Το συμπόσιο με τίτλο Γη: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους – συνεχίζεται σήμερα στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης Γάλλου και το απόγευμα στους χώρους του Παλαιοντολογικού μουσείου
Προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής
Το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της μέσα από όλες τις πτυχές της, αλλά και την επιτακτική ανάγκη αφύπνισης των πολιτών και αλλαγής της νοοτροπίας τους ,ώστε αυτή να προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις της εποχής, αναπτύχθηκαν χθες στη διάρκεια των εργασιών του οικολογικού συμποσίου που ξεκίνησε στο Ρέθυμνο. Ένα συμπόσιο στο οποίο συμμετέχουν πολιτικοί, αυτοδιοκητικοί, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, κληρικοί και φορείς που αναλύουν τα ζητήματα του κλίματος του περιβάλλοντος και πως αυτά επηρεάζουν την κοινωνία, τους πολίτες και την καθημερινότητά τους. Ένα συνέδριο που σκοπεύει να συνεισφέρει με τα συμπεράσματά του στη δημόσια σφαίρα και να ανοίξει τον δρόμο για την αλλαγή σκέψης και νοοτροπίας. Η πολυδιάστατη ανάλυση της κλιματικής κρίσης αναδεικνύει την ανάγκη αφύπνισης όλων των πολιτών όπως τόνισαν χθες οι ομιλητές.
Το συμπόσιο με τίτλο «Γη: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους – Κάλεσμα για δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή», που συνδιοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρος του μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, σκοπός του συνεδρίου είναι να σταλεί από την Κρήτη ένα μήνυμα αφύπνισης: «Θέμα του συμποσίου είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη αλλαγής του τρόπου σκέψης μας με τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών μας. Είναι πιστεύω η πρώτη φορά που γίνεται προσέγγιση της Εκκλησίας, της Επιστήμης, της Ψυχολογίας, της Βιοηθικής και της Γεωπολιτικής. Προσπαθούμε να αγγίξουμε όλες τις πλευρές της κοινωνίας με τελικό αποδέκτη τους νέους και τα παιδιά μέσα από δράσεις που θα γίνουν μετά το τέλος του συμποσίου, στις 13 Σεπτεμβρίου. Θέλουμε να στείλουμε από την Κρήτη ένα μήνυμα αφύπνισης, ένα μήνυμα ενεργής ατομικής και κοινωνικής συμμετοχής. Η κοινωνία μας αλλάζει. Καλούμαστε να ζήσουμε σε μια νέα κανονικότητα. Χάρις την πρόοδο της τεχνολογίας, η αλλαγή είναι εφικτή αρκεί να αλλάξουμε νοοτροπία. Να συνειδητοποιήσουμε την αλληλεξάρτηση της ζωής, της επιβίωσης και της εξέλιξης των στοιχείων της βιοποικιλότητας και του ανθρώπου στον πλανήτης μας. Γιατί τελικά όλα συνδέονται. Το συγκεκριμένο συμπόσιο για μένα είναι πολύ σημαντικό. Επειδή έχουμε απογοητευτεί από τη διστακτικότητα των παγκοσμίων ηγετών για να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, η μόνη μας ελπίδα είναι η βάση. Να ενημερωθεί ο κόσμος, τα παιδιά στα σχολεία, διότι μόνο από τη βάση μπορεί να υπάρξει προς τα πάνω επιπλέον εκκίνηση και κάποτε να ακολουθήσουν και οι ηγεσίες».
