Τους 15 έφθασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες που «έπνιξαν» ολόκληρα χωριά και συνοικίες στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Στην πολύπαθη Θεσσαλία, το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερο, όσο υποχωρούν τα νερά. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ανακτήσουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα. Πόλεις και χωριά χωρίς ρεύμα και νερό, δρόμοι και σπίτια κατεστραμμένα, χωράφια πλημμυρισμένα και πολίτες άστεγοι, που φιλοξενούνται προσωρινά σε σχολεία και γήπεδα, είναι ο απολογισμός για την περιοχή που συνεχίζει να δοκιμάζεται μετά από το σαρωτικό «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel την περασμένη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, ο Πηνειός συνεχίζει να απειλεί τα Τέμπη και συνοικίες της Λάρισας, ενώ ένα κομμάτι της εθνικής οδού είναι μια αδιάβατη λίμνη.
Ανησυχία επικρατεί και στους κατοίκους όλων των περιοχών για την εκδήλωση επιδημιών σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, ώστε να ελέγξουν νερό, τρόφιμα αλλά και νεκρά ζώα, μέσα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν λοιμώδεις ασθένειες.
Κυριαρχεί η απογοήτευση καθώς ανυπολόγιστες οι ζημιές σε υποδομές, σπίτια, καλλιέργειες και περιουσίες. Η υποχώρηση των φαινομένων φέρνει στο φως εικόνες απολυτής καταστροφής.
Εκτός από τα χωριά και δρόμοι που τα συνδέουν έχουν βυθιστεί στο νερό, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και οι περισσότερες καταστροφές στο δίκτυο και τις υποδομές αναμένεται να αποκαλυφθούν όταν τραβηχτούν τα νερά. Ακόμη και περιμετρικά της πεδιάδας, από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη, μεγάλα κομμάτια ασφάλτου και πρανών που τα υποστήριζαν, μαζί με γεφύρια, έχουν παρασυρθεί από τα φουσκωμένα ποτάμια και τους χείμαρρους.
Στο μεταξύ, Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν αδιάλειπτα το έργο τους.
«Από τις 5 Σεπτεμβρίου όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν κληθεί να επέμβουν πανελλαδικά σε 10.653 συμβάντα ενώ έχουν προβεί στη διάσωση 4.527 συμπολιτών μας» τόνισε πριν από λίγο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης χθες από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στην Θεσσαλία.
Παράλληλα σημείωσε ότι από τα εναέρια μέσα έχουν διασωθεί μέχρι τώρα συνολικά 780 πολίτες.
Συγκεκριμένα τα επιχειρησιακά δεδομένα ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι τα εξής:
– Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχουν επέμβει σε 2.472 συμβάντα.
– Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε 2.704 κλήσεις και 1.317 διασώσεις.
– Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας σε 1.800 συμβάντα και 891 διασώσεις.
– Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σε 1.225 συμβάντα και 665 διασώσεις.
«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν αδιάλειπτα το έργο τους» υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδόνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφοχώρι, Αμφιθέα και Πλατύκαμπο.
Σε άλλες περιοχές, όπως Παλαμάς, Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινάς, Καλογριανά, Πεδινό, Μεγάλα Καλύβια, οι έρευνες διεξάγονται πόρτα-πόρτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα, όπως τόνισε, σε κάποιες περιπτώσεις για προληπτικούς λόγους μεταφέρονται κάτοικοι μετά από αίτημά τους, ενώ σε όσους δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές η Πυροσβεστική παρέχει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Επιπρόσθετα, στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγγαλα, Αλεξανδρινή και Στόμιο οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τυχόν εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων.
«Από την πρώτη στιγμή δίνουμε ενωμένοι τη μάχη υλοποιώντας το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δαρδανός 2» και όλοι μαζί Πυροσβεστικό Σώμα, δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Στις επιχειρήσεις συνδράμουν εκατοντάδες εθελοντές απ΄ όλη την Ελλάδα τόσο με προσωπικό όσο και μέσα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Εν τω μεταξύ, από χθες άνοιξε η η πλατφόρμα της κρατικής αρωγής στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές έσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες.
Κομισιόν για πλημμύρες: Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή από το έκτακτο ταμείο της Ε.Ε. «και όχι μόνο»
Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της Ε.Ε. για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της Ε.Ε. για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης).
Όπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς. «Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες – «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε».
Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της Ε.Ε., ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.