Έργο πνοής για την περιοχή του ανατολικού Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται η κατασκευή του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, καθώς η υλοποίησή του θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου.
Ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα φέρει την υπογραφή του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και έχει τίτλο «Αξιοποίηση του Ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου» της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου άνοιξε, καθώς εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα «τεύχη δημοπράτησης».
Ήδη το επόμενο προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού «22,744,480€» και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ., «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής», στο οποίο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, καταφέρνει για πρώτη φορά να εντάξει κάποιο έργο του, ως «δικαιούχος».
«Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο δικαίως έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς, ως ένα περιβαλλοντικό θαύμα, το οποίο θα λύσει με οριζόντιο τρόπο, για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, κάθε πρόβλημα ύδρευσης του Ρεθύμνου. Ως Ο.Α.Κ., είμαστε διπλά χαρούμενοι, διότι η συντονισμένη και συστηματική δουλειά του συνόλου των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών μας, απέδωσε «καρπούς» για ένα κορυφαίας σημασίας περιβαλλοντικό έργο, αλλά και γιατί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης κατάφερε να εντάξει για πρώτη φορά κάποιο από τα έργα του, ως δικαιούχος, σ’ ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο. Το πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑΑ», ανοίγει μπροστά μας πλέον μια πραγματική λεωφόρο «Ανάπτυξης» με πολλές και μεγάλες προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια δήλωσής του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και των υπηρεσιών της, για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν, το έργο που επιτελεί ο Ο.Α.Κ. και πρόσθεσε ότι «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μας εξασφαλίζει την άρτια και σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτέλεση και ολοκλήρωση, του εμβληματικού αυτού έργου, ενώ δίνει πλέον και τη δυνατότητα στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, να διεκδικήσει την ένταξη και άλλων ακόμη, εξίσου σημαντικών έργων στο νησί».
Στη σημασία του έργου αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, επισημαίνοντας πως: «Το έργο αυτό είναι ένα έργο πνοής. Είναι από τα έργα τα οποία διεκδικήσαμε και χτίσαμε από την εποχή του «Φιλόδημου» ως εμβληματικό έργο του δήμου Ρεθύμνης. Είχαμε πετύχει τότε τη χρηματοδότησή του. Στη συνέχεια αυτό το έργο «μεταπήδησε» σε άλλο πρόγραμμα, μετά από ταλαιπωρία με ενστάσεις οι οποίες τελικά βγήκαν σε καλό παρότι χάσαμε χρόνο. Βγήκε σε καλό γιατί τώρα εμπλουτίστηκε και οικονομικά και με νέες παραμέτρους, που από πλευράς περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος είναι πολύ καλύτερο έργο και πολύ λειτουργικότερο. Είμαστε έτοιμοι να το υποδεχτούμε, καθώς το έργο αυτό θα δώσει μια πολύ μεγάλη ανακούφιση στο τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης όλου του τουριστικού βόρειου μετώπου του Ρεθύμνου. Όχι μόνο του δήμου μας αλλά σε όλο το βόρειο τουριστικό Ρέθυμνο δίνει απάντηση αυτό το έργο. Ευχόμαστε να πάνε όλα πολύ γρήγορα. Να εξελιχθούν όλα όπως πρέπει και να απολαύσουμε πραγματικά το νεράκι που θα έρχεται από το Φράγμα των Ποταμών. Θα μας δώσει πολύ μεγάλη διέξοδο στην κατάργηση των αντλιοστασίων, που δημιουργούν πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα και έχουν τεράστιο ενεργειακό κόστος για την ΔΕΥΑΡ και τον δήμο Ρεθύμνης. Ευχαριστούμε όλους που έχουν δουλέψει για το έργο αυτό, την σημερινή διοίκηση του ΟΑΚ, όπως και την προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΚ, τα επιστημονικά στελέχη και τα αρμόδια υπουργεία που έχουν εμπλακεί από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτό το έργο ως εμβληματικό έργο, μέχρι και σήμερα».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης ο χρόνος ολοκλήρωσής του έργου είναι οι 32 μήνες και επιπλέον δέκα μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας. Σημειώνεται ότι με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση του δήμου για τα επόμενα 25 χρόνια. Ημερησίως η ποσότητα του νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να φτάσει τα 45.000 κμ. τη στιγμή που σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, στη είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη ΔΕΥΑΡ, γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή.