15 °C Rethymno, GR
27/11/2022

Εγκαινιάστηκε το νεοϊδρυθέν νηπιαγωγείο Ακουμίων

Εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα το νεοϊδρυθέν νηπιαγωγείο Ακουμίων στον δήμο Αγίου Βασιλείου. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο νηπιαγωγείο το οποίο ιδρύθηκε φέτος μετά από συστηματικές προσπάθειες του τμήματος παιδείας του δήμου Αγίου Βασιλείου. Στο νηπιαγωγείο φοιτούν εννέα παιδιά και στο ολοήμερο τμήμα το οποίο λειτουργεί συμμετέχουν επτά παιδιά.

Στα εγκαίνια του νέου σχολείου παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κακογιαννάκης, ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος Παιδείας Αντώνης Τσουρδαλάκης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Λιοδάκης, Μανόλης Τσιρινδάνης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Ευαγγελία Γλαμπεδάκη και Αγγελική Πελαντάκη, ο διευθυντής Α’θμιας Ρεθύμνου Λάμπρος Καρβούνης, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ακουμίων Ευγενία Σταματογιαννάκη, καθώς και μέλη του τοπικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ακουμίων Γιώργος Μαρκουλάκης.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Κατερίνα Πετούση και Ξένια Σιάπκα, ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Σπηλίου Εμμανουήλ Χαλικάκης και πλήθος κόσμου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος π. Αθανάσιος Καραχάλιος και οι αιδεσιμολογιώτατοι π. Κωνσταντίνος Παπαδομιχελάκης, π. Ιωάννης Πιτσιδιαννάκης, π. Γεώργιος Σταματεράκης.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης μίλησε για τη σημασία της τελετουργίας ενός νέου σχολείου στα Ακούμια τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα έργο που ανήκει στα παιδιά και αυτό για εμάς είχε μεγαλύτερη αξία. Ένα έργο που αποτελεί καρπό πολλών ετών, πολλών προσπαθειών, ανθρώπων που το οραματίστηκαν, πίστεψαν σε αυτό και το έκαναν πραγματικότητα.

Ένα έργο το οποίο προσθέτει μία ολοκαίνουρια μονάδα στο δυναμικό του δήμου και μάλιστα την ώρα που σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχει η τάση να συνενώνονται οι σχολικές μονάδες τις επαρχίας.

Μετά από καιρό ακούστηκε το σχολικό κουδούνι και οι παιδικές φωνές εδώ στα Ακούμια, δίδοντας ξανά ζωή σε ένα εγκαταλειμμένο χώρο.

Μια νέα δομή που εξυπηρετεί τον σχεδιασμό μας για ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση των υποδομών των οικισμών μας που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων και θα δίνουν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στον τόπο, καθώς θα καλύπτονται πλήρως οι οικογενειακές και προσωπικές τους ανάγκες.

Δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα και στον τομέα της Παιδείας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις πολλές ανάγκες συντήρησης των σχολικών μας μονάδων και να συμβάλλουμε στην εύρυθμη λειτουργία τους σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και βέβαια όλους εσάς τους γονείς».

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε το κ. Μανώλη Κωνσταντινάκη ο οποίος όπως είπε με γενναιοδωρία και μεγαλοψυχία προσέφερε ένα χρηματικό ποσό για την ανακαίνιση του χώρου και τον εξοπλισμό του, τον βουλευτή Ρεθύμνου και πρώην υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη για την ουσιαστική όπως είπε συμβολή του και τη στήριξη του στο αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας για επαναλειτουργία του σχολείου.

Ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνο Παιδείας Αντώνη Τσουρδαλάκη που όπως είπε πάλεψε από την πρώτη στιγμή με κάθε μέσο για το άνοιγμα του σχολείου.

Τέλος ευχαρίστησε το Τοπικό συμβούλιο, την πρόεδρο Ευγενία Σταματογιαννάκη και όλη την τοπική κοινωνία των Ακουμίων που πίστεψαν και αγκάλιασαν αυτήν τη νέα προσπάθεια.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος Παιδείας δήμου Αγίου Βασιλείου, καθηγητής Αντώνης Τσουρδαλάκης, ανέφερε:

«Η πράξη της ίδρυσης και της έναρξης λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας, κυρίως όταν αυτά λαμβάνουν χώρα στην περιφέρεια, αναμφίβολα αποτελούν γεγονότα από τα πλέον ενθαρρυντικά και αισιόδοξα για το μέλλον αυτού του τόπου. Γιαυτό και η σημερινή ημέρα, τολμώ να πω, αποτελεί σταθμό στη σύγχρονη ιστορία των Ακουμίων.

