Η βιωματική προσέγγιση του κρητικού τρόπου ζωής και η γνωριμία με τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, τη διατροφική και πολιτιστική τους αξία, αποτέλεσε το αντικείμενο του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Παρελθόν και Μέλλον» που πραγματοποιήθηκε για πέντε μέρες στο Ρέθυμνο.
Στο 2ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο, που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας, Υγείας και Ευεξίας σε συνεργασία με τον ξενοδοχειακό όμιλο της Grecotel, στα ξενοδοχεία του οποίου πραγματοποιηθήκαν οι εργασίες, συμμετείχαν περισσότεροι από 150 ομιλητές και σύνεδροι από τέσσερις ηπείρους και 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αμερική, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Κίνα, το Ταϊβάν, το Νεπάλ, το Λίβανο, η Ρουμανία, η Γερμανία και η Ελλάδα.
Φέτος το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο και οι συμμετοχές διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.
Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες, ζυμώνοντας ψωμί και δοκιμάζοντας κρητικά τυριά, ελαιόλαδο, καρύδια και θυμαρίσιο μέλι. Παράλληλα επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, ξεναγήθηκαν στον ιερό χώρο εθελοθυσίας και παρακάθισαν σε δείπνο, δοκιμάζοντας τη μοναστηριακή νηστίσιμη υγιεινή κουζίνα, τη σημαδιακή ημέρα έναρξης της νηστείας των Χριστουγέννων.
Επιπλέον επισκέφτηκαν τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού όπου ενημερώθηκαν για τον μινωικό πολιτισμό, ενώ επισκέφτηκαν και οινοποιεία του Ηρακλείου. Η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στα κρητικά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας (superfoods), ενώ το πρωί είχαν την ευκαιρία κατά την επίσκεψή τους στα Χανιά να ραβδίσουν και να μαζέψουν με τα χέρια τις ελιές, τις οποίες άλεσαν σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο με μυλόπετρες και να γευτούν το φρεσκότερο λάδι που μπορεί να γευτεί άνθρωπος.
Το συνέδριο τίμησε χθες με την παρουσία του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος σημείωσε τη σημασία των κρητικών προϊόντων, τονίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης της ποιότητάς τους και επισημαίνοντας πως η βιωματική προσέγγιση του συνεδρίου συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή και προώθησή τους σε αγρότες του εξωτερικού.
Η κρητική διατροφή ως τμήμα της Μεσογειακής διατροφής, όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Θεωρείται ως ένα αειφόρο διατροφικό πρότυπο, καθώς, πέραν του ότι είναι πολιτιστικά αποδεκτό, διαθέσιμο, προσιτό, οικονομικά δίκαιο, ασφαλές, και ικανό να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες κάθε ανθρώπου, βασίζεται στη βέλτιστη-δυνατή αξιοποίηση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, ενώ προστατεύει και σέβεται τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα».
Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είπε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει και είναι έτοιμο να προστατεύσει, να ενισχύσει και να φανεί αντάξιο αυτής της τόσο ισχυρής κληρονομιάς!
«Ακρογωνιαίο λίθο αποτελεί ο σεβασμός και η εκτίμηση απέναντι στον αγρότη, αλλά και η δημιουργία ευοίωνων προοπτικών, που θα γοητεύσουν τη νέα γενιά, ώστε τα προϊόντα της Μεσογειακής διατροφής και Κρητικής φιλοξενίας να μην γνωρίζουν στο εξής σύνορα».
