Μια στις δυο συνταγές εμπεριέχει ελλειπτικό φάρμακο, τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ. Βαρδιάμπασης
Υπό εξαφάνιση βρίσκονται περισσότερα από 400 φαρμακευτικά σκευάσματα από την αγορά του Ρεθύμνου.
Το φαινόμενο των ελλείψεων έχει λάβει διαστάσεις και δυστυχώς συνεχίζει να οξύνεται, καθώς δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπισή του.
Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης κάνει λόγο για μια απογοητευτική κατάσταση στην αγορά με το πρόβλημα όπως λέει να παραμένει εξαιρετικά σοβαρό, ενώ η ανησυχία εντείνεται από την επικείμενη αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού και κανείς δεν είναι σε θέση να πει με ασφάλεια πως θα γίνει η διαχείριση του προβλήματος.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Βαρδιάμπασης ανέφερε:
«Μια στις δύο συνταγές περιέχει ελλειπτικό φάρμακο, είναι τόσο τραγική η κατάσταση. Τη χειμερινή περίοδο στην οποία βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις είναι πιο δύσκολη η κατάσταση και για εμάς τους φαρμακοποιούς και για τους ασθενείς, καθώς βρίσκονται σε έλλειψη φάρμακα που αφορούν στις λοιμώξεις, δηλαδή αντιβιοτικά και εισπνεόμενα φάρμακα. Την τρέχουσα περίοδο που υπήρχαν οι νοτιάδες, αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα με φάρμακα για τις οφθαλμικές αλλεργίες, που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, όπως είναι οι οφθαλμικές αλοιφές με κορτιζόνη. Είχαμε περιπτώσεις ασθενών που γύριζαν από φαρμακείο σε φαρμακείο και μας έπαιρναν τηλέφωνο συνάδελφοι φαρμακοποιοί από όλη την Κρήτη, ακόμα και από άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να βρουν κάποιο από τα φάρμακα που αναζητούν. Σταθερά σε έλλειψη είναι φάρμακα για τον διαβήτη, όπως κάποια ενέσιμα αντιδιαβητικά φάρμακα και κάποιες ινσουλίνες. Επίσης σε έλλειψη είναι τα ψυχιατρικά φάρμακα, τα αντιεπιληπτικά, τα οποία είναι αναντικατάστατα, χωρίς γενόσημο. Σε μειωμένη διαθεσιμότητα επίσης είναι σκευάσματα που αφορούν τις αυτοάνοσες παθήσεις του ήπατος, δερματολογικά, αιματολογικά φάρμακα για την πήξη του αίματος».
«Σημαντικό πρόβλημα η χαμηλή τιμή πώλησης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά»
Το πρόβλημα σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς είναι πολυπαραγοντικό με την κυριότερη αιτία να αποδίδεται από τους ίδιους στην πολύ χαμηλή τιμή πώλησής τους, γεγονός που όπως λένε αποθαρρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να διακινούν μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα διότι έχουν ελάχιστο περιθώριο κέρδους, με την επιλογή διακίνησης των φαρμάκων στο εξωτερικό να είναι περισσότερο ελκυστική οικονομικά.
«Υπάρχουν σταθεροί παράγοντες ο, οι οποίοι δημιουργούν τις ελλείψεις των φαρμάκων. Ο ένας είναι οι πολύ χαμηλές τιμές που έχουν τα φάρμακα στην Ελλάδα σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια νόμου άλλωστε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα υπάρχει και το φαινόμενο του πληθωρισμού, όπως και πρόσθετα προβλήματα που έχουν να κάνουν με παγκόσμιου τύπου ελλείψεις δραστικών ουσιών, όπως είναι η αμοξυκιλλίνη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αθροιστικά συνηγορούν στο να έχουμε αυτά τα προβλήματα. Το κυριότερο όμως πρόβλημα, που δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει πρόθεση να επιλυθεί, είναι οι πολύ χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα. Το 75% των συνταγογραφούμενων τεμαχίων έχει λιανική τιμή έως πέντε ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλά φάρμακα, πάνω από 400, δεν μπορούν πλέον να εισάγονται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να τα εγκαταλείπει η βιομηχανία. Έχουμε πολλά παραδείγματα φαρμάκων τα οποία τα έχει εγκαταλείψει εντελώς η φαρμακοβιομηχανία. Όταν υπάρχει απαγόρευση εξαγωγών από τον ΕΟΦ, τότε μπορούμε οριακά να καλύπτουμε τη ζήτηση. Όταν δίνει το δικαίωμα στους χοντρέμπορους να εξάγουν αυτά τα φάρμακα και πραγματικά το κάνουν, διότι αυτό τους συμφέρει. Οπότε εξαφανίζονται και οι φαρμακοποιοί τα προμηθευόμαστε με πλαφόν. Αυτό σημαίνει ελλείψεις φαρμάκων» εξηγεί στα «Ρ.Ν.» ο κ. Βαρδιάμπασης.