Να αποσαφηνίσω επίσης εξαρχής, ότι το σημερινό ευτυχές γεγονός δεν είναι αποτέλεσμα της δράσης ενός, άλλα σύμπραξης πολλών, θεσμικών εκπροσώπων, συμβουλίων, υπηρεσιών, αλλά και ιδιωτών, οι οποίοι τελικά το κατέστησαν εφικτό και εν τέλη πραγματικότητα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δημοτική αρχή του δήμου Αγίου Βασιλείου, στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει, στοχεύοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη διαμόρφωση συνθηκών ευημερίας, κοινωνικής και οικονομικής προόδου, μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που αφορούν σε υποδομές αναπτυξιακά έργα κ.ά., εντάσσει συνεχώς και κατά προτεραιότητα, πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν στην εκπαίδευση, στη δια βίου μάθηση και στην επιμόρφωση, σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοτών της.

Σαφές δείγμα της προσπάθειας αυτής η ίδρυση του νηπιαγωγείου Ακουμίων, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) με αρ. 4582 της 30ης Αυγούστου 2022.

Θα ήθελα ωστόσο με την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι πρόκειται για ίδρυση και όχι επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου Ακουμίων. Αφορά δηλαδή την εξαρχής ίδρυση νέου σχολείου, για την οποία απαιτήθηκε υλοποίηση όλων των τυπικών διαδικασιών και λήψη όλων των σχετικών εγκρίσεων και αποφάσεων.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τις απαιτητικές διαδικασίες που έπρεπε να προωθηθούν για να φτάσουμε στο προσδοκώμενο, το οποίο μας χαροποιεί όλους ιδιαιτέρως.

Είναι βεβαιωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι η ύπαρξη και η λειτουργία μιας σχολικής μονάδας εντός των ορίων μιας κοινωνίας, εκτός του εκπαιδευτικού ρόλου επιτελεί και άλλους, εξίσου σοβαρούς, διότι λειτουργώντας συνεκτικά, ενδυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ των μελών της και ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των φορέων της αλλά και των ατόμων της.

Αγαπητοί συνδημότες, κάτοικοι της Κοινότητας Ακουμίων, ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή αναφορά μας σχετικά με το νεοϊδρυθέν νηπιαγωγείο, σας καλούμε να αγκαλιάσετε το νέο σας σχολείο, να στηρίξετε τη λειτουργία του και τους εκπαιδευτικούς του, για ένα και μόνο λόγο: Γιατί επίσημα πλέον από σήμερα, εδώ, αρχίζουν να διαμορφώνονται οι αυριανοί πολίτες, το μέλλον του τόπου σας!»

Ο κ. Τσουρδαλάκης, ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι συνέβαλλαν για την ίδρυση του σχολείου τόσο από πλευράς δήμου – δήμαρχο και Δ.Σ. τον κ. Κωνσταντινάκη για την προσφορά του, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τον βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη και τους υπουργούς Ζ. Μακρή και Θ. Σκυλακάκη.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης από την πλευρά του σε ανάρτησή του αναφέρει:

«Στη χώρα μας ιδρύθηκαν εφέτος εννέα νέα νηπιαγωγεία. Το ένα από αυτά, το μοναδικό στην Κρήτη, βρίσκεται στα Ακούμια και είναι λογική η χαρά μου και συγκίνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου που είχαμε θέσει.

Καρπός συλλογικής μας προσπάθειας, επιμονής και υπομονής που ξεκινά από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Βασιλείου και αρμόδιο για θέματα παιδείας Αντώνη Τσουρδαλάκη, τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και καταλήγει στην υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μ. Μακρή».

Σημειώνεται ότι χαιρετισμό απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης κ. Λιονή.

Μετά το τέλος της τελετής ακολούθησε κέρασμα από τον δήμο και τους γονείς των μαθητών του σχολείου.