αναμενόμενου από πλευράς τουριστικών επιχειρηματιών και φορέων του κλάδου, ωστόσο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα επίσημα στοιχεία των αεροδρομίων αλλά και του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα οποία τον Απρίλιο και τον Μάιο καταγράφηκε αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 2,5%.
Τον Ιούνιο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου φτάνουν το 80%, ενώ σχεδόν γεμάτες είναι οι μονάδες για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.
Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για τον σχεδιασμό των τουρ οπερέιτορς για επέκταση των πτήσεων μέχρι και τον Νοέμβριο στο νησί, κάτι που θα δώσει σημαντική δυναμική στον κλάδο. Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα σημάδια της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος είναι ορατά, μιας και φαίνεται οι επισκέπτες να κάνουν περικοπές ταξιδιωτικών δαπανών, εν τούτοις κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα νούμερα που κάνουν λόγω για αύξηση της κίνησης και σίγουρα και των εσόδων σε σχέση με πέρυσι.
Θετικά είναι τα σήματα για την καλοκαιρινή σεζόν σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία καταγράφουν αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα κατά 52,5% το πρώτο τετράμηνο του έτους, εκτινάσσοντας τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 38%.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 731,4 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 579,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο του 2022. Οι τουριστικές εισπράξεις σημείωσαν αύξηση κατά 411,7 εκατ. ευρώ (38,0%) σκαρφαλώνοντας σε 1,494 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 259,5 εκατ. ευρώ (51,6%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 762,6 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνει η ΤτΕ, η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 52,5%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 9,6%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 7,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 40,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Η μείωση της μέσης δαπάνης είναι εμφανής και σε τοπικό επίπεδο από την περιορισμένη κίνηση που υπάρχει τόσο στην εμπορική αγορά όσο και στα καταστήματα εστίασης. Αυτές όπως λένε οι παράγοντες του κλάδου είναι οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας, παράγοντες που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τουρίστες αποφάσισαν να ταξιδέψουν και να κάνουν διακοπές μειώνοντας όμως είτε τον χρόνο διαμονής τους, είτε επιλέγοντας χαμηλότερης κατηγορίας κατάλυμα, είτε περιορίζοντας τις δαπάνες τους κατά τις διακοπές τους.
Πώς κινήθηκε ο τουρισμός τον Απρίλιο
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Απρίλιο, βάσει των προσωρινών στοιχείων το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 498,2 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 429,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 19,9% και ανήλθαν στα 761,1 εκατ. ευρώ, έναντι 634,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ αύξηση κατά 27,8% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Απρίλιος 2023: 262,9 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2022: 205,7 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 30%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,4%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 21,9% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 60,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Ποιοι τουρίστες γέμισαν τα ταμεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το «άλμα» κατά 38% στα τουριστικά έσοδα κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. κατά 20,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 703,9 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της Ένωσης κατά 59,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 748,0 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 593,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,7%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ εκτινάχθηκαν κατά 45,9% και διαμορφώθηκαν στα 110,7 εκατ. ευρώ.
Τα περισσότερα χρήματα στον ελληνικό τουρισμό άφησαν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί τουρίστες. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία παρέμειναν διαμορφώθηκαν στα 180,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 36,6% και διαμορφώθηκαν στα 127,0 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε. άνοδο κατά 18,0% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 136,9 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 93,9% και διαμορφώθηκαν στα 138,1 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι τουριστικές εισπράξεις από τη Ρωσία έκαναν «βουτιά» 47% υποχωρώντας στα 4 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα υποδέχθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, 3,247 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 2,129 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 40,7%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 88%. Το α’ τετράμηνο του έτους, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. ανήλθε σε 1,696 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας δυναμική άνοδο κατά 42,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της Ε.Ε. κατέγραψε επίσης εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 65,8% και διαμορφώθηκε σε 1,550 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 29,9%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 78,7%.
Γερμανοί και Βρετανοί κρατούν τα «σκήπτρα» στις αφίξεις
Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 18,7% και διαμορφώθηκε σε 357,7 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 34,5% και διαμορφώθηκε σε 196,6 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 26,1% και διαμορφώθηκε σε 271,0 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 108,1% σε 165,0 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 58,9% και διαμορφώθηκε σε 4,8 χιλ. ταξιδιώτες.