Η πρόεδρος και συνιδρύτρια του World Human Forum, «Γη για όλους» Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σύνδεσμο που υπάρχει ανάμεσα στην κλιματική κρίση και τις άλλες κρίσεις (υγειονομική, οικονομική κ.ο.κ.) που διέπουν την ελληνική κοινωνία, επισημαίνοντας ότι: «Για μένα αυτό που είναι το πιο σημαντικό σήμερα είναι το γεγονός ότι είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε όχι για μια κρίση που είναι η κλιματική ή η κρίση αυτή που αποκαλούμε οικολογική βιωσιμότητας, αλλά να μιλήσουμε για τον σύνδεσμο που υπάρχει ανάμεσα στις πολλές κρίσεις που ζουν οι κοινωνίες μας. Έχουμε την κρίσης της φτώχειας και της ανισότητας, έχουμε την κρίση της δημοκρατίας, έχουμε την κρίση της παιδείας, έχουμε σίγουρα κρίση κλιματική τεράστια. Και όσο προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις κρίσεις μια-μια και χωριστά τη μία από την άλλη τόσο πιστεύω έχουμε καμιά φορά δυσκολία να το κάνουμε γιατί δεν χρειάζονται πάντα οι ίδιες λύσεις. Σήμερα έχουμε καταλάβει και εμείς από το παγκόσμιο φόρουμ για τον άνθρωπο, ότι όλες αυτές οι κρίσεις είναι μια κρίση πολιτισμού, είναι μια κρίση αξιών και εάν δεν το δούμε έτσι, εάν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε πολιτισμό, πρέπει να αλλάξουμε αξίες, πρέπει να ξαναβρούμε μια διαφορετική σχέση με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με τη φύση, δεν θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας».
Ο πατήρ Ιωάννης Χρυσαυγής Αρχιδιάκονος Οικουμενικού Θρόνου ανέφερε: «Ο πλανήτης είναι ένας και δεν υπάρχει παρά μια ανάγκη και λύση, ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στην οικολογική κρίση. Οπότε το θέμα είναι σημαντικότατο και η συνάντηση μεταξύ και εκκλησίας και επιστήμης είναι επίσης σημαντική. Σήμερα, ιδιαίτερα με το θέμα του πλανήτη, πρέπει να συνεργαστούμε και θρησκεία και επιστήμη και τέχνη και εταιρίες και οι πολιτικοί. Όλοι μαζί φέραμε την κατάσταση εδώ που είναι. Μόνο όλοι μαζί θα λύσουμε το πρόβλημα».
Ερωτώμενος σχετικά για το τι μπορεί να κάνει η εκκλησία για να ενισχύσει την οικολογική συνείδηση των πολιτών είπε: «Λέω συνεχώς – και αυτό λοιπόν θα πω σήμερα στην ομιλία μου που είναι βασικά το μήνυμα που δίνει παγκόσμια τώρα για πάνω από 30 χρόνια ο Πατριάρχης – ότι είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, λέει ο Πατριάρχης. Είμαστε στον ίδιο πλανήτη. Όλοι μας επηρεάζουμε, όλοι μας επηρεαζόμαστε από τα ίδια γεγονότα, την ίδια χρήση του πλανήτη, την ίδια κατάχρηση του πλανήτη. Η εκκλησία νομίζω, μπορεί να παίξει ρόλο επισημαίνοντας τις διασυνδέσεις μεταξύ αυτού που κάνουμε καθημερινά που δεν σκεφτόμαστε το περιβάλλον, το νερό, τη Γη, το πράσινο και της ζωής του πλανήτη. Γιατί όλα αυτά έχουν άμεση επιρροή. Αυτές οι γέφυρες θα μπορούσε η εκκλησία να τις διακρίνει και να τις αναγγείλει στον κόσμο».
