13 °C Rethymno, GR
10/12/2022

Η Ελληνική παροικία της Μελβούρνης τίμησε την 81η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης έζησε η ελληνική παροικία της Μελβούρνης με την Κρητική ομογένεια να δίνει φόρο τιμής στους ανθρώπους που θυσίασαν την ζωή τους ενάντια του Ναζιστικού φασισμού.

Μετά από δύο χρόνια, η πόλη της Μελβούρνης είχε την ευκαιρία να υποδεχτεί αντιπροσωπεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.  Τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησαν ο Υπαρχηγός του Γ.Ε.Ε.Θ.Α., Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Σμήναρχος Μιλτιάδης Μηλίτσης και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδος στην Αυστραλία, Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός.

Φέτος τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία της αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Κρήτης. Συγκεκριμένα κοντά στην Κρητική ομογένεια της Μελβούρνης βρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης,Μαίρη Λιονή και  Κώστας Φασουλάκης,οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  Γεωργία Μηλάκη,Κώστας Δανδουλάκης και  Νίκος Μανουσάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου  Μενέλαος Μποκέας και οι Σύμβουλοι Περιφερειάρχη Ήρα Βουτσαλά και Μάνθος Λυδάκης.  Επίσης το παρών έδωσαν ο Διευθυντής Ιστορικού Μουσείου Κρήτης κ. Αγησίλαος Καλουτσάκης και η Συνεργάτης Εταιρίας παραγωγής ταινιών Κατερίνα Μπικάκη.

Η έκθεση της Κρήτης στην Πολιτειακή Βουλή

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 19 Μαΐου με τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «1821: Η Κρήτη στην ελληνική επανάσταση» στο Queens Hall του Πολιτειακού Κοινοβουλίου.  Η έκθεση η οποία ταξίδεψε από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στους Αντίποδες αναδεικνύει τη συμμετοχή της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821.  Την εκδήλωση διοργάνωσε η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας σε συνεργασία με την Πνευματική Εστία Ελληνίδων Μελβούρνης και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.  Την έκθεση την εγκαινίασε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βουλευτής Matthew Guy, μαζί με τον  Αγησίλαο Καλουτσάκη, Διευθυντή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.  Ο  Αντώνης Τσουρδαλάκης, Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας παρέδωσε τιμητική πλακέτα στο κ. Matthew Guy ο οποίος με την σειρά του υποσχέθηκε επιχορήγηση των $40.000 ετησίως για τις εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης εάν καταφέρει και κερδίσει η παράταξή του στις επόμενες πολιτειακές εκλογές.  Πρόεδροι διαφόρων παροικιακών οργανισμών και φορέων τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους καθώς επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος από την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Εμμανουήλ Κακαβελάκης και ο Βουλευτής της Πολιτειακής Κυβέρνησης Λη Ταρλάμης.


Κρητικοπούλες τρίτης γενιάς στην Μελβούρνη. Άννα Τσουρδαλάκη, Βασιλική Κουκουβιτάκη και Ευαγγέλια Ρισσάκη

   Την Παρασκευή 20 Μαΐου η Συντονιστική Επιτροπή Μνήμης Μάχης της Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο του Shepparton και την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Εφέδρων εν Αυστραλία διοργάνωσαν μια ιδιαίτερη τελετή αφιερωμένη στους Αυστραλούς στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελληνικών κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως σε όσους δεν κατάφεραν να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους και βρέθηκαν να κείτονται σε ελληνικό έδαφος και ιδιαιτέρως στην Κρήτη. Οι αντιπροσωπείες των αξιωματικών και της Περιφέρειας επισκέφτηκαν την ελληνορθόδοξη Ενορία Αγίου Γεωργίου και εν συνεχεία μετέβησαν στο Πολεμικό Κενοτάφιο Shepparton όπου και τελέσθηκε τρισάγιο χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερασούντος κ. Ευμενίου ενώ έγιναν και τα αποκαλυπτήρια πλακέτας προς τιμή των ANZAC που πολέμησαν στην Μάχη της Κρήτης από την ίδια την Δήμαρχο  Kim O’Keeffe.  Η επίσκεψη στο Shepparton έκλεισε με γεύμα που παραχωρήθηκε στο Shepparton RSL.

