Απλήρωτος ο εργολάβος που πραγματοποίησε εργασίες ανακαίνισης αφήνοντας εκκρεμότητες που καθιστούν αδύνατη την εγκατάσταση των φοιτητών
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τον τελευταίο ενάμιση μήνα οι φοιτητές της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου, που αν και είναι δικαιούχοι στέγασης στις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, εν τούτοις παραμένουν άστεγοι, αφού μετά τις εργασίες ανακαίνισης στις φοιτητικές κατοικίες που ξεκίνησαν την καλοκαιρινή περίοδο, το έργο δεν παραδόθηκε στο ΑΕΙ ελλείψει χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα οι φοιτητές εδώ και ενάμιση μήνα να μην μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «Ρ.Ν.» μετά και την επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιπρύτανη φοιτητικής μέριμνας, Δημήτρη Μυλωνάκη, το έργο έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί, ωστόσο παραμένουν εκκρεμότητες στα μισά περίπου δωμάτια, όπου έχουν μείνει σκαλωσιές και αυτό γιατί, όπως λέει ο ανάδοχος που εκτέλεσε τις εργασίες, δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ.
Το έργο είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ – Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας), ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε στις οικονομικές του υποχρεώσεις με τους φοιτητές – δικαιούχους να «πληρώνουν» το μάρμαρο και να βρίσκονται χωρίς στέγη το τελευταίο διάστημα.
Όπως είπε ο αρμόδιος αντιπρύτανης, οι φοιτητές έχουν απόλυτο δίκιο και τόνισε πως το πανεπιστήμιο Κρήτης είναι στο πλευρό τους και καταβάλλονται προσπάθειες καθημερινά προκειμένου σύντομα να λυθεί το πρόβλημα, το οποίο έχει γνωστοποιηθεί αρμοδίως στο υπουργείο Παιδείας και στον πρωθυπουργό.
Ήδη, όπως είπε, τα 70 δωμάτια έχουν παραχωρηθεί σε δικαιούχους και εκφράζει την αισιοδοξία πολύ σύντομα να παραχωρηθούν και τα υπόλοιπα. Κάποιοι φοιτητές, όπως είπε, στεγάστηκαν προσωρινά και μέχρι να έρθουν οι νεοεισακτέοι στις εστίες του «Ξενία», ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι όπου είτε ακόμα δεν έχουν έρθει στην πόλη, αφού δεν έχουν που να μείνουν και άλλοι που φιλοξενούνται σε σπίτια φίλων.
Η διαμαρτυρία των φοιτητών
Οι εστιακοί φοιτητές εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το πρόβλημα που έχει προκύψει και έχουν μείνει άστεγοι τονίζοντας μεταξύ όλων σε σχετική ανακοίνωσή τους: «μέσα Οκτώβρη και οι εν εξελίξει εργασίες στις φοιτητικές εστίες καθιστούν ακόμα ανέφικτη την έσοδο φοιτητριών και φοιτητών, με αποτέλεσμα δικαιούχοι στέγασης να παραμένουν στον τόπο διαμονής τους και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Οι φετινές εργασίες αποτελούν το ένα από τα δυο σκέλη του προγράμματος της ανακαίνισης στις φοιτητικές κατοικίες, αφού το δεύτερο που αφορά μια πιο ολική διαμόρφωση του χώρου, θα υλοποιηθεί του χρόνου με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα των φοιτητών(ριων) για τη διαμονή τους στις εστίες να παραμένει. Οι δικαιούχοι, στέγασης στα πανεπιστήμια αποτελούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν λαμβάνεται καμιά μέριμνα για τις ανάγκες μας και το δικαίωμά μας σε δωρεάν σπουδές. Κανένας/καμία χωρίς στέγη στις σχολές μας. Όπλα μας η αλληλεγγύη και ο αγώνας μας» και προσθέτουν ότι «η αργοπορημένη ολοκλήρωση των εργασιών θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλειά μας, καθώς απειλείται, όταν άτομα με πρόφαση ότι είναι εργάτες στο πρόγραμμα ανακαίνισης μπαίνουν στο χώρο των εστιών με αποτέλεσμα εστιακή φοιτήτρια να δεχτεί επίθεση πριν από λίγες εβδομάδες. Η έλλειψη προσωπικού φυλάκων, καθώς και η καθυστέρηση της λήξης των εργασιών μας αφήνουν εκτεθειμένους/ες σε παρενοχλήσεις και περιστατικά κακοποίησης».
