Ανοιχτή πληγή για μια ακόμα χρονιά αποτελεί για το πανεπιστήμιο Κρήτης η έλλειψη φοιτητικής στέγης. Οι αιτήσεις για μια θέση στις φοιτητικές κατοικίες στην περιοχή του Γάλλου έχει ξεκινήσει για τους παλιούς φοιτητές, ενώ για τους νεοεισακτέους που θα στεγαστούν στο «Ξενία» η διαδικασία θα εξελιχτεί μετά το πέρας των εγγράφων, που με την παράταση που δόθηκε ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου. Οι αιτήσεις όπως κάθε χρόνο πολλές, πολύ περισσότερες από τη διαθεσιμότητα των εστιών. Εκατόν σαράντα τρία δίκλινα δωμάτια υπάρχουν στου Γάλλου και 29 στο Ξενία. Δηλαδή μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης 344 φοιτητών. Ο αριθμός των αιτήσεων από ενδιαφερόμενους φοιτητές που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ξεπερνά τις 500, που σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί.
Εκατοντάδες φοιτητές που πέρασαν στις σχολές της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου δεν έχουν βρει ακόμα ένα σπίτι, μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι για να στεγαστούν. Η διαθεσιμότητα ελάχιστη και τα μισθώματα στα ύψη. Τιμές εξωφρενικές ακόμα και για κατοικίες παλιές υπόγειες, μη αξιοπρεπείς για διαβίωση. Αλλά και εκείνες που είναι σε καλή κατάσταση διατίθενται σε τιμές τέτοιες που είναι απλησίαστες για φοιτητές. Περισσότερα από 300 ευρώ ζητούν οι ιδιοκτήτες για μια γκαρσονιέρα, ενώ η τιμή για τα δυάρια φτάνει και τα 600 ευρώ. Υπάρχει και η άλλη λύση. Εκείνη των διαμερισμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb. Δηλαδή μισθώνονται για το διάστημα 1η Οκτωβρίου έως 30 Απριλίου σε τιμές επίσης απλησίαστες για την πλειοψηφία των φοιτητών και των οικογενειών τους, αφού αυτές εκκινούν από 450 ευρώ, ενώ τις περιόδους της εξεταστικής οι φοιτητές θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού φιλοξενία.
Η κατάσταση δραματική και χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και έχει εξελιχθεί σε ζήτημα κοινωνικό. Μαζί με τους φοιτητές εκατοντάδες είναι και οι εκπαιδευτικοί που είναι αντιμέτωποι με την ίδια ακριβώς κατάσταση. Ελάχιστη διαθεσιμότητα και ενοίκια στα ύψη. Αδυνατούν δηλαδή να ζήσουν στη πόλη αφού το κόστος διαβίωσης είναι δυσβάσταχτο.
Αυτό έχει ως συνέπεια κάποιοι φοιτητές να μην έρχονται καν στην πόλη για τις σπουδές. Μένουν στην πόλη καταγωγής τους και έρχονται μόνο για εξεταστικές, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν τη μεταγραφή τους σε αντίστοιχο τμήμα άλλης πόλης και κάποιοι άλλοι επιλέγουν να δώσουν εκ νέου πανελλαδικές αφήνοντας εκτός των προτιμήσεών τους τις σχολές του πανεπιστημίου. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός όπως παρατηρεί ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας ότι τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ το ποσοστό των φοιτητών της πανεπιστημιούπολης Γάλλου που κατάγονται εκτός Κρήτης, ενώ στο παρελθόν η πλειοψηφία των φοιτητών της πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου προέρχονταν από πόλεις εκτός Κρήτης.
Ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας Δημήτρης Μυλωνάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» αναφέρεται στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης που αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για το πανεπιστήμιο Κρήτης. Όπως υποστηρίζει λύση στο πρόβλημα θα δώσουν οι νέες φοιτητικές κατοικίες – έργο που έχει δρομολογηθεί και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την επόμενη τριετία και θα αφορά σε 1.810 κατοικίες για την πόλη. Μέχρι τότε όμως δεν διαφαίνεται κάποια εναλλακτική καθώς παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μίσθωση δωματίων ξενοδοχείου αυτές δεν έχουν ευδοκιμήσει.
«Στις φοιτητικές εστίες (σε Γάλλου και Ξενία) έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε γύρω στους 300 φοιτητές. Οι αιτήσεις που έχουμε όμως είναι πάντα περισσότερες, γύρω στις 500. Κυρίως αυτές οι αιτήσεις είναι από άτομα δικαιούχους, που σημαίνει ότι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή είναι από πολύ φτωχές οικογένειες, τις οποίες δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες. Όσες μπορούμε τις ικανοποιούμε. Αυτό το πρόβλημα είναι πολύ γνωστό, το συζητήσαμε πρόσφατα εδώ στο πανεπιστήμιο και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και εκτός πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια έχουμε έρθει σε επαφή με πολλά ξενοδοχεία τα οποία μένουν ανοιχτά και τον χειμώνα για να φιλοξενούν φοιτητές έναντι αμοιβής, αλλά υπάρχει μια δυστοκία. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει κάποια ανταπόκριση. Στο Ηράκλειο που οι εστίες μας έχουν καεί, έχουν ενδιαφερθεί ξενοδοχεία που καλύπτουν όλο τον χρόνο τους φοιτητές. Πρόπερσι και πέρυσι κάναμε μια προσπάθεια να πάρουμε κάποια χρηματοδότηση από το υπουργείο για να καλύψουμε δύο μήνες τη στέγαση των φοιτητών -, καθώς θα κάναμε δύο έργα, τα οποία γίνονται τώρα κάτω, για να μπορούσαμε να μεταστεγάσουμε τους φοιτητές αυτό το διάστημα, όμως δεν ανταποκρίθηκε κανείς ούτε από τους ξενοδόχους και ούτε από το υπουργείο. Θα αναζητήσουμε και κάποιες άλλες λύσεις. Θα έρθουμε σε επαφή με τη Μητρόπολη που έχει κάποια δωμάτια, που διαθέτει σε κάποιους φοιτητές, μήπως μας παραχωρήσει επιπλέον για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες φοιτητών. Θα είναι μικρός αριθμός, μέχρι δέκα φοιτητές».
