Όπως τονίζουν δεν υπάρχει ελεύθερο τμήμα αιγιαλού για να κάνουν το μπάνιο τους
Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των Περιβολίων προκαλεί η απόφαση του δήμου Ρεθύμνου για εγκατάσταση θαλάσσιων σπορ στο μέχρι πρότινος ελεύθερο για τους πολίτες αμμώδες τμήμα της παραλίας.
Έκπληκτοι οι περίοικοι πριν από τέσσερις περίπου μέρες είδαν να εξελίσσονται εργασίες στην παραλία, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των θαλάσσιων σπορ, τη στιγμή που ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμα γίνει (έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουνίου), σε ένα από τα ελάχιστα όπως λένε ελεύθερα τμήματα όπου μπορούσαν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους χωρίς να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στη τσέπη.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τόσο ανατολικά όσο και δυτικά του συγκεκριμένου τμήματος δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις και ξενοδοχεία με ομπρελοκαθίσματα και η εγκατάσταση των θαλάσσιων σπορ στο μέχρι πρότινος μοναδικό ελεύθερο σημείο για κολύμβηση, ουσιαστικά διώχνει τους κατοίκους από τη γειτονιά τους, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν για να κάνουν το μπάνιο τους.
Ήδη στην περιοχή των Περιβολίων έχουν συγκεντρωθεί τριάντα υπογραφές κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση θαλασσινών σπορ στην παραλία των Περιβολίων (στο ύψος της οδού Γοργοποτάμου).
Εκ μέρους των κατοίκων η κ. Αμαλία Δημητρακοπούλου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για την απόφαση αυτή που εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στη παραλία. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το πρόβλημά μας είναι ότι ενώ ο αιγιαλός είναι αγαθό για όλους, έχουν δώσει τα πάντα στους επιχειρηματίες. Το συγκεκριμένο τμήμα των Περιβολίων έχει παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου για την εκμετάλλευση ομπρελοκαθισμάτων. Είχε απομείνει ένα μικρο τμήμα στο οποίο οι κάτοικοι, ηλικιωμένοι – οικογένειες με παιδιά, που δεν θέλουν να πάνε στα beach bar, απολάμβαναν το μπάνιο τους. Σε αυτό το μοναδικό τμήμα, τώρα ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν θαλάσσια σπορ. Που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Που θα κάνουν το μπάνιο τους; Το επόμενο βήμα είναι να διώξουν τους κατοίκους από τα σπίτια τους. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό. Η αντίδραση και η κινητοποίησή μας θα είναι μεγάλη. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές διαμαρτυρίας 31 κατοίκων και είναι πολλοί ακόμα. Δεν μπορεί να γίνονται όλα βορά στο επιχειρηματικό κέρδος. Επίσης οι χελώνες που θα γεννήσουν φέτος; Ας μας απαντήσει ο δήμος Ρεθύμνου που έχει κάνει παντιέρα των ωοτοκία χελωνών Καρέτα-Καρέτα. Είναι αδιανόητο η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου να υποδεικνύει το συγκεκριμένο τμήμα ως κατάλληλο για θαλάσσια σπορ. Θαλάσσια σπορ σημαίνει διάδρομος μέσα στη θάλασσα για τα τζετ σκι και τα ταχύπλοα που σηκώνουν τα τζετ σκι και τις μπανάνες. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει».
Όπως λένε τα θαλάσσια σπορ ήταν στο τέρμα της παραλίας ανατολικά και δυτικά προς την πόλη.
Οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί ήδη στον δήμο Ρεθύμνης εκφράζοντας την αντίδρασή τους, κάτι όμως που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να ανατρέπεται, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ρεθύμνου με θέμα «Καθορισμός και έγκριση των όρων διενέργειας πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση τμημάτων αμμουδιάς για απλή χρήση αιγιαλού στη παραλία του δήμου Ρεθύμνης», το συγκεκριμένο τμήμα περιλαμβάνεται στον διαγωνισμό που θα γίνει στις 8 Ιουνίου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης υπήρξε αίτημα στον δήμο Ρεθύμνου από ιδιώτη για μεταφορά τμήματος 100 μέτρων για ομπρελοκαθίσματα και 36 μέτρων για θαλάσσια σπορ σε σημείο 300 μέτρων ανατολικότερα από εκείνο που χρησιμοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια. Όπως ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης, για τα θαλάσσια σπορ απαιτείται άδεια του λιμεναρχείου η οποία και δόθηκε, ωστόσο όπως πρόσθεσε λόγω των διαμαρτυριών που υπήρξαν από τους κατοίκους ο δήμος αποφάσισε να κάνει δεκτή τη μεταφορά των 36 τ.μ. για τα θαλάσσια σπορ και όχι των 100 τ.μ. για τα ομπρελοκαθίσματα.
