Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πρωτεργάτες ίδρυσης του πανεπιστημίου Κρήτης διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, αφιερώνοντάς την, σε όλους όσοι συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην επίτευξη του σκοπού αυτού, καθώς και στους ιδιοκτήτες γης των περιοχών Γάλλου, Ατσιποπούλου και Ρεθύμνου που διέθεσαν τις εκτάσεις τους, είτε δωρεάν είτε έναντι συμβολικού αντιτίμου για την εγκατάσταση του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων παρουσία αρχών και φορέων του τόπου.
Η πρόεδρος του ΛΕΡ και συντονίστρια της εκδήλωσης Φέφη Βαλαρή – Σκουμπουρδή καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της ότι: «Το Λύκειό μας, τιμώντας την ίδρυση του πανεπιστημίου στις 27 Ιουλίου 1973, καθώς και τους πρωτεργάτες με επικεφαλής τον αείμνηστο δήμαρχό μας Δημήτρη Αρχοντάκη, τις επιτροπές αγώνα, την πρώτη διοικητική επιτροπή με τον Γεώργιο Κουρμούλη, τον Μανούσο Μανούσακα και τόσους άλλους αλλά και τους Ρεθεμνιώτες που προσέφεραν, τους Ρεθεμνιώτες από του Γάλλου, το Ατσιπόπουλο και το Ρέθυμνο που προσέφεραν τη γη τους δωρεάν ή έναντι συμβολικού αντιτίμου για την εγκατάσταση του πανεπιστημίου στον τόπο μας, οργάνωσε με τεράστια ομολογουμένως επιτυχία, ιστορική εκδήλωση στην αίθουσά του αυτήν την ημέρα, δηλαδή στις 27 Ιουλίου. Πρέπει να συνδέσω την προηγούμενη εκδήλωση με αυτήν. Τότε ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Πρίνστον και επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, οργανωτής της σχολής Φυσικής κ. Αλεξανδράκης Γιώργης. Ο κ. Αλεξανδράκης μας έστειλε από το Μαϊάμι τις ευχές του για επιτυχία και σε αυτήν την αποψινή εκδήλωση, εκφράζοντας τη λύπη του που δεν μπορεί να είναι παρών. Είναι μάλιστα αυτός που είπε το περίφημο «επαέ θα γενεί πανεπιστήμιο», για την πόλη μας, όταν αυτό θα στεγαζόταν στα Περβόλια. Επίσης, το 2002 μετά τη βράβευσή του από το πανεπιστήμιο Κρήτης, είπε «επαέ εγίνηκε πανεπιστήμιο». Για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του πανεπιστημίου έγινε σύντομη εισήγηση από την κ. Ασπασία Παπαδάκη, πρώην προϊσταμένη των αρχείων του κράτους στο Ρέθυμνο. Έτσι δικαιώθηκε η επιθυμία του κ. Αλεξανδράκη που μας έλεγε επανειλημμένα, «δεν πρέπει να λησμονούμε του αείμνηστους», εννοώντας όλους όσους αναφέραμε στην εκδήλωση αυτή. Όμως, η ημέρα καθιέρωσης της έδρας του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο είναι 27 Σεπτεμβρίου. Την απόφαση αυτήν οι Ρεθεμνιώτες τότε χαιρέτησαν με τρελό ενθουσιασμό, θα έλεγε κανείς, με τις καμπάνες να χτυπούν ασταμάτητα, με πανηγυρισμούς και χορούς, με σημαιοστολισμό και στα χωριά. Το λύκειο μας αποφάσισε κατόπιν αιτήματος να εορτάσουμε την ιστορική αυτήν στιγμή σήμερα, στις 19 Νοεμβρίου, με ομιλητή τον άξιο συμπολίτη μας κ. Μιχάλη Τζεκάκη, θεολόγο, ιστορικό, επί δεκαετίες διευθυντή τη βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου. Και με σύντομη εισήγηση της κ. Αθηνάς Δρανδάκη – Μαμαλάκη, φιλολόγου, μέλος του ΔΣ του λυκείου μας και εφόρου βιβλιοθήκης του, πάνω στο πόνημα του πατέρα της, του αείμνηστου δικηγόρου Γεωργίου Δρανδάκη. Ο τίτλος του πονήματος του αείμνηστου Γεωργίου Δρανδάκη είναι έγγραφα σχετικά με την ίδρυση και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του πανεπιστημίου Κρήτης”
