7 °C Rethymno, GR
04/02/2023

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το 2023 εισηγείται η οικονομική επιτροπή

Την αύξηση των δημοτικών τελών για το 2023 εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο η οικονομική υπηρεσία όπως αποφάσισε χθες κατά τη συνεδρίασή της. Πρόκειται για αυξήσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο τις επαγγελματικές ομάδες και σε μικρότερο βαθμό τα οικιακά τιμολόγια. Η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων σε συνδυασμό με την επιβολή του νέου τέλους που αφορά στην ταφή των απορριμμάτων, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στον τομέα της ανταποδοτικότητας του δήμου, με αποτέλεσμα να καταγράφεται έλλειμμα  κατά 1,9 εκ. ευρώ.

Η  εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας η οποία θα τεθεί υπόψιν του δημοτικού συμβουλίου που θα λάβει και την τελική απόφαση τις επόμενες ημέρες, προβλέπει τα παρακάτω:

α) Την αύξηση του γενικού και ειδικού επαγγελματικού συντελεστή 3,64€/τ.μ. σε 4,00€/τ.μ.

β) Τη δημιουργία ειδικού συντελεστή που αφορά σε ΝΠΔΔ – τράπεζες – σούπερ μάρκετ  με τιμή 5,00€/τ.μ.

γ) Την αύξηση του γενικού και ειδικού επαγγελματικού συντελεστή  των δημοτικών ενοτήτων (αφορά κοινότητες από 300 κατοίκους και άνω), και την εξομοίωσή του με τον αντίστοιχο συντελεστή της πόλης του Ρεθύμνου, ήτοι του συντελεστή 1,70€/τ.μ. σε 4,00€/τ.μ.

δ) Την αύξηση του ειδικού συντελεστή των δημοτικών ενοτήτων που αφορά ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, τουριστικές κατοικίες, επαύλεις και την εξομοίωσή του με τον αντίστοιχο συντελεστή της πόλης του Ρεθύμνου, ήτοι αύξηση του συντελεστή 1,50€/τ.μ. σε 2,00€/τ.μ.

ε) Την αύξηση του γενικού και ειδικού οικιακού συντελεστή για την πόλη και τους οικισμούς κατά 0,08€/τ.μ.

στ) Όσον αφορά στις μειώσεις που αποφασίστηκαν με την 215/2021 απόφαση δημοτικού συμβουλίου η υπηρεσία εισηγείται αυτές να παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή:

  • Σε ποσοστό 50% για την κατηγορία των ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, η οποία θα ισχύει για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην απόφαση πιστοποίησης της αναπηρίας
  • Σε ποσοστό 30% στην πρώτη κατοικία των πολυτέκνων, τριτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών με προστατευόμενα τέκνα εφόσον το συνολικό ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 14.000,00€ προσαυξανόμενο κατά 1.000,00€ για κάθε ανήλικο τέκνο που τους βαρύνει.
  • Σε ποσοστό 50% για τους δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  • Σε ποσοστό 50% για τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία και εφόσον το συνολικό ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 14.000,00€ προσαυξανόμενο κατά 1.000,00€ για κάθε ανήλικο τέκνο που τους βαρύνει.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας οι παραπάνω αυξήσεις θα ενισχύουν τα έσοδα της ανταποδοτικότητας ως εξής:

  • Η αύξηση του συντελεστή 3,64€/τ.μ. κατά 0,36€/τ.μ. αφορά περίπου 631.166,00 τ.μ. (δεν περιλαμβάνονται οι αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι) και εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα έσοδα τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 227.000,00€.
  • Η αύξηση του συντελεστή 1,70€/τ.μ. κατά 2,30€/τ.μ. αφορά περίπου 571.306,00τ.μ. (δεν περιλαμβάνονται οι αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι) και εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα έσοδα τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 1.314.005,00€.
  • Η αύξηση του συντελεστή 1,50€/τ.μ. κατά 0,50€/τ.μ. αφορά περίπου 24.987,00 τ.μ. και εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα έσοδα τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 12.500,00€.
  • Η αύξηση των οικιακών συντελεστών κατά 0,08€/τ.μ. αφορά περίπου 3.055.226,00 τ.μ. και εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα έσοδα τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 244.417,00€, ενώ θα αυξήσει και τα έσοδα που προέρχονται από τα τετραγωνικά των δωματίων των ξενοδοχείων κατά 14.396,00€.
  • Τέλος, η δημιουργία ειδικού συντελεστή για σούπερ μάρκετ, ΝΠΔΔ και τράπεζες, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα έσοδα τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 20.000,00€.

«Η αύξηση των γενικών και ειδικών συντελεστών που εισηγείται η υπηρεσία, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα προβλεπόμενα έσοδα της Υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 1.832.318,00€ και στην περίπτωση αυτή τα έσοδα (με τη δέσμευση του 50% των προβλεπόμενων εισπράξεων τελών παρεπιδημούντων και τελών επί των ακαθαρίστων για το 2023) ισοσκελίζονται  με τα έξοδα, με μία μικρή, στο πλαίσιο του επιτρεπτού απόκλιση» καταλήγει στην εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου και ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής τόνισε πως πρόκειται ουσιαστικά για εξορθολογισμό των δημοτικών τελών. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Γιώργος Μαρινάκης επεσήμανε:

«Μιλάμε για έναν εξορθολογισμό των τιμολογίων. Η κατοικία στο Ρέθυμνο σήμερα για τα δημοτικά τέλη έχει συντελεστή  1,02 ευρώ  και γίνεται με την εισήγηση της υπηρεσίας 1,1 ευρώ, δηλαδή ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. που έδινε τον χρόνο 102€ τώρα θα δώσει 110€. Μια γκαρσονιέρα 30 τ.μ. έδινε 30€  τώρα θα δώσει 33€. Οπότε είναι μικρή η διαφοροποίηση, μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί μια βάση και να ενοποιούνται σιγά-σιγά και οι δημοτικές ενότητες και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα της ανταποδοτικότητας που είναι 1.931.000 ευρώ, το οποίο πρέπει να το καλύψουμε.

Δεν είναι δυνατόν το ανατολικό Ρέθυμνο να έχει διαφορετικές τιμές από το δυτικό. Η καθαριότητα του ανατολικού μετώπου είναι πιο δαπανηρή, διότι εκεί πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα, εκεί καίγονται τα πολλά πετρέλαια, εκεί είναι ο μεγάλος όγκος των απορριμμάτων.

Προσπαθούμε να μην δημιουργήσουμε επιβάρυνση νοικοκυριά.

Αλλά δεν θα βγει ο προϋπολογισμός μας αν δεν είναι ισοσκελισμένος στα ανταποδοτικά τέλη.

Οι αναπροσαρμογές αυτές αποτελούν την εισήγηση της οικονομικής επιτροπής. Αν έχουμε δεδομένα που να μας δίνουν περισσότερες βοήθειες ή να θίγουν το τέλος ταφής απορριμμάτων θα ξαναδούμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που θα λάβει και την τελική απόφαση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς δεν θέλουμε να πλουτίσουμε. Θέλουμε  να μην «μπαίνει μέσα ο δήμος», με το ελάχιστο δυνατό και παραμένοντας – γιατί έχω τα συγκριτικά στοιχεία – ένας από τους φθηνότερους δήμους στην Ελλάδα».