29 °C Rethymno, GR
08/08/2022

Επίθεση στην κυβέρνηση άσκησε από το Ρέθυμνο η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθεί σε βάρος των πολιτών» άσκησε από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου.

Η κ. Σβίγκου βρέθηκε στον νομό Ρεθύμνου από την Κυριακή όπου συμμετείχε σε εκδήλωση υποδοχής νέων μελών του κόμματος, στα Ανώγεια, ενώ χθες είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών Ρεθύμνου, το Εργατικό Κέντρο ενώ βρέθηκε και στις πληγείσες περιοχές του νότιου Ρεθύμνου, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον δήμαρχο και τους κατοίκους.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρέθεσε το πρωί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό της χώρας για την πολιτική που ακολουθεί στον χώρο της παιδείας, αναφερομένη στο νομοσχέδιο Κεραμέως που ψηφίστηκε στη βουλή, στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην ακρίβεια, κάνοντας λόγο για διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τόνισε: «Την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Κεραμέως και υπήρξε η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – έστω και αν δεν συνέπεσε χρονικά – για μια ακόμα φορά είδαμε να αντιπαρατίθενται δυο πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Εμείς από την πλευρά μας αντιπαραθέτουμε ένα πρόγραμμα που και στον τομέα της παιδείας, αλλά και συνολικά στο κοινωνικό κράτος αναφέρεται στην ενίσχυσή του με κάθε τρόπο και στο ζήτημα των υποδομών και στο ζήτημα του προσωπικού, αλλά κυρίως στο ζήτημα του περιεχομένου και του χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει αρνητική πρωτιά και στους νεκρούς της πανδημίας όσο και στο ζήτημα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης που τη βλέπουμε σε όλους τους τομείς, αλλά έχει να κάνει με νεοφιλελεύθερες συνταγές, στο επίκεντρο δεν βρίσκονται οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, δεν βρίσκονται τα μεσαία και τα ασθενέστερα στρώματα, αλλά βρίσκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βέβαια στηρίζονται αντίστοιχα και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, αυτό είναι πασιφανές εάν σκεφτεί κάποιος τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αγνόησε τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις που δοθήκαν από την εργαλειοθήκη της κομισιόν για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας και για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Η απάτη με το power pass, είδαμε πόσο κοντά ποδάρια είχε. Από κει που υπόσχονταν στους καταναλωτές στήριξη 600 ευρώ, οι καταναλωτές είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με 16-17 ευρώ κατά μέσο όρο και εξαιτίας και αυτών των τραγικών επιπτώσεων της κρίσης στους πολίτες, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τις παλινωδίες όπως είπε αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό», ενώ αναφέρθηκε και στο τεκμηριωμένο κα κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την αισιοδοξία της ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτη πολίτικη δύναμη της χώρας: «Ο Κ. Μητσοτάκης, άνοιξε αρχικά τον δρόμο των πρόωρων εκλογών με δικές του διαρροές και εντολές του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη στα κυβερνητικά στελέχη να ηγηθούν στη μάχη του σταυρού. Στη συνέχεια αυτό μετά από 7-10 μέρες το πήρε πίσω και μάλιστα χαρακτήρισε και εθνική ανευθυνότητα κάθε σκέψη για εκλογές. Αυτές οι παλινωδίες γύρω από τον χρόνο των εκλογών δείχνουν την κοινωνική πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση. Μια κοινωνική πίεση υπό το βάρος των επιπτώσεων που έχει η δική της πολιτική στους πολίτες, γιατί είναι αληθές ότι τόσο η οικονομική κρίση όσο και συνολικά η ενεργειακή κρίση έχουν διεθνή διάσταση. Ταυτόχρονα όμως οι πολιτικές που επιλέγει κάθε κυβέρνηση στη Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικές. Η Ελλάδα και ως προς αυτό το σκέλος είναι ουραγός στις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει όσο το δυνατό πιο σύντομα. Κάθε μέρα που περνάει αυτή η κυβέρνηση και με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτακη είναι μια ημέρα χαμένη για την κοινωνία, μια μέρα χαμένη για τους πολίτες της και θεωρούμε ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές – δεν ξέρουμε πόσο πραγματικά μπορεί να αντέξει ο κ. Μητσοτάκης και αυτή η κυβέρνηση ακολουθώντας την ίδια πολιτική, πόσο θα αντέξουν ακόμα – αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι. Το επικαιροποιημένο κυβερνητικό μας πρόγραμμα θα παρουσιαστεί επίσημα από τον Αλέξη Τσίπρα την επόμενη περίοδο και το συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. Μέχρι τότε γίνονται μια σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, τόσο εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών όσο και για την ακρίβεια. Συζητάμε με τους πολίτες, ακούμε και τις δικές τους γνώμες και στέλνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και προοπτικής. Μέτα τις 15 Μαΐου όπου 110.000 νέα μέλη ήρθαν στο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ ισχυροποιούν το κόμμα, ιδιαίτερα μια περίοδο που θα λέγαμε ότι συνολικά στην Ευρώπη δεν είναι δημοφιλής επιλογή η οργανωμένη ένταξη στα κόμματα.