Ο πατήρ Γρηγόριος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου σε δηλώσεις του σημείωσε: «Ιστορικό συμπόσιο που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που φέρει χαρακτηριστικό τίτλο «Γη, ένας βιώσιμος πλανήτης για όλους». Θα τολμούσα, προσωπικώς, να προσθέσω μια λέξη «Γη, ένας βιώσιμος πλανήτης για όλους, είναι;». Δεν είμαι το αρμόδιο πρόσωπο να απαντήσω, απλώς με προβληματίζει το γεγονός ότι από τη μία είναι σε όλον τον πλανήτη αισθητή πλέον η σταδιακή διασάλευση του οικοσυστήματος και από την άλλη προς θεραπεία των τραγικών τετελεσμένων γίνεται ήδη λόγος – από απολύτως αρμόδια πρόσωπα – για αλλαγή του οικονομικού συστήματος, του τρέχοντος καπιταλισμού και ότι μόνο η Ευρώπη οφείλει να επενδύσει 700 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2030 για να επιτευχθούν περιβαλλοντολογικοί στόχοι. Εύχομαι, εκ βαθέων, να επιτευχθούν επ’ ωφελείας των λαών της γης. Φρονώ, λοιπόν, ότι δικαίως εκτιμάται παγκοσμίως η επί μακράν σειρά ετών, επίμονη προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προσωπικώς, να προβάλει και να αναδείξει το οικολογικό πρόβλημα προς πάσα κατεύθυνση».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Το συμπόσιο είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης τόσο της Μητρόπολης του Ρεθύμνου, όσο και του μουσείου Γουλανδρή αλλά και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδήλωση η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στο φλέγον θέμα της βιωσιμότητας του πλανήτη όπου όλοι βιώνουμε τις μεταβολές της κλιματικής κρίσης. Κατά συνέπεια, το Πανεπιστήμιο -μαζί με την κοινωνία- πιστεύει θα είναι μια καλή ευκαιρία για προβληματισμό και δράσεις για το μέλλον».
Ευθύνη όλων να συμβάλλουμε στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή στον χαιρετισμό της σημείωσε την ανάγκη για δράση και αφύπνιση τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη κάθε πτυχή της ζωής μας. Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική. Είναι ευθύνη όλων μας, από τους πολίτες μέχρι τους ηγέτες, να συμβάλλουμε στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η εύθραυστη και πολυσήμαντη περιοχή της Μεσογείου, στην οποία και ανήκουμε ως Ελλάδα, αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και μας υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής ώστε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για αυτή τη μοναδική θάλασσα που συνδέει τους πολιτισμούς μας. Η προστασία του πολιτιστικού μας πλούτου και η προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρέπει να συνδυάζονται με τη φροντίδα για το περιβάλλον. Ο πολιτισμός δεν είναι απλώς κληρονομιά από το παρελθόν αλλά είναι και ένα εργαλείο για να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας. Η δέσμευση της Περιφέρειας Κρήτης, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο θεωρία και λόγια. Αποδεικνύεται καθημερινά μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Ο στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές με σεβασμό στη μοναδική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών καθώς η Περιφέρειά μας συνεργάζεται με τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, με τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών, με την εκκλησία για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις προσπάθειες όλων μας για ένα βιώσιμο μέλλον. Επιπλέον, η Περιφέρειά μας, αναπτύσσει συνεργασίες με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δίκτυα που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση την κλιματικής αλλαγής αλλά και της κλιματικής κρίσης. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες προωθείται η ανταλλαγή καλώ πρακτικών και η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην προσαρμογή της Κρήτης στις νέες κλιματικές συνθήκες. Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τις προκλήσεις αλλά και να σχεδιάσουμε λύσεις. Με την καθοδήγηση, βέβαια, της επιστήμης, της πολιτικής και του πολιτισμού μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Γη, ο πλανήτης μας, θα παραμείνει βιώσιμος για όλους και για τα παιδιά μας».