Δ. Μυλωνάκης: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι στο πλευρό των φοιτητών
Ο αρμόδιος αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στο πανεπιστήμιο Κρήτης και αφορά στις εστίες τονίζοντας ότι οι φοιτητές έχουν απόλυτο δίκιο και όπως το πανεπιστήμιο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και είναι σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με την νέα διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ώστε το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν να αντιμετωπιστεί και οι φοιτητές να εγκατασταθούν στις εστίες.
Ειδικότερα, ο κ. Μυλωνάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», είπε: «Εμείς ξεκινήσαμε μια διαδικασία μετά από πολύ μεγάλες πιέσεις προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που είναι ο οργανισμός του υπουργείου Παιδείας, που είναι υπεύθυνος για τις συντηρήσεις, ανακαινίσεις κ.λπ. των φοιτητικών εστιών ανά την Ελλάδα. Κατόπιν έντονων πιέσεων καταφέραμε και ξεκινήσαμε μια διαδικασία να ανακαινίσουμε πλήρως τις εστίες. Φέτος υπήρχε ένα έργο που αφορούσε τοιχοποιία και βαψίματα. Βρεθήκαμε και με τον ΙΝΕΔΙΒΙΜ και με τον ανάδοχο τον Μάιο και συμφωνήσαμε ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες μόλις τελειώσουν οι εξετάσεις και θα ολοκληρωθούν τέλος Αυγούστου πριν την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Ήταν κάτι που ήταν εφικτό, ήταν λίγο ασφυκτικό το χρονοδιαγράμματα, αλλά ο ανάδοχος είπε ότι θα δουλεύει και θα έχει συνεργεία και τα Σαββατοκύριακα και έτσι θα το προλάβει. Κι όντως αποδείχτηκε ότι ήταν εφικτό. Όμως το θέμα κόλλησε στα προβλήματα που έχει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, δραματική υποστελέχωση, ανεπάρκεια, τεράστια γραφειοκρατία κ.λπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ενώ το έργο το προχωρούσε κανονικά, να υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Για παράδειγμα, το έργο αυτήν τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί πλήρως, είναι έτοιμο για να μπουν οι φοιτητές μέσα και ο εργολάβος δεν έχει πάρει ένα ευρώ. Παρόλα αυτά, εμείς εδώ και έναν μήνα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Το θετικό είναι ότι άλλαξε η διοίκησή του πριν έναν μήνα. Εμείς καλέσαμε τη νέα διοίκηση να έρθει εδώ για να τους πούμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει το καλοκαίρι, έτσι ώστε να επιλυθούν άμεσα, και όχι μόνο μας άκουσαν, αλλά μας είπαν ότι τα ξέρουν οι ίδιοι και ο πρωθυπουργός, και ότι πήγαν εκεί για να λύσουν τα προβλήματα. Επίσης, η σύνοδος των πρυτάνων που ξέρει τα προβλήματα με τον ΙΝΕΔΙΒΙΜ είχε ζητήσει να κλείσει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και να περάσουν όλα αυτά στη δικαιοδοσία των πανεπιστημίων. Σε κάθε περίπτωση το κεντρικό ζήτημα είναι τώρα ότι τα παιδιά έχουν δίκαιο. Το πανεπιστήμιο Κρήτης είναι στο πλευρό των φοιτητών μας, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν μπει εδώ και δύο-τρεις βδομάδες και λόγω των προβλημάτων αυτών δεν έχουν μπει στις εστίες. Οι μισές κατοικίες, οι 70 περίπου από τις 140, έχουν παραδοθεί και έχουν μπει τα παιδιά μέσα. Άρα είναι ήδη μέσα περίπου 140 παιδιά. Οι υπόλοιπες μισές κατοικίες είναι έτοιμες, μάλιστα έχουν μπει και έχουν καθαρίσει. Αλλά, ένα κομμάτι είναι ακόμη οι σκαλωσιές εκεί πέρα που πρέπει να τις απομακρύνει ο εργολάβος, που δεν έχει πληρωθεί. Τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα. Ευελπιστούμε ότι αυτήν την εβδομάδα θα λυθεί και από Δευτέρα θα αρχίσουν να μπαίνουν οι υπόλοιποι φοιτητές μέσα και να λυθεί οριστικά το ζήτημα».