Σε δηλώσεις του ο κ. Αυγενάκης μιλώντας για τη σημασία τη διεξαγωγής του συνεδρίου για τον κρητικό τρόπο ζωής και την κρητική διατροφή ανέφερε: «Ένα πενθήμερο διεπιστημονικό συνέδριο που έγινε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εδώ στο Ρέθυμνο, μόνο χαρά και αισιοδοξία μπορεί να μας προκαλέσει. Χαίρομαι που μου δόθηκε η δυνατότητα να βρεθώ εδώ ως μέλος της κυβέρνησης ως εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να τους επιβεβαιώσω και από τη δικιά μας τη σκοπιά ότι καλώς έκαναν και βρέθηκαν εδώ. Καλώς έκαναν και βρέθηκαν στον τόπο που καλλιεργεί χρόνια τώρα την υγιεινότερη διατροφή που συνδέεται και με τη μακροζωία. Τα μεσογειακά και ιδιαιτέρως τα κρητικά προϊόντα έχουν χαρακτηριστεί ως υπέρ τροφή, ως τροφή που βοηθάει στη μακροζωία, βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα ζωής και φυσικά βοηθάει σε μια διαφορετική κουλτούρα που εξελίσσεται και ως τρόπος ζωής με διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι πλέον χαρακτηρίζονται ως πρεσβευτές αυτής της διαφορετικής προώθησης των κρητικών προϊόντων, της υγιεινής διατροφής, αλλά και της πολιτιστικής κουλτούρας που εκ των πραγμάτων προκύπτει μέσα από όλη αυτήν την πολυεπίπεδη δράση που εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή στο Ρέθυμνο. Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Είμαστε χαρούμενοι που το Ρέθυμνο για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει την οραματική προσέγγιση σε τέτοια μεγάλα γεγονότα και ευχόμαστε και του χρόνου, που όπως άκουσα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε αριθμό και συμμετοχές συνέδρων».
Ο Στέφανος Κάλης καθηγητής της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Harvard και καθηγητής της σχολής δημόσιας υγείας, που είναι και ο εμπνευστής για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου συνεδρίου που ολοκληρώθηκε χθες, τόνισε ότι η διαφορά του συνεδρίου με άλλα, είναι ο βιωματικός του χαρακτήρας που το καθιστά ξεχωριστό και αυξάνει το ενδιαφέρον των συνέδρων. «Οι κορυφαίοι των κορυφαίων ομιλητές, οι βιωματικές εμπειρίες που είχε ετοιμάσει ο κ. Καλαϊτζιδάκης με τον όμιλο της Grecotel, όλα ήταν υπέροχα. Έχουμε συνέδρους από περισσότερες από 15 χώρες, τέσσερις ηπείρους. Ευχαριστούμε θερμά την περιφέρεια, τον περιφερειάρχη, τα υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήδη κάνουμε προετοιμασίες για του χρόνου» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του.
Ο διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, από την πλευρά του πρόσθεσε: «Ολοκληρώθηκε το 2ο διεθνές συνέδριο με συμμετοχή 150 κορυφαίων επιστημόνων από 15 χώρες, τέσσερις ηπείρους. Φιλοξενήσαμε ανθρώπους από Κίνα επιπλέον των καθηγητών και των επαγγελματιών από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ελλάδας. Όλοι αυτοί τόσο οι ξένοι από Κίνα Αμερική και Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να ραβδίσουν ελιές όπως τα ράβδιζαν οι παππούδες μας κι μετά ένιωσαν συγκίνηση όταν είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ολόφρεσκο λάδι, όπως έτρεχε από το ελαιουργείο. Και μάλιστα όχι ένα τυχαίο, αλλά ένα επισκέψιμο ελαιουργείο με μυλόπετρες. Μετά σε μια σύγχρονη γραμμή για ένα από τα καλύτερα βραβευμένα λάδια της Κρήτης, δοκίμασαν και έκαναν γευσιγνωσία. Χάρηκαν την κρητική κουζίνα και έζησαν μοναδικές στιγμές τόσο στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, όπου είχαν την ευκαιρία εκτός από ξενάγηση στους χώρους της αυτοθυσίας, να ζήσουν μια εμπειρία νηστίσιμου δείπνου. Το αποκορύφωμα της εμπειρίας τους ήταν στο κτήμα του Νίκου Δασκαλαντωνάκη της Grecotel το Agreco Farms, που πραγματικά, εκεί νόμισαν ότι ήταν στον παράδεισο. Η μεγάλη διαφορά αυτού του συνεδρίου δεν είναι μόνο ότι είναι η ελίτ των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων του κόσμου μέχρι και η Παγκόσμια Τράπεζα συμμετέχει – αλλά ότι συμμετέχουν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες τις βιωματικές».