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ανάφερε μεταξύ άλλων: «Στην επιτυχή διαχείριση των προκλήσεων που πυροδοτεί η κλιματική αλλαγή αναμφιβολα, περιλαμβάνεται η αφύπνιση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών αλλά και ο εξορθολογισμός των επιλογών και των πρακτικών των φορέων εξουσίας σε όλα τα επίπεδα. Χάρη στο συμπόσιο, το Ρέθυμνο εγκαινιάζει σήμερα μια οργανωμένη, συλλογική, επίμονη και πολυδιάστατη προσπάθεια διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής. Είναι ξεκάθαρο πως η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου για τη διάσωση του πλανήτη λιγοστεύει με ρυθμούς που επιβάλλουν εγρήγορση και λήψη δραστικών μέτρων. Με τη συνδρομή της επιστήμης ήμασταν εγκαίρως ενήμεροι για την επερχόμενη κλιματική κρίση. Ανάλογα με τον βαθμό προνοητικότητάς μας, τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας και την αξιολογική μας κλίμακα, ξεκινήσαμε τη θωράκιση του τόπου μας. Στο Ρέθυμνο συστήσαμε οργανωμένη δημοτική υπηρεσία πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής που συνεργάζεται με την Περιφέρεια και το κράτος και εξοπλιστήκαμε με βασικά εργαλεία αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εξαρχής εμπιστευτήκαμε τους ειδικούς στον στρατηγικό σχεδιασμό των δράσεων μας. Συνεργαστήκαμε με πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και πολλές υπηρεσίες, ιδιώτες αλλά και εθελοντές».
Μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά δίκτυα που έχει γίνει μέλος ο δήμος Ρεθύμνου για την κατανόηση των διαστάσεων της πολύπλοκης κλιματικής κρίσης, ενώ αναφέρθηκε και στα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχει συμμετάσχει ο δήμος χάρις τα οποία έχει ήδη οδηγήσει το Ρέθυμνο σε πορεία ανάπτυξης με πρόσημο οικολογικό.
Κ. Χατζηδάκης: Κοινή προσπάθεια με επείγοντα χαρακτήρα η προστασία του περιβάλλοντος
Στις χθεσινές εργασίες του οικολογικού συμποσίου συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και στην ανάγκη παγκόσμιου συντονισμού για την αντιμετώπισή της.
Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κλιματική κρίση δεν είναι απλώς εδώ, δεν μας έχει χτυπήσει απλώς την πόρτα, την έχει ανοίξει βίαια και έχει περάσει μέσα, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας και επηρεάζοντας τόσο το περιβάλλον, όσο και την οικονομία. Για αυτό πρέπει να αντιδράσουμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί είναι αναγκαίος ο παγκόσμιο συντονισμός. Η Ευρώπη πρωταγωνιστεί σε αυτήν την προσπάθεια, το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε αναλάβει δράσεις από την απολιγνιτοποίηση μέχρι την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, από το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να έχει συμμέτοχο και σύμμαχο κάθε πολίτη. Καθώς η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης είναι θέμα που αφορά τα παιδιά μας και το μέλλον τους. Με αυτήν την έννοια έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς και προστιθέμενη αξία το συνέδριο που διοργανώνεται από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδή, από την Εκκλησία της Κρήτης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει θέσει υπό την αιγίδα του το συνέδριο, όπως και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Χαίρομαι για τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και είμαι σίγουρος ότι θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα που θα είναι και για εμάς πολύτιμα στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρκετές περιβαλλοντολγικές δράσεις, το 40%. Το ΕΣΠΑ επίσης το δικό μας έχει το 30% των πόρων που πάει για περιβαλλοντικές δράσεις και έχουμε και εμείς αυξήσει φέτος από τα 300 στα 600 εκ. τις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσα στον εθνικό προϋπολογισμό. Του χρόνου θα τις αυξήσουμε σημαντικά περισσότερο. Εκτός από τα χρήματα χρειάζονται και αποφάσεις πολιτικής που βάζουν τα πράγματα σε μια άλλη κατεύθυνση και χρειάζεται και συμμετοχή του πολίτη, από την ευαισθητοποίηση για τα δάση μέχρι του να μην πετάμε σκουπίδια όπου να ναι. Γι’ αυτό είναι μια κοινή προσπάθεια με επείγοντα χαρακτήρα η προστασία του περιβάλλοντος».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στη σχέση περιβάλλοντος και επιχειρηματικότητας τονίζοντας ότι «Γνωρίζετε ότι είμαι φανατικός οπαδός της επιχειρηματικότητας. Δεν θα υπάρχει όμως καμία επιχειρηματικότητα και καμία επιχείρηση εάν δεν υπάρχει περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί. Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα είναι και καταστροφή της οικονομίας. Στην Ελλάδα αυτό ισχύει πολύ περισσότερο, καθώς είμαστε τουριστική χώρα και το περιβάλλον, εκτός όλων των υπολοίπων, είναι και πλουτοπαραγωγική πηγή. Επομένως η προστασία του περιβάλλοντος και η άνοδος της οικονομίας, ιδιαίτερα μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα, πάνε χέρι-χέρι. Είναι απλή καθημερινή παρατήρηση. Επομένως όχι απλώς όσοι είναι ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον τους, αλλά κι αυτοί που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για την οικονομία, για την επιχειρηματικότητα, για το κέρδος, πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς περιβάλλον δεν θα υπάρχει ούτε κέρδος, ούτε μέλλον. Άρα, εδώ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και δυστυχώς πολύ πιεστικά».
Καταλήγοντας ο κ. υπουργός Οικονομικών είπε: «Η φύση εκδικείται, η φύση έχει κάποιες αντοχές. Ο άνθρωπος με τη δράση του προκαλεί τον πλανήτη, προκαλεί τις αντοχές του. Κάποια στιγμή καλό είναι όλοι να σκεφτούν ότι δεν έχουμε δικαίωμα μόνο εμείς να απολαύσουμε τα αγαθά της φύσης, αλλά έχουν και τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Πιστεύω ότι αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του συμποσίου. Δεν είναι μόνο η συμμαχία ανάμεσα στους διοργανωτές αυτού του συνεδρίου με τους συμβολισμούς που εκπέμπει. Είναι και ότι στο νησί της Κρήτης που ξεχωρίζει για το φυσικό του περιβάλλον ερχόμαστε και μεταδίδουμε ένα μήνυμα πως όλοι μαζί, ό,τι και να πιστεύουμε πολιτικά, όποιες διαφορές και να έχουμε στην καθημερινότητά μας, όποιες απόψεις και να έχουμε για διαφορετικά θέμα, ένα θέμα σίγουρα πρέπει να μας ενώσει. Το περιβάλλον και ένας βιώσιμος πλανήτης. Όποτε χρειαστεί πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στα παιδιά μας, το οποίο είναι με κάθε λογικό και πρόσφορο μέσο να προστατεύσουμε το περιβάλλον».
Η Grecotel ενεργός υποστηρικτής δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Η Grecotel ενώνει τη φωνή της με την επιστημονική κοινότητα και όσους φροντίζουν να παραδώσουν στην επόμενη γενιά ένα πλανήτη απαλλαγμένο από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και καλωσορίζει στο Ρέθυμνο το τριήμερο οικολογικό συμπόσιο «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους – Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα 10 και θα διαρκέσουν έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2024. Διοργανωτές του συμποσίου η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η Περιφέρεια Κρήτης.
Η ανάδειξη της Grecotel ως «Μέγα Χορηγού» του συμποσίου στο Ρέθυμνο, σηματοδοτεί τις προθέσεις του ξενοδοχειακού οργανισμού, να στρέψει το βλέμμα στις τοπικές κοινωνίες, που με την παρακίνηση και την ενημέρωση μπορούν να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. H κλιματική αλλαγή απαιτεί συνέργειες αλλά και στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιστημονικού προσωπικού της χώρας. Η Grecotel αναγνωρίζοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, «δηλώνει» ενεργός υποστηρικτής πρωτοβουλιών που μπορούν να καταστήσουν μια ουσιαστική αλλαγή εφικτή και στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής.
H Grecotel είναι μεταξύ άλλων μέλος του UN Global Compact Network Greece. Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact) είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία, που βασίζεται στη δέσμευση των επιχειρήσεων για εφαρμογή Οικουμενικών Αρχών βιωσιμότητας και ανάληψη δράσεων υποστήριξης των στόχων των Ηνωμένων Εθνών.
Το πρόγραμμα του συμποσίου
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου – Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γάλλος (Αίθουσα Δ7)
9.00-9.30: Προσέλευση
9.30-11.30: Κλιματική αλλαγή σε ένα κόσμο που αλλάζει
Συντονιστής: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, δημοσιογράφος
• Γεώργιος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Παν. Σορβόνης, «Γεωπολιτική και κλιματική αλλαγή: η αλληλοεπίδραση».
• Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιανός, καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, π. Πρόεδρος ΕΔΔΑ, «Η κλιματική αλλαγή ενώπιον των Διεθνών Δικαστηρίων».
• Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής ΕΚΠΑ, «Κλιματική Ουδετερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες».
• Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής ΕΚΠΑ, «Επιχειρησιακές Δράσεις για τη Διαχείριση της Εξελισσόμενης Κλιματικής Κρίσης».
11.30-11.45: Διάλειμμα
11.45-13.45: Μεσόγειος μπροστά σε νέες προκλήσεις.
Συντονίστρια: Ιωάννα Σουφλερή, δημοσιογράφος, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας.
• Ευάγγελος Γερασόπουλος, ερευνητής, Δ/ντής ΙΕΠΒΑΕΑΑ, «Μπορεί η Μεσόγειος να αναδυθεί μέσα από τη σκιά της τριπλής πλανητικής κρίσης» .
• Κώστας Παπανικόλας, ακαδημαϊκός, ιδρυτικός και ομότιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, «Η ανάγκη και η πρόταση για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή».
• Γιάννης Καρακάσης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, «Θαλάσσια Βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο».
• Ιωάννης Μητσόπουλος, Γενική Διεύθυνση Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, «Οι προστατευόμενες περιοχές ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης».
14.00-15.00: Ελαφρύ γεύμα
15.00-17.00: Κλιματική αλλαγή σε μια κοινωνία που αλλάζει
Συντονιστής: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, δημοσιογράφος.
• Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, αντιπρόεδρος ΣτΕ, «Ο Δικαστής και ο Χωρικός Σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος».
• Σταυρούλα Τσινορέμα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, «Κλιματική αλλαγή: Ηθικές και κοινωνικές προκλήσεις».
• Ιωσήφ Μποτετζάγιας, καθηγητής Παν. Αιγαίου, «Πώς θα πείσουμε τους πολίτες να ενδιαφερθούν για την κλιματική κρίση;».
• Παναγιώτα Δημητροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, «Κλιματική αλλαγή και ψυχική ευαλωτότητα παιδιών και εφήβων».
• Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής, WWF Hellas, «Ενεργή Κοινωνική Συμμετοχή για αποτελεσματική κλιματική θωράκιση και δίκαιη μετάβαση».
Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου – Παράρτημα Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
20.00-22.00: Eden In Olympia ταινία/συναυλία με την κορυφαία τραγουδίστρια της Όπερας Joyce DiDonato για την ζωή στον πλανήτη.
• Καλωσορίζει η Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
• Προλογίζει η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, προέδρος και συνιδρύτρια World Human Forum.
• Προβολή ταινίας/συναυλίας «Eden in Olympia».
• Ερμηνεύουν ζωντανά τραγούδια από το «Eden» η Χορωδία Πανεπιστημίου Κρήτης και η Παιδική Χορωδία «Μουσικός Καρπός».
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου – Ιερά Μονή Αρκαδίου
10.30-11.00: Πολιτισμός σε ένα βιώσιμο πλανήτη
- Ιάσονας Φωτήλας, υφυπουργός Πολιτισμού, «Πολιτισμός, βιωσιμότητα και ανάπτυξη υπό τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».
11.00-12.30: Παρουσίαση αποτελεσμάτων συμποσίου.
• Νίκος Πουλακάκης, καθηγητής, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστήμιου Κρήτης.
• Θοδωρής Γεωργακόπουλος, δημοσιογράφος.
• Ιωάννα Σουφλέρη, δημοσιογράφος, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας.
13.00-14.30: Γεύμα
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου –Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου – παράρτημα Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
8.30-13.00: Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές, από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την αρωγή της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.