Ψάχνοντας την έννοια της λέξης «Διπλωματία» βλέπω ότι διπλωμάτης σύμφωνα με το Βικιλεξικό είναι: (επάγγελμα)υπάλληλος ή κρατικός λειτουργός που εκπροσωπεί το κράτος του σε ξένη χώρα και προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του και των συμπολιτών του 2.(μεταφορικά)άνθρωπος που ξέρει να «ελίσσεται» στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους και να αντεπεξέρχεται στις δύσκολες καταστάσεις με ικανότητα, επιδεξιότητα, σύνεση και (ενδεχομένως)πονηριά 3.(λαϊκότροπο)Ο καταφερτζής άνθρωπος που έχει πειθώ και ξέρει να σε ρίχνει.
Κατά τη Βικιπαιδεια διπλωματία είναι: η απόπειρα απόκτησης στρατηγικού πλεονεκτήματος ή εύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων σε μια κοινή πρόκληση, μέσω της παράθεσης επιχειρημάτων και δηλώσεων με ήπιο και ευγενικό τρόπο, χωρίς διαπληκτισμούς.
Βλέποντας στις ειδήσεις την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρόεδρο να φορά γραβάτα με ελληνικές σημαίες όπως και το χειροκρότημα των Αμερικανών για τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, προβληματίστηκα ποιος ήταν ο διπλωμάτης. Ποιος έριξε ποιον; Ποιος έπεισε ποιον και σε τι; Ποιος ελίχτηκε; Ποιος υποστήριξε τα συμφέροντα της χώρας του; ποιος απέκτησε στρατηγικό πλεονέκτημα; Ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Μπάϊντεν; Γιατί ο επόμενος λογαριασμός που θα μας έρθει δεν θα αφορά τον κ. Μητσοτάκη, αλλά όλους εμάς, τον απλό κόσμο. Αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα και στη σωστή τους διάσταση, χωρίς εθνικιστικές κορώνες, θα καταλάβουμε ότι οι Αμερικανοί κάθε φορά μας βλέπουν σαν πελάτες, όπως και όλο τον κόσμο άλλωστε, γιατί αυτό είμαστε!
Η γραβάτα φορέθηκε για να δείξει την εκτίμηση του στον πελάτη του! σε μάς! Για να γίνω σαφέστερος να υπενθυμίσω ότι το ένα σμήνος F35 που ειπώθηκε ότι θα αγοράσουμε θα κοστίσει 4 δις! Χώρια τα άλλα που πρόκειται να αγοραστούν απ’ ότι ειπώθηκε σε βάθος 8-10 ετών. Τα οποία ποιος θα πληρώσει τελικά; Μα ποιος άλλος; Εμείς! Αλλά έλα μου που πρέπει να αποκτήσουμε πάση θυσία την κυριαρχία ξανά στο Αιγαίο, γιατί οι ΗΠΑ όπως λέγεται πωλούν και στην Τουρκία 40 μαχητικά, τα οποία αγοράζει η Τουρκία για να κυριαρχήσει ξανά στο Αιγαίο, επειδή εμείς δώσαμε περίπου 10 δις για να κυριαρχήσουμε με τα Ραφάλ, αφού η αγορά του προηγούμενου αιώνα, από τον Ανδρέα με τα Μιράζ, έχει παλιώσει και πάει για απόσυρση πια! Εννοείται πως κι εκείνα τα είχαμε αγοράσει για να έχουμε το πάνω χέρι στο αιγαίο και πάει λέγοντας…
Δεν είμαι διπλωμάτης για να γνωρίζω τα τεκταινόμενα διεθνώς, να προβλέπω και να παίρνω τις ανάλογες αποφάσεις. Πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση για άλλα 4 δις που «μας περίσσευαν» μετά από τόσα μνημόνια και αφού δεν είχαμε τι να τα κάνουμε, μιας και «μηδενίσαμε το χρέος» (που έχει φτάσει πια κοντά στα 400 δις), για την προστασία της χώρας, αναγκάζεσαι εκ των πραγμάτων να λες ότι δεν είναι και άσχημα!
Η αντιπολίτευση, όπως γίνεται κάθε φορά με οποιονδήποτε βρίσκεται σ’ αυτήν, δεν βρήκε τίποτα σωστό στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, αφού αυτό γίνεται πάντα, οποιοσδήποτε και αν είναι κυβέρνηση, οποιοσδήποτε κι αν είναι αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ουδέποτε θα συμπλεύσει με την εκάστοτε κυβέρνηση, είτε αυτή κάνει σωστές, είτε λανθασμένες κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο. Ας ευχηθούμε μόνο, αύριο να μην υπάρξει η απόλυτη διπλωματική ανατροπή σε βάρος μας, με καλή διάθεση των ΗΠΑ για την Τουρκία και τον Ερντογάν, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι στην εποχή μας οι ανατροπές και οι εξελίξεις στα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων είναι ραγδαίες και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση διπλωματία είναι να μπορείς να προβλέπεις και να είσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας την κατάλληλη στιγμή, αν θέλεις να έχεις έστω και ένα μικρό μερίδιο για τη μελλοντική ευημερία της χώρας σου.