Σημειώνεται ότι το συνέδριο που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ έγινε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της αιγίδας του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην τελετή λήξης του συνεδρίου παραβρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών Κώστας Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης. Σε δηλώσεις τους υπογράμμισαν τη σημασία του συνεδρίου και το πως αυτό συμβάλλει στην προβολή και προώθηση του τουριστικού προορισμού Κρήτη αλλά ταυτόχρονα στην ανάδειξη τη υψηλής διατροφικής αξίας των κρητικών προϊόντων.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης , σε δηλώσεις του σημείωσε: «Είναι σημαντικό ότι έχουν έρθει επιστήμονες από όλο τον κόσμο, γνωστοί καθηγητές από την Ευρώπη και την Αμερική για να ασχοληθούν και να αναδείξουν την κρητική διατροφή και αυτό δείχνει και τη δική μας υποχρέωση της κυβέρνησης, της περιφέρειας και όλων μας να δούμε το θέμα συστηματικά, γιατί εδώ συνδυάζεται η δημόσια υγεία με το τουριστικό προϊόν της χώρας».
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης από τη πλευρά του είπε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά γίνεται αυτό το σπουδαίο συνέδριο, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο από κορυφαία αμερικάνικα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Είναι ένα συνέδριο που διαφημίζει τον κρητικό τρόπο ζωής, που εδώ και δεκαετίες είναι αντικείμενο μελέτης από όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο διαφημίζεται η Κρήτη και από την άλλη και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να αντλήσουμε πολλά μαθήματα μέσα από αυτό, γιατί πολλές φορές αναδεικνύονται πτυχές που και εμείς οι ίδιοι δεν τις γνωρίζουμε. Πραγματικά συγχαρητήρια στους διοργανωτές».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Για άλλη μια χρονιά ένα κορυφαίο γεγονός για το νησί μας από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και κορυφαίους επιστήμονες στο Ρέθυμνο για την ανάδειξη του τρόπου ζωής των κρητικών, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Χαιρόμαστε που συμμετέχουμε σε μια τέτοια πρωτοβουλία και πάντα πρέπει να υποστηρίζουμε τέτοιες ενέργειες και δράσεις, όταν διαφημιστές μας είναι όλοι αυτοί οι κορυφαίοι καθηγητές από όλο τον κόσμο, ευχαριστώ ιδιαίτερα την Grecotel για τη φιλοξενία. Εμείς θα ΄μαστε πάντα δίπλα σε τέτοια γεγονότα».
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης: «Απολαμβάνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα βιωματικό συνέδριο από διάσημους επιστήμονες ανά τον κόσμο, που έρχονται στο νησί μας, γεύονται τα προϊόντα μας, γνωρίζουν τον πολιτισμό μας και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους πους συμβάλλουν για να γίνεται αυτό και την περιφέρεια και ιδιαίτερα την Grecotel, τον Στέφανο Κάλη τον καθηγητή από το Χάρβαρντ που το είχε ως όραμα και το έκανε πράξη. Ελπίζουμε να γίνει θεσμός αυτό το συνέδριο».
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης σημείωσε την αξία του συνεδρίου και πρόσθεσε ότι ερευνητικά το ΙΤΕ μπορεί να συνεισφέρει για τις επιδράσεις της κρητικής διατροφής στη υγεία. Ειδικότερα είπε : «Είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την αξία της κρητικής διατροφής και γενικότερα της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει σχετιστεί με τη μακροζωία και με τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, πραγματικά να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Κρήτη, να μην απομακρυνθούμε από την κρητική διατροφή, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτόν τον τόπο που πραγματικά έχει να προσφέρει πάρα πολλά στον τομέα της διατροφής, στον τομέα της οικονομίας, που βασίζεται στον αγροδιατροφικό τομέα και μέσα από το συνέδριο αναδεικνύεται αυτή η αξία. Εμείς από τη μεριά μας σαν ΙΤΕ μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτό με έρευνα που αφορά τα πλεονεκτήματα αλλά και τις επιδράσεις που έχει η μεσογειακή διατροφή γενικότερα στην υγεία και στη μακροζωία».
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η περαιτέρω ενίσχυση της ποιότητας των κρητικών προϊόντων
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως προτεραιότητα για το υπουργείο είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των κρητικών προϊόντων σε συνδυασμό με την προβολή και προώθησή τους στις διεθνείς αγορές: «Ασχολούμαστε με όλα τα ελληνικά προϊόντα, αλλά ένα παραπάνω με τα κρητικά καθότι είμαι Κρητικός βουλευτής και δεν θα μπορούσα να πω ότι είμαι αδιάφορος ή μου περνάνε απαρατήρητα. «Είναι σαφές ότι θέλουμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την ποιότητα καταρχάς των προϊόντων και φυσικά την παρουσία τους στην εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Για αυτόν τον λόγο και μέσω των διεπαγγελματικών οργανώσεων, που δυστυχώς δεν έχουμε αναπτύξει όπως θα έπρεπε στη χώρα μας,- για παράδειγμα διεπαγγελματική οργάνωση λαδιού δεν έχουμε, ούτε μελιού -. Βέβαια έχουμε διεπαγγελματικές οργανώσεις κρέατος, πτηνών, αυγών, βαμβακιού, σιτηρών, κρασιού. Θέλω με κάθε τρόπο και μέσω των προγραμμάτων που αξιοποιούμε και των δράσεων που τρέχουμε ως υπουργείο, να ενισχύσουμε την ονομασία και κυρίως την ποιοτική διαφορά των κρητικών προϊόντων. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το κρασί, που συνεργαζόμενοι με τα όργανα των οινοπαραγωγών του τόπου μας, της χώρας μας, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούμε να κυριαρχήσουμε ποσοτικά. Όμως μπορούμε και σιγά-σιγά, βήμα-βήμα με την ενεργότατη συμμετοχή πρώτα απ’ όλα των ίδιων των οινοπαραγωγών – τυποποιητών, είναι ότι κυριαρχούμε στην ποιότητα. Μικρότερες ποσότητες, αλλά καλύτερη ποιότητα. Κι έτσι πραγματικά θα καταφέρουμε να κερδίσουμε έδαφος. Όπως και με άλλα προϊόντα όπως είναι η ελληνική φέτα ή τα τυροκομικά προϊόντα. Βρεθήκαμε πρόσφατα στην Ανούγκα, στη μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών προϊόντων στη Γερμανία, στην Κολωνία, όπου και εκεί η χώρα μας που ήταν η 5η σε συμμετοχές – περίπτερα, ήταν εμφανές ότι έχει πάθος, έχει πείσμα, έχει μικρές αλλά ισχυρότατες ομάδες ή και οικογενειακές επιχειρήσεις που τελικά τα καταφέρνουν και αφήνουν το δικό τους στίγμα. Χαίρομαι διότι αγκαλιάζονται από όλο και περισσότερους πελάτες – αγοραστές».
Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης «Ο ανεκτίμητος «υγρός χρυσός» των ελαιώνων μας, τα πολύτιμα προϊόντα των αμπελώνων, το μέλι και το τυρί μας, τα τόσο ιδιαίτερα βιολογικά και αρωματικά μας προϊόντα, και φυσικά, ο μακρύς κατάλογος των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η Γραβιέρα και η Ξυνομυζήθρα Κρήτης, και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως το Κρητικό Παξιμάδι, αποτελούν μια ζωντανή και ανεκτίμητη κληρονομιά, η οποία εξελίσσεται διαρκώς και αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Τα αρώματα και οι γεύσεις ταξιδεύουν και παραμένουν ενεργά εκφράζοντας αναμφίβολα σε κάθε γωνιά του κόσμου τη δυναμική αυτού του τόπου. Σκοπός μας είναι αυτή η έντονη γαστρονομική ταυτότητα να παραμείνει αναλλοίωτη και συνεχώς ακόμα πιο ανταγωνιστική, ενισχύοντας τον τουρισμό και το εμπόριο».
Για να επιτευχθεί ο στόχος ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Κρήτης, θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως η ΚΑΠ και τα Τομεακά Προγράμματα του ΠΑΑ σημείωσε:
«Ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής αναγνωρίζει τον Μεσογειακό τρόπο ζωής ως δείγμα πολιτισμού, επικοινωνίας, αλλά και ερέθισμα των βασικών αισθήσεων. Τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής μάνας γης αναγνωρίζονται πλέον, με επαρκώς επιστημονικά τεκμηριωμένες αποδείξεις, ως υπερτροφές», τόνισε ο υπουργός.