Πάντως σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ΚΥΑ η παραχώρηση απλής χρήσης γίνεται για τρία έτη, με εξαίρεση τις όμορες επιχειρήσεις, των οποίων η έναρξη δραστηριότητάς τους γίνεται κατά τη διάρκεια ισχύος της απόφασης. Μέχρι τον Ιούνιο κάθε έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι απευθείας όσο και οι κατόπιν δημοπρασίας παραχωρήσεις απλής χρήσης από τους δήμους.
Από την 1η Ιουλίου οι παραχωρήσεις απλής χρήσης διενεργούνται αποκλειστικά από τις κτηματικές υπηρεσίες. Οι δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης, έως την 5η Ιουλίου, ώστε οι αρμόδιες κατά χώρο κτηματικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης.
Έως την 31η Ιουλίου οι κτηματικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αιτηθείσες παραχωρήσεις, ήτοι να έχουν συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης.
Ανάδοχος για το ναυαγοσωστικό έργο
Κατακυρώθηκε χθες ο ανάδοχος για το έργο ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών του δήμου Ρεθύμνου. Στον διαγωνισμό συμμετείχε μονάδα ενός ενδιαφερομένου και η σύμβαση με τον δήμο θα υπογραφεί μετά την έγκρισή της από το Ελεγκτικό συνέδριο.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 612.579,23 ευρώ με Φ.Π.Α.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση η ναυαγοσωστική κάλυψη θα εκτελείται καθημερινά, καθώς και Κυριακές και αργίες, για το σύνολο των ωρών κατά τις οποίες έκαστη παραλία είναι ανοικτή για το κοινό.
Οι παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις και επιβάλλεται η επιτήρησή τους από ναυαγοσώστες είναι:
- Παραλία Επισκοπής (μήκος 1.000 μ.): Τρεις (3) ναυαγοσώστες, 100 μ. περίπου ανατολικά του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «Μαργαριτάρι» έως και 140 μ. από το δυτικό όριο του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «Sirocco».
- Παραλία Κουμπέ (μήκος 300 μ.): Ένας (1) ναυαγοσώστης, στην περιοχή Κουμπές δήμου Ρεθύμνου.
- Παραλία Ρεθύμνου (μήκος 3.000 μ.): Οκτώ (8) ναυαγοσώστες Ανατολικά της Μαρίνας Ρεθύμνου έως και 90 μέτρα από το δυτικό όριο του ξενοδοχείου με την επωνυμία «Creta Palace».
- Παραλία Πλατανιά – Άδελε Ρεθύμνου (μήκος 2.000 μ.): Πέντε (5) ναυαγοσώστες, 70 μέτρα από το δυτικό όριο του ξενοδοχείου «Minos Mare» έως και 150 μ. από το ανατολικό όριο του ξενοδοχείου «Rithymna Beach Hotel».
- Παραλία Σφακάκι (μήκος 260 μ.): Ένας (1) ναυαγοσώστης, 100 μέτρα από το δυτικό όριο του ξενοδοχείου με την επωνυμία «Δαίδαλος» έως και 50 μέτρα από το ανατολικό όριο του ξενοδοχείου με την επωνυμία «Ekavi Beach».
- Παραλία Σκαλέτα (μήκος 380 μ.): Ένας (1) ναυαγοσώστης, από το δυτικό όριο των ξενοδοχείων της εταιρείας «Κρητικός Αστήρ» έως και το ανατολικό όριο αυτών.
Οι ναυαγοσώστες σύμφωνα με τη σύμβαση αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιουνίου 2023 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023.