Το βράδυ της ίδιας μέρας προβλήθηκε η ταινία με τίτλο “Κρουσώνας – Στα χνάρια του Καπετάν Σατανά” σε σκηνοθεσία της  Βίκυς Αρβελάκη.  Η ταινία αναφέρεται στην αντίσταση της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Την παρουσίαση της ταινίας έκανε ο Κώστας Δανδουλάκης,Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης ενώ το παρών έδωσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης καθώς και αρκετοί συμπάροικοι.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο 21 Μαΐου.Η Πανελλήνια Ένωσης Αποστράτων Εφέδρων εν Αυστραλία παρέθεσε μεσημεριανό γεύμα στην αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού.Το ίδιο βράδυ στο Κρητικό Σπίτι, η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας διοργάνωσαν παραδοσιακό κρητικό γλέντι.  Τα χορευτικά συγκροτήματα των δύο κρητικών σωματείων έκλεψαν τις εντυπώσεις με τους νέους να αποδεικνύουν ότι το κρητικό στοιχείο έχει μεταλαμπαδευτεί στις επόμενες γενιές και είναι ακόμα ζωντανό στους Αντίποδες. Την διασκέδαση της βραδιά ανέλαβαν ο Γιώργος Γλυκοκόκαλος (λύρα και τραγούδι) και Γιώργος Κρασανάκης (λαούτο) που ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να τιμήσουν κοντά στην ομογένεια την επέτειο της Μάχης της Κρήτης και τους συνόδεψε ο Αντώνης Ηλιού (κιθάρα).

Συνάντηση στην Βουλή

Την Κυριακή 22 Μαΐου, έγινε η επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ευστάθιου στο προάστιο South Melbourne, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σωζοπόλεως, κ. Κυριακού.  Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυριακού καλωσόρισε εγκάρδια τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα τον Υπαρχηγό του Γ.Ε.Ε.Θ.Α., Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, τον Σμήναρχο Μιλτιάδη Μηλίτση και τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Ελλάδας στην Αυστραλία, Συνταγματάρχη Ιωάννη Φασιανό.

Εν συνεχεία έγινε επιμνημόσυνη δέηση όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Shrine of Remembrance).Την εκδήλωσε διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μνήμης Μάχης της Κρήτης και την τίμησαν με την παρουσία τους οι Ελληνικές αλλά και οι Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις.  Στην ομιλία του ο Captain Ainsley Morthorpe τόνισε την στενή φιλία που ενώνει τους δύο λαούς που συμμάχησαν ενάντια του φασισμού. Οργανισμοί, σύλλογοι, παροικιακοί φορείς και σχολεία έδωσαν φόρο τιμής στους Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Έλληνες στρατιώτες καταθέτοντας στεφάνια. Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου κατάθεσε στεφάνι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ.Την Πολιτειακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Λη Ταρλάμης.  Ακολούθησε τελετή στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο όπου ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό για το εορταστικό της ημέρας.

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου

Την Κυριακή το μεσημέρι, η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης, υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και της Συντονιστικής Επιτροπής Μνήμης Μάχης της Κρήτης, διοργάνωσαν επίσημο Γεύμα Μνήμης προς τιμή των εναπομεινάντων βετεράνων και των οικογενειών τους. Συγκινητική ήταν η παρουσία του Βετεράνου κ. Charlie Parrott, ο οποίος πολέμησε στην Μάχη της Κρήτης. Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μνήμης Μάχης της Κρήτης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου παρέδωσε τιμητικό μετάλλιο στο κ. Parrott.  Την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως, κ. Κυριακού ενώ την Πολιτειακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Λη Ταρλάμης.  Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Υπαρχηγός του Γ.Ε.Ε.Θ.Α., Αντιναύαρχος Ιωάννη Δρυμούση, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιο Συμβουλίου Κρητών, κ. Γιάννης Νικολακάκης, ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μνήμης Μάχης της Κρήτης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Την Δευτέρα 23 Μαΐου, οι αντιπρόσωποι των Ένοπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφτηκαν το Κοινοβούλιο της Βικτωρίας όπου δέχτηκαν θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Nazih Elasmar και τον Βουλευτή κ. Λη Ταρλάμη. Ανταλλάχθηκαν απόψεις για την επίσκεψη των Βουλευτών στην Ελλάδα, ενώ επισκέφθηκαν την ελιά και την πλάκα που είχε τοποθετηθεί το 2017.

Το ίδιο βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή Μνήμης Μάχης της Κρήτης, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διοργάνωσαν φόρουμ συζήτησης, με συντονιστή τον Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση. Η εκδήλωση έγινε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα πολύ θετικό κλίμα.

Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ευχαρίστησε θερμά όλους τους Προέδρους και τα συμβούλιά τους για την επιτυχή διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης.  Όπως τόνισε όχι μόνο γνώρισε αξιόλογους ανθρώπους αλλά έκανε καινούργιους φίλους που πλέον τους θεωρεί οικογένειά του.

Ο 102 Χρονών Βετεράνος της Κρήτης Charlie Parrott με φίλους

Μέσα σε αρκετά συγκινητικό κλίμα ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης έδωσε τις δικές του ευχές σε όλους του αντιπροσώπους ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξη των φετινών εκδηλώσεων και παρέδωσε τιμητικά δώρα για να θυμούνται το ταξίδι τους στην Αυστραλία.

 

Από το Δ.Σ.της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας