Λίγη ώρα μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και μετά από 4 αποτυχημένες ψηφοφορίες στο κονκλάβιο, ο καπνός που βγήκε από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι λευκός.
Αυτό σημαίνει πως η εκλογή νέου Πάπα ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Στη μυστική ψηφοφορία συμμετείχαν 133 καρδινάλιοι από 70 χώρες, έναντι 115 από 48 έθνη στο τελευταίο κονκλάβιο το 2013 – αύξηση που αντανακλά τις προσπάθειες του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου να επεκτείνει την εμβέλεια της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του.
Σημειώνεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εκλέχθηκε κατά τη διάρκεια της 5ης ψηφοφορίας του κονκλαβίου του 2013, που πραγματοποιήθηκε μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ (Benedict XVI) και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ εκλέχθηκε κατά τη 4η ψηφοφορία του κονκλαβίου του 2005, μετά τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ (John Paul II).
Habemus Papam – Τι σημαίνει και πώς διατυπώνεται
Η φράση «Habemus Papam» (στα λατινικά: «Έχουμε Πάπα») είναι η επίσημη ανακοίνωση της εκλογής του νέου Πάπα από το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές και συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.
Όταν ένας καρδινάλιος λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ο καθηγητής του Κονκλαβίου ρωτά επίσημα τον εκλεγέντα αν αποδέχεται την εκλογή του και ποιο όνομα επιθυμεί να υιοθετήσει. Με την αποδοχή του, το μήνυμα ανακοινώνεται στον κόσμο. Ο πρώτος καρδινάλιος διάκονος εμφανίζεται στη μεσαία βεράντα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και ανακοινώνει με τον τύπο «Habemus Papam» (“Έχουμε Πάπα”).
Αυτή η στιγμή σηματοδοτεί την επίσημη αποδοχή του νέου Πάπα από τον κόσμο και την έναρξη της θητείας του ως πνευματικού ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια, ο νέος Πάπας εμφανίζεται στην ίδια βεράντα φορώντας τα παπικά άμφια και δίνει την πρώτη του ευλογία στον κόσμο.
Η φράση «Habemus Papam» χρησιμοποιείται από το 1417, μετά την εκλογή του Πάπα Μαρτίνου Ε’ και την αποκατάσταση της ενότητας στον Καθολικισμό, μετά το Μεγάλο Σχίσμα.
Η διαδικασία που ακολουθεί την εκλογή Πάπα
Μετά την εκλογή του νέου Πάπα, ακολουθεί μια σειρά τελετουργικών και διαδικασιών που διασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση της εξουσίας και την έναρξη της νέας παπικής θητείας. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει αρκετά στάδια που συνδέονται με την παράδοση και την ιστορία της Εκκλησίας.
- Ανακοίνωση της εκλογής: Όταν ολοκληρωθεί η εκλογή του νέου Πάπα, ο πρώτος καρδινάλιος διάκονος εμφανίζεται από τη μεσαία βεράντα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και ανακοινώνει τη φράση «Habemus Papam». Η αναγγελία αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση του νέου Πάπα στον κόσμο και ανοίγει την τελετουργία της έναρξης της νέας παπικής ηγεσίας. Η φράση αυτή συνοδεύεται από την πρώτη εμφάνιση του νέου Πάπα μπροστά στους πιστούς, οι οποίοι τον υποδέχονται με θερμό ενθουσιασμό.
- Ορκωμοσία και ενδυμασία: Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο νέος Πάπας προχωρά σε μια ορκωμοσία, κατά την οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας. Η ορκωμοσία του Πάπα είναι ιδιαίτερα συμβολική, καθώς αναγνωρίζει την αποστολή του και την ευθύνη του ως καθοδηγητής της Εκκλησίας. Στην ενδυμασία του, ο νέος Πάπας φορά το λευκό ράσο και το μιτραίο, τα παραδοσιακά παπικά άμφια που τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους ιερωμένους και συμβολίζουν την εξουσία και την πνευματική καθοδήγηση που ασκεί.
- Πρώτη λειτουργία και ευλογία: Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Πάπας τελεί την πρώτη του λειτουργία και δίνει την πρώτη του ευλογία Urbi et Orbi (“προς την πόλη και τον κόσμο”). Αυτή η ευλογία απευθύνεται στους πιστούς της Ρώμης και όλου του κόσμου και είναι μια κορυφαία στιγμή της εκλογής, καθώς ενσωματώνει το πνεύμα της καθολικότητας της Εκκλησίας και τη θεία αποστολή του Πάπα να υπηρετεί όλους τους ανθρώπους. Η ευλογία αυτή δίνει το σύνθημα για την έναρξη της θητείας του νέου Πάπα.
Σημειώνεται ότι παρά τις παραδοσιακές τελετουργίες, ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε πιο απλές και λιτές τελετές, αποφεύγοντας τη μεγαλοπρέπεια των παλαιότερων τελετών και επιλέγοντας ένα απλό λευκό χιτώνα για την πρώτη του εμφάνιση, κάτι που εκφράζει την ταπεινότητα και την προσήλωσή του στο μήνυμα της απλότητας και της υπηρεσίας. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης αμφισβήτησε τις παραδοσιακές εικόνες του Πάπα και άνοιξε τον δρόμο για ένα νέο είδος καθολικής ηγεσίας, που εστιάζει περισσότερο στην υπηρεσία και τη σύνδεση με το λαό παρά στην εξωτερική επισημότητα.
Πηγή: news24/7