Η Αθηνά Δρανδάκη-Μαμαλάκη, φιλόλογος, μέλος του ΔΣ και έφορος της Βιβλιοθήκης του ΛΕΡ αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα του πατέρα της Γεωργίου Β. Δρανδάκη για τον αγώνα και την έδρα του πανεπιστημίου Κρήτης: «Υπάρχουν 36 κείμενα που δημοσίευσε ο πατέρας μου Γεώργιος Δρανδάκης, στην Κρητική Επιθεώρηση το 2001, σε συνεχόμενα έντεκα φύλλα. Μέσα από αυτά προσπαθώ να βγάλω κάποια συμπεράσματα, κάποιες διαπιστώσεις για την τοπική επιτροπή του πανεπιστημίου, για τον αγώνα που έδωσε, για την υπονόμευση της έδρας από το Ηράκλειο, τις δυσκολίες, τα αιτήματα. Αυτό που μου έχει μείνει από τα κείμενα του πατέρα μου είναι το πάθος, ο ενθουσιασμός, οι επίμονες προσπάθειες επί σειρά ετών, η επικοινωνία με τα μέλη της κυβέρνησης και με πανεπιστημιακού καθηγητές προκειμένου να προωθηθεί το ζήτημα του πανεπιστημίου, να καθιερωθεί η έδρα εδώ, να οργανωθεί το πανεπιστήμιο στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Ήμουν μικρή τότε, όμως στις οικογενειακές συζητήσεις, στο καθημερινό τραπέζι πάντα ήταν κυρίαρχο το ζήτημα αυτό. Μπορώ να πω ότι αισθάνομαι έναν θαυμασμό, μια υπερηφάνεια για τον ίδιο τον πατέρα μου, αλλά και θαυμασμό απεριόριστο για όλους που μόχθησαν για το ζήτημα» ανέφερε.
Ο θεολόγος, ιστορικός πρώην διευθυντής της Βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Τζεκάκης στη διάρκεια της εκδήλωσης έκανε ομιλία με θέμα: «Το ξεκίνημα του Πανεπιστημίου Κρήτης, η έδρα και άλλα συμπαρομαρτούντα». Σε δηλώσεις του ο κ. Τζεκάκης επεσήμανε «Υπάρχει ένα ζήτημα, εάν πρέπει να γιορτάζουμε τα 50 χρόνια ή να μείνουμε στον εορτασμό των 40 χρόνων που γιορτάσαμε με μια μεγάλη εκδήλωση του πανεπιστημίου τότε που εκδόθηκε και ο τόμος για την ιστορία του πανεπιστημίου. Τελικά δημιουργήθηκε ένα θέμα. Το πανεπιστήμιο επιμένει στον εορτασμό των 40 χρόνων και το Ρέθυμνο στον εορτασμό των 50 χρόνια. Αυτό εγώ θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να γίνει έτσι. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να σεβόμαστε το πανεπιστήμιο. Είναι αυτοδιοίκητο και αυτό αποφασίζει πότε γιορτάζει. Πάντως είναι σπουδαίο να περνάνε τα χρόνια και το πανεπιστήμιο να είναι ακόμη εν ζωή και να πηγαίνει σε πολλά πράγματα πολύ καλά. Το πανεπιστήμιο Κρήτης ξεκίνησε με άριστες προϋποθέσεις και έβαλε πολύ υψηλά τον πήχη. Αρχικά υπήρχε μεγάλη επιτυχία σε αυτό το θέμα, ειδικά στο Ρέθυμνο. Τώρα καθώς περνάνε τα χρόνια αρχίζουν οι δυσκολίες, προβλήματα, τα οποία δεν είναι μόνο του Ρεθύμνου και του πανεπιστημίου. Υπάρχουν τα γενικότερα προβλήματα της κοινωνίας και αυτά επιδρούν οπωσδήποτε στο πανεπιστήμιο».
Στη εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου, λογοτέχνιδας, ιστορικής ερευνήτριας Εύας Λαδιά με τίτλο «..κι Εγένετο Πανεπιστήμιο».