13 °C Rethymno, GR
01/04/2023

ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Έργα βασισμένα στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου

Αυξημένο σε σχέση με πέρυσι θα είναι το φετινό τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου το οποίο υπολογίζεται περί τα 57 εκ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τόσο έργα που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν καθώς έχουν ήδη δημοπρατηθεί, καθώς και έργα μικρά και μεγάλα καθημερινότητας που αφορούν σε αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων, μπετά, κτλ.

Στο νέο τεχνικό πρόγραμμα θα προστεθούν εφόσον εξασφαλίσουν χρηματοδότηση έργα μεγάλα όπως είναι αυτό της κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης με την παράλληλη ανάπλαση και δημιουργία πλατείας του υπέργειου χώρου στο παρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων προϋπολογισμού 23.978.120,00 ευρώ, η ανακατασκευή κτιρίου ΚΕΓΕ και μετατροπή του σε Ειδικό σχολείο με το ποσό των 8.894.088,48€ και η ανάπλαση της οδού Κονδυλάκη. Και για τα τρία αυτά έχουν υποβληθεί προτάσεις για τη χρηματοδότησή τους σε προγράμματα και αναμένονται σχετικές αποφάσεις ένταξής τους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2023 είναι ενισχυμένο με δεδομένες τις χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, αλλά και ίδιους πόρους μετά και την τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού πριν λίγες ημέρες όπου ενσωματώθηκαν έργα ύψους 1,8 εκ. ευρώ, δυνατότητα που δόθηκε λόγω και των αυξημένων εισπράξεων στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Στο τεχνικό πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί και έργα που συνεχίζονται και προέρχονται μεταξύ άλλων από πιστώσεις ΣΑΕΠ, ΣΑΤΑ, τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και Αντώνης Τρίτσης, καθώς και ΣΑΤΑ.

Αναφερόμενος στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023 το οποίο ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς, ανέφερε: «Ο δήμος Ρεθύμνου συνεχίζει και τη νέα χρονιά με την ίδια φιλοσοφία στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας με έργα και δράσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, θα σέβονται το περιβάλλον και θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Έχουμε ήδη δρομολογήσει μια σειρά έργων τα οποία ξεκινούν το επόμενο διάστημα και αφορούν τόσο τις βιοκλιματικές αναπλάσεις στους κάθετους δρόμους του Ρεθύμνου, την ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη, την ανάδειξη και αξιοποίηση του Σπηλαίου Γερανίου, δρομολογείται το καταδυτικό πάρκο στην περιοχή. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και άλλα έργα όπως είναι το έργο ανάπλασης της περιοχής γύρω από το 2ο γυμνάσιο – λύκειο και ο δρόμος αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό όχι ετήσιο αλλά τετραετίας. Παράλληλα δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση σε μικρά και μεγάλα έργα καθημερινότητας, κάποια εκ των οποίων συνδυάζονται και με αποκαταστάσεις ζημιών από πλημμύρες. Στο κομμάτι της αποκατάστασης των ζημιών από πλημμύρες εξαιτίας της καθυστέρησης που υπήρξε στην καταβολή των κονδυλίων από το κράτος ο δήμος με ίδιους πόρους προχώρησε στις απαραίτητες εργασίες ενώ αναμένουμε και νέες χρηματοδοτήσεις. Το νέο πρόγραμμα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι ενώ περιμένουμε την εξασφάλιση χρηματοδότησης τεσσάρων μεγάλων έργων, του πάρκινγκ, του ΚΕΓΕ και της ανάπλασης της οδού Κονδυλάκη συνολικού προϋπολογισμού 54 εκ. ευρώ που θα προστεθούν στο φετινό μας πρόγραμμα».

Σημειώνεται ότι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο πριν το τέλος του έτους και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου για το 2023.

 

Επανεκκίνηση εργασιών και στην οδό Μελισσινού

Μετά τις απαραίτητες συνεννοήσεις της τεχνικής υπηρεσίας με τον ανάδοχο του έργου σταδιακά θα ξεκινούν και οι εργασίες βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος – Μελισσινού που αποτελεί υποέργο της Πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης» (Open mall), οι οποίες είχαν σταματήσει τον περασμένο Μάιο προκειμένου να μην υπάρχει όχληση σε κατοίκους και επισκέπτες με δεδομένη την αυξημένη κίνηση λόγω τουρισμού.

Στις εργασίες περιλαμβάνονται: Κατασκευή νέων, σύγχρονων πεζοδρομίων ευρωπαϊκών προδιαγραφών με όδευση τυφλών ειδικά στο βόρειο τμήμα της οδού Μελισσινού, όπου το επιτρέπει το πλάτος του πεζοδρομίου, νέα χάραξη οδοστρώματος κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,50μ., δημιουργία διαβάσεων πεζών τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων ανά περίπου 15μ., μετατόπιση και υψομετρική αναπροσαρμογή φρεατίων υποδοχής ομβρίων στις νέες χαράξεις του δρόμου – πεζοδρομίων, φύτευση δέντρων, κατασκευή νέων καθιστικών και εγκατάσταση κάδων μικρο – απορριμμάτων που θα αναρτηθούν στον εκάστοτε φωτιστικό ιστό, ώστε να αποφεύγεται η διάτρηση των πλακών του πεζοδρομίου αλλά και σε άλλα σημεία που θα κριθεί απαραίτητο.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πεζοδρομίων και νέου οδοστρώματος, πέραν της ποιότητάς τους, θα είναι συμβατά με τη φυσιογνωμία και το παραδοσιακό χρώμα του Ιστορικού Κέντρου του Ρεθύμνου.

Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 1.114.870,63 ευρώ και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με το οποίο επιδιώκεται η αισθητική αναβάθμιση και η διασφάλιση της λειτουργικότητας της περιοχής, η ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και η ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των περιοίκων και των επισκεπτών. Το έργο χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (Άξονας Προτεραιότητας 01: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες».