«Η Κρήτη παρουσιάζει ένα υψηλότατο ενεργειακό ενδιαφέρον με πολύ μεγάλη εθνική και τοπική σημασία. Εδώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται μια σειρά από μεγαλεπήβολα και πολύ σημαντικά ενεργειακά έργα, ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όχι μόνο της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και με άλλες χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ. Εδώ επίσης σχεδιάζονται στα επόμενα χρόνια θαλάσσια αιολικά πάρκα. Εδώ σχεδιάζονται επίσης η πράσινη μετάβαση, η οποία είναι αναγκαία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους», δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου που βρέθηκε στο Ηράκλειο σε εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «Απόλλων» που αφορά σε παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους. Στόχο έχει την εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση ενεργειακού κόστους, όχι μόνο για τους δήμους, αλλά και για τους ΤΟΕΒ και τις ΔΕΥΑ.
«Ο στόχος, λοιπόν, είναι να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε τα στοιχεία που χρειάζονται με σκοπό το υπουργείο να προκηρύξει μέσα στο 2025 τον διαγωνισμό για ένα έργο ΑΠΕ το οποίο ουσιαστικά θα ανήκει στους ΟΤΑ, προκειμένου να βοηθήσουμε στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει σχεδιαστεί και είναι βαθιά αυτοδιοικητικό και κοινωνικό, διότι στοχεύει πέρα από το να μειώσουν οι δήμοι τις χώρας τους λογαριασμούς του ρεύματος, είναι σημαντικό να καταφέρουμε μέσα από αυτό να αποδεσμεύσουμε χρήματα που πηγαίνουν στους λογαριασμούς του ρεύματος, για άλλες ανάγκες του νησιού», ανέφερε σε δηλώσεις της.
Ωστόσο, οι δήμαρχοι αντιδρούν και μετέφεραν στην αρμόδια υφυπουργό την αγωνία τους, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα για το νησί είναι να δοθεί ενεργειακός χώρος. Ζήτησαν περαιτέρω διευρύνσεις από την αρμόδια υφυπουργό και επεσήμαναν με έμφαση ότι οι ίδιοι αδυνατούν να παράγουν ενέργεια μιας και η διαχείριση και διάθεσή της παραχωρείται σε ιδιώτες.
Στ. Αρναουτάκης: «Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τον ενεργειακό συμψηφισμό προς όφελος των πολιτών»
«Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους φορείς, τους Δήμους της Κρήτης και το αρμόδιο υπουργείο, θέλει να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού «Απόλλων» με γνώμονα το όφελος των πολιτών της Κρήτης», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τόσο στη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, όσο και στην εκδήλωση που ακολούθησε για την παρουσίαση του προγράμματος.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε αναλυτικά στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο ξενοδοχείο Galaxy στο Ηράκλειο, παρουσία του προέδρου της ΕΔΕΥΑ και δημάρχου Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκη αλλά και του συνόλου των δημάρχων και των τοπικών φορέων της Κρήτης.
Προηγήθηκε επίσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης της υπουργού και ενημερωτική συνάντηση με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, αρμόδιο για τα ενεργειακά θέματα, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και στελέχη του υπουργείου Ενέργειας.
Γ. Μαρινάκης: «Να δοθεί νομοθετική ευελιξία στους Δήμους»
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης μετέφερε τη διάχυτη αγωνία των δήμων για το ενεργειακό κόστος και σημείωσε πως, ως νομικός ο ίδιος, αντιλαμβάνεται το πρόγραμμα «Απόλλων» ως σύμβαση προσχώρησης στην προσπάθεια του υπουργείου να διαχειριστεί τα αδειοδοτημένα έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί. «Δεν δόθηκε καμία δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να αποδείξει την ικανότητα να υλοποιήσει τα έργα» – τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη μια Ενεργειακή Κοινότητα (Μινώα Ενεργειακή) που είναι αποκλεισμένη και αναγκάζεται να επενδύει σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Ο κ. Μαρινάκης πρότεινε να προβλεφθεί νομοθετική ευελιξία για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Δήμους ή να τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν παράλληλες κινήσεις. Πρότεινε επίσης και εμπροσθοβαρή ωφέλεια των δήμων από το πρόγραμμα «Απόλλων» ζητώντας να δοθεί στους ΟΤΑ ενέργεια από την υπάρχουσα, μέχρι οι επενδυτές να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους. «Δεν δαιμονοποιούμε το κέρδος, ούτε το «επιχειρείν». Δε θέλουμε όμως να διαπιστώσουμε ότι εξυπηρετούμε μόνο συμφέροντα, κι αυτό όταν θα έχουμε ήδη καταρρεύσει» – σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Αλ. Καλοκαιρινός για τον «Απόλλωνα»: «Οι Δήμοι εγκλωβίζονται και αδυνατούν να παραγάγουν οι ίδιοι ηλεκτρική ενέργεια»
