Η σχολή Επιστημών Αγωγής του πανεπιστημίου Κρήτης, το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής» (Θεματική Ενότητα «Γλώσσα, Κοινωνία και Εκπαίδευση») του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, συνδιοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Γλώσσα, Εκπαίδευση και Τεχνητή Νοημοσύνη».
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο στον χώρο της σχολής Επιστημών Αγωγής του πανεπιστημίου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024. Οι εργασίες του θα μεταδοθούν και διαδικτυακά.
Στόχος του συνεδρίου είναι η διεπιστημονική συζήτηση / αλληλόδραση πανεπιστημιακών, ακαδημαϊκών, ερευνητών σε επίκαιρα ζητήματα διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας, Εκπαίδευσης και Ψηφιακών Αλληλεπιδραστικών Τεχνολογιών. Ειδικότερα, το συνέδριο αποσκοπεί να φωτίσει θεωρητικές προσεγγίσεις και ερευνητικές πτυχές σε ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης στην εικονιστική εποχή και να προβάλει την επίδρασή τους στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, καθώς επίσης και σε επιμέρους θεματικές της Παιδαγωγικής και της Εκπαίδευσης.
Το συνέδριο απευθύνεται: Σε πανεπιστημιακούς, σε υποψήφιους/ες διδάκτορες/ισσες και μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ριες με γνωστικό αντικείμενο συναφές με το θέμα του συνεδρίου. Επίσης, απευθύνεται σε φοιτητές/ριες και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που επιθυμούν να παρουσιάσουν διδακτικές πρακτικές, διδακτικά σενάρια και εκπαιδευτικές προτάσεις με τη χρήση των Ψηφιακών Τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).
Προτεινόμενες θεματικές του συνεδρίου
- Διδακτική της Γλώσσας και ΤΝ.
- Διδακτικές πρακτικές στη Γλώσσα με την υποβοήθηση περιβαλλόντων ΤΝ.
- Διδακτικά σενάρια και εκπαιδευτικές προτάσεις με τις Ψηφιακές Τεχνολογίες και την ΤΝ.
- Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ΤΝ.
- Γραμματισμός, Εκπαίδευση και ΤΝ.
- Ψηφιακά παιχνίδια και γλωσσική εκπαίδευση.
- Απόψεις εκπαιδευτικών για τα οφέλη της ΤΝ στη Γλωσσική Εκπαίδευση.
- Εκπαίδευση και ΤΝ.
- Εργαλεία και Εφαρμογές ΤΝ στην Πρωτοβάθμια, στη Δευτεροβάθμια και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Εμπειρίες εκπαιδευτικών από την αξιοποίηση της ΤΝ στην εκπαίδευση.
- Ψηφιακά παιχνίδια στην Πρωτοβάθμια, στη Δευτεροβάθμια και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Διαπολιτισμικά ζητήματα και ΤΝ.
- Ζητήματα Ειδικής Αγωγής, Συμπερίληψης και ΤΝ.
- Ηθικά ζητήματα και ΤΝ.
- Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και ΤΝ.
- Ψηφιακός Ανθρωπισμός και ΤΝ.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο, θα πρέπει να υποβάλουν τις εργασίες τους έως τις 15 Φεβρουαρίου 2024 ενώ θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα κρίσης την 1η Απριλίου 2024 οπότε και θα ξεκινήσουν οι εγγραφές συμμετοχής.
Οι περιλήψεις μπορούν να υποβληθούν στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα. Ωστόσο, ο/οι συγγραφέας/είς έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να υποβάλουν την περίληψή τους και στις δύο γλώσσες.
Κάθε συγγραφέας έχει δικαίωμα να συμμετέχει στο συνέδριο με έως δύο εργασίες. Για το πλήρες κείμενο θα αναρτηθούν προσεχώς πληροφορίες στο site του συνεδρίου https://le-ai.edc.uoc.gr όπου υπάρχουν ήδη αναλυτικές πληροφορίες για το διεθνές συνέδριο και γίνεται συνεχής ενημέρωση.