Πάγιο αίτημα η ενίσχυση της φύλαξης του πανεπιστημίου Κρήτης
Ο αρμόδιος αντιπρύτανης, Δημήτρης Μυλωνάκης, με αφορμή και την επισήμανση των φοιτητών για θέματα ασφάλειας στο πανεπιστήμιο, επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΕΙ του νησιού για ενίσχυση της φύλαξης της πανεπιστημιούπολης με πρόσληψη επιπλέον φυλάκων. Αίτημα, το οποίο, όπως είπε, έχει τεθεί ήδη από τον περασμένο Γενάρη και έχει επαναληφθεί:
«Εμείς αυτήν τη στιγμή έχουμε δυνατότητα για δύο φύλακες ανά βάρδια. Ο ένας είναι στην είσοδο και ο άλλος είναι στις φοιτητικές κατοικίες. Έχουμε κάνει αιτήματα κατ’ επανάληψη, το τελευταίο μάλιστα το κάναμε προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ τον περασμένο Ιανουάριο. Αιτηθήκαμε να υπάρχει άλλος ένας τουλάχιστον φύλακας, ο οποίος να γυρίζει όλη την πανεπιστημιούπολη, να κάνει τις περιπολίες. Διότι αυτήν τη στιγμή έχουμε έναν στην είσοδο που είναι σταθερός, ένας στις φοιτητικές κατοικίες, ο οποίος όμως επωμίζεται και με το καθήκον να κάνει περιπολία. Άρα δεν είναι σταθερός εκεί. Εμείς χρειαζόμαστε τρεις και έχουμε κάνει κατ’ επανάληψη αυτό το αίτημα. Τώρα που ήρθε η διοίκηση, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ το ξαναθέσαμε το θέμα, τους δείξαμε το αίτημα που έχουμε κάνει από τον Ιανουάριο, μας είπαν να το ξανακάνουμε και ότι θα το δουν θετικά. Γενικότερα, μπορούμε να πούμε ότι η νέα διοίκηση αντιμετωπίζει θετικά όλα τα αιτήματά μας».
Εξετάζεται το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου για στέγαση επιπλέον 140 φοιτητών
Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει το πανεπιστήμιο Κρήτης με τη νέα διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όπως ανάφερε ο κ. Μυλωνάκης εξετάζεται το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του ΑΕΙ, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει στέγη σε 140 επιπλέον φοιτητές στου Γάλλου και αντίστοιχο αριθμό για τους φοιτητές των σχολών του Ηρακλείου μισθώνοντάς τους δωμάτια σε ξενοδοχεία.
«Αυτή τη στιγμή αυτό που μπορώ να πιστοποιήσω είναι ότι οι δύο που είναι επικεφαλής στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, δείχνουν όλη τη διάθεση να βοηθήσουν, που είναι θετικό. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα. Είναι θετικοί σε βαθμό που έχουμε αρχίσει και συζητάμε να μας διαθέσουν κονδύλια, έτσι ώστε να μπορούμε να φιλοξενήσουμε άλλους 140 φοιτητές στο Ρέθυμνο, κι άλλους 140 στο Ηράκλειο. Βέβαια αυτό είναι σε πρώιμο στάδιο. Η διαδικασία θα είναι να βρούμε ξενοδοχεία, τα οποία θα πληρώνει η πολιτεία, θα είναι δωρεάν για τους φοιτητές».