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός έθεσε καίρια ερωτήματα που χρήζουν διευκρίνησης, σχολιάζοντας ότι με το πρόγραμμα «Απόλλων» οι Δήμοι ουσιαστικά εγκλωβίζονται και αδυνατούν να παραγάγουν οι ίδιοι ηλεκτρική ενέργεια, καθώς η διαχείριση και η διάθεση της παραχωρείται αποκλειστικά σε ιδιώτες παρόχους: «Το πρόγραμμα «Απόλλων» είναι ένα πρόγραμμα πράσινης ενέργειας από ηλιακές πηγές το οποίο προορίζεται από Δήμους οι οποίοι θα οργανωθούν σε κοινότητες ανά Περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή όσα γνωρίζουμε μας κάνουν αρκετά σκεπτικούς απέναντι στο πρόγραμμα», σημείωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου και τόνισε ότι: «Το κυριότερο, το οποίο νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να διευκρινιστεί ως προς τη βάση στην οποία τίθεται είναι το εξής: Οι Δήμοι με το πρόγραμμα ορίζονται ως καταναλωτές ενέργειας. Αλλά οι ενεργειακές κοινότητες έχουν ως συστατικό στοιχείο το στοιχείο του αυτοπαραγωγού. Ωστόσο, οι Δήμοι στερούνται αυτό το χαρακτηριστικό το οποίο εκχωρείται κατά αποκλειστικότητα σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες κατασκευάζουν, οι ιδιώτες διαχειρίζονται και διαθέτουν την ενέργεια έχοντας μάλιστα δεσμευμένο υπέρ αυτών και το σύνολο του ενεργειακού χώρου. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να εξηγηθεί. Πρέπει να εξηγηθεί για ποιο λόγο όλος ο ενεργειακός χώρος εκχωρείται σε ιδιώτες και στη συνέχεια ένα μέρος του μπορεί να περάσει στους Δήμους οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αυτενεργήσουν, δεν μπορούν να παραγάγουν οι ίδιοι. Και στο μέτρο που το επιχειρούν βρίσκουν το φραγμό του απόλυτου περιορισμού στον ενεργειακό χώρο. Έχουμε λοιπόν μια σειρά δομικών ζητημάτων που πρέπει να τεθούν και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε ένα βήμα προς την διευκρίνηση τους».
Π. Σημανδηράκης: Οι δήμοι καλούνται να γίνουν καταναλωτές στα ιδιωτικά έργα ΑΠΕ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ανέφερε πως οι δήμαρχοι καλούνται να γίνουν καταναλωτές των ιδιωτικών έργων και ουσιαστικά να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση των ιδιωτικών ήδη αδειοδοτημένων έργων: «Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικούμε ρόλο και λόγο σε ένα ζήτημα που κλειδώνει σήμερα και περιγράφει το προφίλ κατανάλωσης για τα επόμενα 20 χρόνια! Είναι οξύμωρο το ότι είμαστε εδώ για να μάθουμε τους όρους με τους οποίους κληθήκαμε να συμμετάσχουμε πριν από καιρό. Κάναμε αίτηση να συμμετάσχουμε στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Κρήτης και ήρθαμε εδώ σαν … μαθητούδια να μάθουμε τους όρους για αυτό που αιτηθήκαμε. Αισθάνομαι ότι η συζήτηση γίνεται για το πως θα υλοποιηθούν τα υπόλοιπα αδειοδοτημένα έργα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν απούσα κι εμείς καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε τα 13 γίγαβατ και να είμαστε οι καταναλωτές τους» – είπε και επανέφερε το αίτημα της Αυτοδιοίκησης για επιπλέον καθαρό ενεργειακό χώρο. «Δηλώνουμε ευχαριστημένοι επειδή γλιτώνουμε το 50% εξυπηρετώντας επενδυτικά σχέδια όσων πέτυχαν να έχουν αδειοδοτημένο χώρο».
Παράλληλα, η κ. Σδούκου σημείωσε τη σημασία της ολοκλήρωσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης τονίζοντας πως: «Είναι τρομερά σημαντικό να ολοκληρωθεί η μεγάλη διασύνδεση, έτσι ώστε πλέον Κρήτη να αποκτήσει την ενεργειακή της απομόνωση και να αποκτήσει πλέον μια ασφάλεια, σταθερότητα και ευστάθεια στο ηλεκτρικό της σύστημα. Μιλάμε για ένα έργο που είναι από τα πιο περίπλοκα τεχνολογικά της Ευρώπης, πολύ σημαντικό έργο. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως ως υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος κάνει μια εξαιρετική σοβαρή δουλειά, με πολύ μεγάλη πλέον εμπειρία στις πλάτες του στο πλαίσιο των εγχώριων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, να επιταχύνει όλα τα τεχνικά έργα που υπολείπεται, με στόχο να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία εντός του 2025. Επομένως είναι κρίσιμο και αυτό, μιας που βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του 2025. Είναι κρίσιμο μια σειρά από τεχνικές παραμέτρους αυτού του έργου να ολοκληρωθούν έγκαιρα και επιτέλους να μπορέσει το νησί να έχει αυτήν την ενεργειακή ασφάλεια που δικαιούται και της αξίζει».