Το στεγαστικό πρόβλημα είναι οξύ με δεδομένη την αύξηση του πληθυσμού, η οποία είναι δυσανάλογη των διαθέσιμων κατοικιών με δεδομένο και την απουσία ανοικοδόμησης την τελευταία δεκαετία. Το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της απόφασης αρκετών ιδιοκτητών ακινήτων να αξιοποιήσουν τα διαμερίσματα τους για τουριστικούς λόγους, μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Αirbnb. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές ενοικίων καθιστά την πόλη «εχθρική» για τους νεοεισακτέους. «Φυσικά είναι και το θέμα της αισχροκέρδειας, το γεγονός ότι για δωμάτια ή για διαμερίσματα που δεν είναι αξιοπρεπείς και ζητούνται υπέρογκα ποσά. Υπάρχει τρομερή ταλαιπωρία των φοιτητών, η οποία έχει να κάνει και με την έλλειψη χώρου στέγασης, αλλά και με το τίμημα που ζητείται, δηλαδή το κόστος.
Αυτή η κατάσταση σίγουρα επηρεάζει τις εγγραφές των εισακτέων, δεν μπορεί να μην επηρεάζει. Εννοείται ότι όταν υπάρχουν τόσο σημαντικές δυσκολίες στο να βρεις κατοικία και τελικά όταν τη βρίσκεις να μην είναι ικανοποιητική και να είναι και πολύ ακριβή. Όλο αυτό όπως είναι, φυσικά επηρεάζει τις εγγραφές μας. Όπως και γενικότερα, όλη αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει σημαντικά και την αναλογία Κρητικών φοιτητών με φοιτητές που έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα. Παλαιότερα ήταν 70% από την υπόλοιπη Ελλάδα και 30% από την Κρήτη. Τώρα έχει πάει στο 50%-50%. Η αναλογία αυτή βαίνει προς το χειρότερο. Βέβαια, οι απώλειες δεν είναι μεγάλες. Αυτοί που έχουν δηλώσει την Κρήτη γενικά έρχονται, ακόμα και με αυτές τις δυσκολίες. Αλλά φυσικά στο όριο προφανώς χάνουμε κάποιους φοιτητές εξαιτίας του προβλήματος της στέγασης» τονίζει ο κ. Μυλωνάκης επισημαίνοντας ότι μόνο η υλοποίηση του μεγάλου έργου μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα: «Η ριζική λύση θα είναι όταν φτιαχτούν οι νέες κατοικίες στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου με τα 1.800 νέα δωμάτια, που θα φιλοξενούν 2.700 φοιτητές. Πάει καλά η διαδικασία και υποθέτω ότι θα έχουμε σύντομα τον οριστικό ανάδοχο. Ελπίζουμε οι εργασίες να ξεκινήσουν μέσα στο 2024, αλλά θα χρειαστεί σίγουρα άλλα τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει κάποια άλλη λύση. Όλες οι προσπάθειες που έχουμε κάνει δεν έχουν αποδώσει».
Καλωσόρισμα πρωτοετών φοιτητών/ φοιτητριών από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, καλωσορίζοντας τους πρωτοετείς φοιτητές σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα διακεκριμένο στον ελληνικό αλλά και στο διεθνή χώρο, με ιστορία 46 χρόνων. Είναι ένα πανεπιστήμιο που εξελίσσεται, αναπτύσσεται και διακρίνεται διεθνώς. Στόχος μας παραμένει η πολύπλευρη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, που θα εξασφαλίσει όχι μόνο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά θα σας βοηθήσει να διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Αποστολή μας είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένων νέων επιστημόνων με συναίσθηση ευθύνης, με ευρύτητα νου, ακαδημαϊκές αρχές, αλλά και κοινωνικές ευαισθησίες.
Η πανεπιστημιακή ζωή είναι μια περίοδος γεμάτη ευκαιρίες για μάθηση, ανάπτυξη και αυτογνωσία. Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε και να σας καθοδηγήσουμε σε αυτό το ταξίδι, προσφέροντάς σας τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας.
Αναμφίβολα, θα αντιμετωπίσετε προκλήσεις, αλλά μην ξεχνάτε ότι κάθε πρόκληση είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη. Με δέσμευση, αφοσίωση και προσπάθεια, μπορείτε να πετύχετε τους στόχους σας και να φτάσετε ψηλά.
Εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου Κρήτης σας καλωσορίζω και σας εύχομαι μία δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά και μια ευχάριστη φοιτητική ζωή».