Παρ’ όλα αυτά σε αύτη τη συγκυρία, η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία είναι μια ισχυροποίηση που έχουμε και μπροστά στις μεγάλες μάχες που έχουμε και μπροστά στη μάχη των εκλογών δείχνουν και την αποφασιστικότητα ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και επιβεβαιώνουν και τη δική μας εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα είναι πρώτος και με καθαρή διαφορά από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής οπότε και αν γίνουν εκλογές».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας μετά και την επίσκεψη της στο Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας Ρεθύμνου η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελείται και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσής του: «Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι ένα δευτερεύον θέμα για το ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Ιδιαίτερα τον καιρό της κρίσης και της πανδημίας είδαμε αύξηση των καταγγελιών των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας. Πρέπει η αντιμετώπιση από πλευράς πολιτείας να είναι πολυεπίπεδη. Δηλαδή τόσο στο επίπεδο της καταπολέμησης όλων των έμφυλων στερεότυπων και προκαταλήψεων και όλων των έμφυλων διακρίσεων και αυτό από τον χώρο της εκπαίδευσης και συνεχίζοντας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και θεσμικής ζωής. Για μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για αυτό κάναμε και πρόταση στη Βουλή να θεσπιστεί ο όρος γυναικοκτονία, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα τεράστιο ζήτημα που θέλει μεγάλη προσοχή και μεγάλη πολιτική παρέμβαση για να μπορέσει να μειωθεί».

Α. Ξανθός: Το τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απάντηση που χρειάζεται η κοινωνία στα συσσωρευμένα προβλήματά της

Από την πλευρά του ο τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι οι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι έτοιμος για την εκλογική μάχη όποτε και αν αύτη γίνει με ένα τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Ειδικότερα, σε δήλωση του ανέφερε: «θεωρούμε σημαντικό σε μια περίοδο που η κοινωνία που δοκιμάζεται, που υπάρχει μεγάλη πίεση στην καθημερινότητα των ανθρώπων, που έχει μειωθεί δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα και είναι ανεξέλεγκτο το πληθωριστικό κύμα και η ακρίβεια στη ζωή των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών με τα στελέχη του. Διαλέγεται με τους πολίτες το πρόγραμμα του και δίδει μια ελπιδοφόρα προοπτική και μια πολιτική διέξοδο από μια αποτυχημένη συνολικά διακυβέρνηση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει κλίμα τοξικότητας και τεχνητής πόλωσης αυτές τις μέρες. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα του βγει. Δεν μπορεί να επαναφέρει ως ξαναζεσταμένο φαγητό το αντισύριζα μέτωπο του 2019. Αυτή η υπόθεση έχει τελειώσει στη συνείδηση τω πολιτών. Σήμερα αυτό που ξέρουν οι πολίτες ότι στις πολλαπλές και επάλληλες κρίσης την υγειονομική, την ενεργειακή την πληθωριστική, την κρίση της ακριβείας η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα μέτωπα και ο βασικός λόγος είναι ότι είναι μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο ισχυρό σύστημα υγείας, δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, δεν πιστεύει στον κρατικό παρεμβατισμό στην αγορά, δεν πιστεύει στην ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων. Επειδή ακριβώς είναι νεοφιλελεύθερη και εμμονική με τη λογική διευκόλυνσης των επιχειρηματιών και της αγοράς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μείζονα θέματα. Άρα σε αυτή τη συγκυρία εμείς απαντάμε με ένα συγκροτημένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα που το παρουσιάζουμε κατά ενότητες και άξονες και το οποίο κατά την άποψη μας είναι η απάντηση που χρειάζεται η κοινωνία στα συσσωρευμένα προβλήματά της. Θεωρούμε ότι απέναντι στην προσπάθεια πόλωσης και λασπολογίας και τοξικού πολιτικού κλίματος η κοινωνία αυτό που την ενδιαφέρει είναι να υπάρξει μια ρεαλιστική προοπτική βελτίωσης της θέσης των ανθρώπων της εργασίας, του μόχθου, των ανθρώπων που αυτή η διαχείριση έχει συσσωρεύσει δεινά στην καθημερινότητα τους. Συνεχίζουμε, αναδιοργανωνόμαστε και σε κάθε περίπτωση προετοιμαζόμαστε και με το πρόγραμμα μας για την τελική ευθεία της εκλογικής μάχης».