Με χθεσινή απόφαση της συγκλήτου εγκρίθηκε η χωροθέτηση του έργου κατασκευής του νέου αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, που περιλαμβάνεται στο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ μαζί με την ανέγερση των φοιτητικών κατοικιών συνολικού προϋπολογισμού 230 εκ. ευρώ.
Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ, που επέτρεψε στην ουσία την ανέγερση νέου αμφιθεάτρου, αντί περάτωσης του παλιού. Σύμφωνα με την απόφαση της συγκλήτου το νέο αμφιθέατρο θα κατασκευαστεί σε χώρο, ο οποίος βρίσκεται δυτικά του κτιρίου της Φιλοσοφικής σχολής, σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από το ημιτελές αμφιθέατρο. Σημειώνεται ότι το αμφιθέατρο θα κατασκευαστεί σε ζώνη εντός της Πανεπιστημιούπολης, σε αντίθεση με τις κατοικίες που θα κατασκευαστούν σε άλλο χώρο, στον οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες αθλητικές και αναψυχής.
Την ίδια στιγμή καλώς εχόντων των πραγμάτων στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 16 Ιουνίου, θα γίνει ένα ακόμα βήμα που θα αφορά την έγκριση από τη Σύγκλητο της «Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών (β φάση – στάδιο Β2) μετά των παραρτημάτων για το έργο «Μελέτη – κατασκευή – χρηματοδότηση λειτουργία και συντήρηση φοιτητικών κατοικιών του πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ».
Σημειώνεται ότι το έργο διακηρύχτηκε τον Νοέμβριο του 2020. Αρχικά κατατέθηκε ενδιαφέρον από επτά εταιρίες. Στα επόμενα στάδια του διαγωνισμού προχώρησαν οι πέντε. Και συγκεκριμένα το έργο του πανεπιστημίου Κρήτης, διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ
Με απόφαση της Συγκλήτου θα διαβιβαστεί η πρόσκληση στους πέντε προεπιλεγέντες, για να υποβάλλουν δεσμευτικό ενδιαφέρον.
Η πρόσκληση περιλαμβάνει τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού, αλλά και τα παραρτήματα με τις τεχνικές προδιαγραφές, τις προδιαγραφές αποτελέσματος, το σχέδιο σύμβασης που θα διέπει τη σχέση μεταξύ αναδόχου και πανεπιστημίου για την επόμενη 30ετια.
Οι υποψήφιες εργολήπτριες εταιρίες θα έχουν περιθώριο τέσσερις μήνες για να υποβάλλουν δεσμευτικό ενδιαφέρον.
Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα επόμενα 27 χρόνια. Για το έργο των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης, είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων, για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα, καθώς και την ανέγερση ενός αμφιθεάτρου στου Γάλλου.
Όπως αναφέρεται στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης, το έργο αφορά στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι κτιριακές μονάδες
Οι εγκαταστάσεις των νέων κτιριακών μονάδων θα περιλαμβάνουν περίπου 2.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και περίπου 1.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, οι οποίοι θα κατηγοριοποιούνται σε μονόκλινα με λουτρό, μονόκλινα ΑΜΕΑ με λουτρό και σε διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων με λουτρό και κουζίνα. Σε κάθε λειτουργικά συνδεδεμένη ενότητα διαμερισμάτων (ανά όροφο ή ανά ενότητα διαμερισμάτων) θα προβλέπονται κοινόχρηστοι χώροι καθιστικού και κουζίνας. Επίσης, ανά αυτόνομη κτιριακή μονάδα θα προβλέπονται και πιο διευρυμένοι χώροι συνάθροισης με προτεινόμενες χρήσεις Αναψυκτήριου/Ψυχαγωγίας. Για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων και για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των φοιτητών θα συμπεριλαμβάνονται σε κάθε κτιριακή μονάδα, οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, χώροι πλυντηρίων – στεγνωτηρίων κ.τλ. Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση των μελετητών θα πρέπει να δίδεται στη χρήση υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο περιβάλλων χώρος
Σημαντική προτεραιότητα του μελετητή θα πρέπει να αποτελέσει η ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα της νέας δομής στέγασης φοιτητών, μέσω της κατάλληλης διαχείρισης του υπαίθριου χώρου και των κοινόχρηστων χώρων εν γένει (πεζοδρομήσεις, πλατείες, χώροι πρασίνου και υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης κτλ.).
Στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός φιλικού και ασφαλούς προς τον χρήστη περιβάλλοντος. Θα πρέπει να τονιστεί ότι βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό του περιβάλλοντα χώρου, είναι η κατά το δυνατό διατήρηση/ανάδειξη των υφιστάμενων δέντρων, καθώς και η εξασφάλιση της πρόσβασης σε όλους τους χώρους των ατόμων με ειδικές ανάγκες.