Ένα μέτρο που έχει ληφθεί από το υπουργείο Υγείας για την αναχαίτιση των ελλείψεων είναι η απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων φαρμάκων, γεγονός που έχει συμβάλει στη μείωση του προβλήματος, παρόλα αυτά ο αριθμός των φαρμάκων που βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Παράλληλα, μια ακόμη ενέργεια του υπουργείου προκειμένου να μην εξαφανιστούν τελείως κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα από την αγορά αφορά στη δημιουργία μιας λίστας φαρμάκων που πωλούνται στον ασθενή με 100% συμμετοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδιάμπαση:
«Δυστυχώς κινούμαστε στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πρέπει, διότι μειώθηκε η λίστα των φαρμάκων που απαγορεύονται να εξαχθούν. Περίπου πριν 10 ημέρες ο ΕΟΦ εξέδωσε μια λίστα απαγόρευσης εξαγωγών η οποία ήταν μικρότερη από την προγενέστερη, το οποίο σημαίνει ότι περισσότερα φάρμακα μπορούν να εξάγουν οι χονδρέμποροι από ό,τι πριν, με αποτέλεσμα περισσότερα φάρμακα τη στιγμή που μιλάμε να ταξιδεύουν προς το εξωτερικό για καθαρά εμπορικούς λόγους, για λόγους κερδοφορίας, και αυτά τα φάρμακα να λείπουν από την ελληνική αγορά. Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι, όπως της μετάθεσης τέτοιων φαρμάκων στην αρνητική λίστα, δηλαδή μιλάμε για φάρμακα τα οποία πλέον συνταγογραφούνται μεν, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥ, που σημαίνει ότι συνταγογραφούνται με 100% συμμετοχή. Πρόκειται για τα ασβέστια, τα μαγνήσια και παυσίπονα φάρμακα, ακόμα και ναρκωτικά όπως το lonarid. Με αποτέλεσμα από τη μια πλευρά αυτά τα φάρμακα για να μην εξαφανιστούν να πηγαίνουν στην αρνητική λίστα, να αυξάνεται η τιμή τους, να τα πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασθενής, μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να παραμένουν στην ελληνική αγορά. Αυτό σημαίνει οικονομική επιβάρυνση των ασθενών».
Προβληματική η λειτουργία της πλατφόρμας για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων
Με στόχο την αντιμετώπιση και την καταστολή του ζητήματος των ελλείψεων των φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας προέβη στην ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία λειτουργεί ήδη από τον Ιανουάριο, για την παρακολούθηση και την καταγραφή της διαθεσιμότητας των σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να υπάρχει η εικόνα των ελλειπτικών φαρμάκων και να λαμβάνονται από το υπουργείο οι ανάλογες προληπτικές αποφάσεις.
Ωστόσο, η πλατφόρμα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας καθώς δεν αποτυπώνονται σε αυτήν οι πραγματικές ελλείψεις που συνήθως υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι στην Κρήτη, όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται ενώ ο αριθμός των φαρμάκων που προμηθεύεται κάθε φαρμακείο παραμένει σταθερός.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου:
«Η πλατφόρμα αυτήν τη στιγμή λειτουργεί για τις φαρμακαποθήκες, όχι πλήρως, αλλά σε ένα ποσοστό περίπου 50% όσον αφορά στον έλεγχο της εγχώριας διακίνησης των φαρμάκων αυτών. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω ότι έχει αποδώσει καρπούς. Είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είμαι βέβαιος για την αποτελεσματικότητά της. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που στην ουσία το χοντρεμπόριο δηλώνει τα διαθέσιμα φάρμακα σε πραγματικό χρόνο. Οπότε βλέπει το υπουργείο ανά πάσα ώρα και στιγμή το πραγματικό απόθεμα των φαρμάκων ανά φαρμακαποθήκη. Εδώ όμως υπάρχει πρόβλημα, καθώς για παράδειγμα, η βιομηχανία ισχυρίζεται ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα από την Ελλάδα όμως, το θέμα είναι όμως πως τα κατανέμει. Όταν τα αποθέματα παραμένουν σταθερά σε ένα θεωρητικό αριθμό ανά χρονική περίοδο δεν είναι σωστό. Διότι για παράδειγμα στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται το καλοκαίρι και δεν μπορούμε να έχουμε τα ίδια αποθέματα φαρμάκων τον Φλεβάρη με τον Αύγουστο. Αυτό είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς στην Κρήτη. Από εκεί που καλούμαστε να βγάλουμε τον μήνα έχοντας ο καθένας τρία – τέσσερα κουτάκια από ένα παιδιατρικό σιρόπι, δεν μπορούμε να λειτουργούμε με τα ίδια αποθέματα όταν θα έχουμε τετραπλάσιο πληθυσμό να εξυπηρετήσουμε».