Του ΠΑΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ*
Μέσα από την αρθρογραφία έχουμε δει μεγάλη προσπάθεια από τους κατοίκους της περιοχής που θα κατασκευαστεί το φράγμα του Πλατύ ποταμού να πείσουν τους εκπροσώπους της πολιτείας να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα που διεκδικούν, είναι η οδική σύνδεση της στέψης του Φράγματος με την περιοχή της Μεσσαράς.
Σύμφωνα με τις μελέτες, το νερό από το φράγμα του Πλατύ ποταμού με αγωγό που ξεκινάει από τη στέψη του φράγματος, περνάει μέσα από δυο τούνελ μήκους 3,5 χιλιομέτρων συνεχίζει κάτω από το υπόστρωμα χαλικόδρομου πλάτους εννέα μέτρων και φτάνει στο φράγμα της Φανερωμένης να το εμπλουτίζει.
Το αίτημα των κατοίκων είναι να ασφαλτοστρωθεί ο παραπάνω δρόμος και να γίνει δρόμος κυκλοφορίας και είτε να κατασκευαστεί παράλληλα με τα τούνελ του αγωγού και τούνελ δρόμου, είτε να συνεχιστεί επιφανειακός δρόμος πέντε περίπου χιλιομέτρων για να φτάσει στη στέψη του φράγματος.
Ο δρόμος αυτός θα κάνει επισκέψιμη την περιοχή και θα δώσει στους κατοίκους που θα χάσουν τις περιουσίες τους τη δυνατότητα να αναπληρώσουν μέρος του χαμένου τους εισοδήματος μέσα από τουριστικές δράσεις.
Πόσο άραγε είναι το κόστος κατασκευής δρόμου πέντε!!! χιλιομέτρων; ώστε η πολιτεία να αρνείται να το υλοποιήσει;
Από τη μια μεριά βλέπουμε την πολιτεία να λύνει το αρδευτικό πρόβλημα της Μεσσαράς και να δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της να αυξήσουν το εισόδημά τους διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό πάνω από διακόσια εκατομμύρια ευρώ.
Από την άλλη, για να κατασκευαστεί το έργο, ενώ αφαιρεί περιουσίες και καταστρέφει τις ζωές των ιδιοκτητών, με υποκριτικό τρόπο, χρηστής τάχα διοίκησης στα οικονομικά του κράτους, αρνείται να διαθέσει χρήματα για να κατασκευάσει ένα δρόμο πέντε!!! Χιλιομέτρων απαραίτητο για την ανάπτυξη της περιοχής.
Αυτό δεν συνάδει με κράτος δικαίου. Για αυτούς τους ανθρώπους η υποχρέωση της πολιτείας δεν μπορεί να εξαντλείται στην καταβολή κάποιας αποζημίωσης η οποία δεν ξέρουμε αν θα πλησιάζει την πραγματική αξία των περιουσιών, ώστε οι άνθρωποι να μην αναγκαστούν να καταφύγουν στα δικαστήρια με άγνωστο το πότε θα πάρουν τα λεφτά τους.
Η πολιτεία έχει υποχρέωση να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον και να διασφαλίσει και σε αυτούς του πολίτες το δικαίωμα να συνεχίσουν τη ζωή τους στον τόπο που γεννήθηκαν και έφτιαξαν τα σπίτια τους.
Ο δρόμος αυτός είναι ιδιαίτερα αναπτυξιακός όχι μόνο για την περιοχή κατασκευής του φράγματος, αλλά για όλο το δήμο Αμαρίου και για την περιοχή της Μεσσαράς. Δίνει τη δυνατότητα σε δεκαπέντε λεπτά, μέχρι να ακούσεις ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σου, να είσαι από το Τυμπάκι στο φράγμα Πλατύ και αντίστροφα.
Στο αίτημα αυτό καλούνται και οι εκπρόσωποι της Μεσσαράς, που θα ωφεληθεί από το νερό, να συμπαρασταθούν και να διεκδικήσουν από κοινού τον δρόμο αυτό, για την τουριστική ανάπτυξη και της δικής τους περιοχής.
* Ο Παύλος Νικολιδάκης είναι κάτοικος Πετροχωρίου