14 °C Rethymno, GR
22/03/2023

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 38ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

«Φύγαμε σώοι από το Πέραμα χάρη στους πολίτες που έτρεξαν και μας βοήθησαν»

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην υπόθεση

Στις πέντε χθες τα ξημερώματα και κατόπιν συνεννόησης των συνηγόρων τους με τις αστυνομικές αρχές Ρεθύμνου, παραδόθηκαν σε κλιμάκιο αστυνομικών σε περιοχή του Μυλοποτάμου, οι δυο άνδρες από τον Μυλοπόταμο που κατηγορούνται για την καταδίωξη και επίθεση εις βάρος οικογένειας Γερμανών τουριστών στο περιστατικό που σημειώθηκε στο Πέραμα το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Ο ένας εξ αυτών, ο 38χρονος οδηγός του οχήματος συνελήφθη, καθώς τη Δευτέρα είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ο ανακριτής Ρεθύμνου αφού ο εισαγγελέας είχε ασκήσει εναντίον του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και επιπλέον για επικίνδυνη οδήγηση από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, επικίνδυνη σωματική βλάβη, οπλοφορία (μαχαίρι) και απειλή. Ο δεύτερος, συνοδηγός στο όχημα, στον οποίο ασκήθηκε δίωξη πλημμεληματικού χαρακτήρα για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης, δεν συνελήφθη ωστόσο θα κληθεί από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του στο συμβάν.

Το μεσημέρι, ο 38χρονος οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρεθύμνου, ωστόσο ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή στις 12.30.

Εν τω μεταξύ, στην υπόθεση παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Με παραγγελία του στην ανακρίτρια Ρεθύμνου, ζητεί – ως έχει δικαίωμα – να διεξαχθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα και με πληρότητα η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με το άρθρο 32 (εδάφιο Γ) του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Και αυτό διότι σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Α.Π. η υπόθεση παρουσιάζει εξαιρετική σοβαρότητα τόσο εξαιτίας του χρόνου που τελέστηκε, δηλαδή εν μέσω τουριστικής περιόδου όσο και εξ αιτίας του τόπου δηλαδή της Κρήτης που αποτελεί προορισμό διακοπών για τουρίστες από όλο τον κόσμο και το περιστατικό μπορεί να βλάψει την εικόνα όχι μόνο της Κρήτης, αλλά όλης της χώρας μέσω δυσμενών αναφορών στο εξωτερικό για την επίθεση που δέχτηκαν τουρίστες, ενώ έκαναν τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019): «Η ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα εφετών, που έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας εφετών, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που ενήργησε, είτε αρχειοθετεί την υπόθεση, εφόσον στο μεταξύ ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών δεν έχει κινήσει την ποινική δίωξη για την ίδια πράξη, είτε παραγγέλλει να κινηθεί η ποινική δίωξη. Το ίδιο δικαίωμα, χωρίς τους περιορισμούς των προηγούμενων εδαφίων, έχει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπορεί επίσης σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων του 19ου κεφαλαίου του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα να διατάσσει τη διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».

 

«Μας καταδίωκαν χτυπώντας το αυτοκίνητό μας με σκοπό να μας πετάξουν έξω από τον δρόμο»

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με όσα έχουν κάνει γνωστά οι παθόντες Γερμανοί τουρίστες, δηλαδή ένας 46χρονος πατέρας, οι δυο γιοι του 25 και 27 ετών και η κόρη του 23 ετών, ενώ επέβαιναν σε όχημα που είχαν ενοικιάσει και οδηγούσε ο πατέρας, κινούμενοι στην επαρχιακή οδό Ρεθύμνου – Περάματος, στην περιοχή Αλεξάνδρου Χάνι, βγήκε από πλαϊνό δρόμο το όχημα των κατηγορουμένων με οδηγό τον 38χρονο και συνοδηγό τον 36χρονο το οποίο συγκρούστηκε με το δικό τους Ι.Χ. στο μπροστινό αριστερό μέρος. Παρά τη σύγκρουση και τη ζημιά που προκάλεσαν, δεν σταμάτησαν αλλά συνέχισαν την πορεία τους. Ο 46χρονος Γερμανός οδηγός ακολούθησε το όχημα που τους χτύπησε, προκειμένου να ανταλλάξουν στοιχεία και να τακτοποιηθεί το θέμα μέσω των ασφαλιστικών εταιριών, αλλά και να ενημερώσουν οι τουρίστες τον ιδιοκτήτη του γραφείου από τον οποίο είχαν νοικιάσει το Ι.Χ.

Προκειμένου να σταματήσει το προπορευόμενο αυτοκίνητο, του έκαναν σήμα οι Γερμανοί τουρίστες αλλά αυτό φαίνεται να ενόχλησε τον 38χρονο και κάποια στιγμή σταμάτησε μπροστά τους το όχημα του. Ο 46χρονος Γερμανός οδηγός, πλησίασε και σταμάτησε το αυτοκίνητο του δίπλα στο αγροτικό ενώ ο 25χρονος γιός του ως συνοδηγός άνοιξε το παράθυρο λέγοντας στους δυο επιβάτες του αγροτικού ότι πρέπει να τους δώσουν τα στοιχεία τους για να διευθετηθεί η ζημιά. Ο 38χρονος όμως, αντί αυτού, βγήκε από το αγροτικό και από το ανοιχτό παράθυρο του άλλου οχήματος γρονθοκόπησε τον 25χρονο συνοδηγό. Τότε, προκειμένου να προστατεύσει τον αδελφό του, βγήκε από το ενοικιαζόμενο όχημα ο 27χρονος γερμανός και χτύπησε με τη σειρά του τον 38χρονο. Παράλληλα, κατέβηκε από το αγροτικό και ο 36χρονος που κινήθηκε εναντίον και του ιδίου και του 46χρονου πατέρα του. Ενώ πάλευαν μεταξύ τους, σύμφωνα πάντα με τους παθόντες Γερμανούς, ο 38χρονος οδηγός του αγροτικού πήγε στο αμάξι του και πήρε ένα μαχαίρι κινούμενος απειλητικά εναντίον των τριών Γερμανών. Φοβούμενοι εκείνοι για τη ζωή τους, επιβιβάστηκαν γρήγορα στο αυτοκίνητο και έφυγαν από το σημείο.

Σύμφωνα πάντα με τους παθόντες Γερμανούς, το αγροτικό αυτοκίνητο άρχισε να τους ακολουθεί κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς και χτυπώντας το όχημά τους με σκοπό να το πετάξουν έξω από τον δρόμο. Φτάνοντας στο Πέραμα, το αγροτικό προσπέρασε το όχημα των τουριστών και αφού τους έκλεισε τον δρόμο, ο 38χρονος οδηγός κάνοντας όπισθεν άρχισε να χτυπάει με μένος το αυτοκίνητο τους από μπροστά, διαλύοντας το σχεδόν. Τα μέλη της οικογένειας των Γερμανών, όπως ανέφεραν και σε δημοσιογράφους αλλά και στην καταγγελία τους στην αστυνομία, σώθηκαν χάρη στην παρέμβαση κατοίκων της περιοχής που βλέποντας το συμβάν έσπευσαν και απεγκλώβισαν το όχημα τους από το αγροτικό και μ’ αυτόν τον τρόπο τους βοήθησαν να διαφύγουν και να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο τους στη Σκαλέτα, απ’ όπου κι ενημέρωσαν την αστυνομία.

Η οικογένεια των Γερμανών τουριστών φέρεται να κατέθεσε στην Αστυνομία πως το γεγονός ότι ο οδηγός του αγροτικού δεν πέταξε το δικό της όχημα έξω από τον δρόμο κάτι που θα στοίχιζε την ζωή τους, οφείλεται στην άριστη οδηγική ικανότητα του 46χρονου πατέρα. Κατέθεσαν επίσης πως αν κατάφεραν να φύγουν σώοι από το Πέραμα αυτό οφείλεται στους κατοίκους που έτρεξαν και τους βοήθησαν να διαφύγουν.

Τέλος στις καταθέσεις τους οι παθόντες τουρίστες φέρονται να ανέφεραν πως θεωρούν ότι η επίθεση σε βάρος τους είχε ρατσιστικά χαρακτηριστικά επειδή είναι Γερμανοί και βρισκόταν στο Ρέθυμνο για διακοπές. Αυτό φαίνεται να είναι και το σημείο «κλειδί» για την απόδοση της συγκεκριμένης κατηγορίας στην κακουργηματική δίωξη εις βάρος του 38χρονου.

 

 Για …ανύπαρκτη υπόθεση κάνει λόγο ο συνήγορος του 38χρονου

Ως τραβηγμένη από τα μαλλιά και αυθαίρετη, χαρακτήρισε τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ο συνήγορος του 38χρονου Διονύσης Βέρρας κάνοντας λόγο για περιστατικό που κακώς πήρε υπερβολικές διαστάσεις, αφού κατά την άποψη του πρόκειται για μια …ανύπαρκτη υπόθεση.

«Είναι ένα βιοτικό συμβάν στο οποίο έχει δοθεί μία διάσταση που κατά την άποψή μου είναι εξαιρετικά μεγάλη και υπερβολική. Η δίωξη που έχει ασκηθεί είναι απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Και μόνο ο χαρακτηρισμός της δίωξης είναι σαφής, ότι η υπόθεση είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά. Από πού προήλθε η απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης; Αυτή η υπόθεση είναι αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Σε μεγάλο βαθμό η δίωξη είναι αυθαίρετη με αυτόν τον νομικό χαρακτηρισμό που έχει δοθεί.

 Όλη η Ελλάδα ασχολείται με μία ανύπαρκτη υπόθεση. Όλοι αυτοί που τη μεγαλοποιούν, ας σκύψουν στη δικογραφία για να δουν τι έγινε πραγματικά.

Είναι ένα περιστατικό το οποίο αν είχε συμβεί μεταξύ δύο Ελλήνων σήμερα δεν θα ασχολείτο κανένας. Θα ήταν μία υπόθεση, σας το λέω ευθέως με την εμπειρία μου, αρμοδιότητας ενός Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Ένα απλό πλημμέλημα θα ήταν. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε σχέση με αυτό καθαυτό το βιοτικό συμβάν και τις διαστάσεις που έχει λάβει, κατά την άποψή μου, ανεπίτρεπτα. Διαπλάθεται κάτι χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτα.

Ελπίζω ότι η ψυχραιμία και η σύνεση θα κυριαρχήσει. Όλα τα πράγματα θα πάρουν την πορεία τους στη διάσταση που τους πρέπει» δήλωσε στα ΜΜΕ ο κ. Βέρρας, ενώ λέγοντας πως ο εντολέας του εμφανίστηκε αυθόρμητα στις αστυνομικές αρχές πρόσθεσε: «Το ότι ο ίδιος ο βασικός κατηγορούμενος εμφανίζεται αυθόρμητα, αυτό είναι δηλωτικό ότι δεν έχει να φοβηθεί στην πραγματικότητα τίποτα, γιατί ο άνθρωπος δεν έχει κάνει τίποτα από αυτό που έχει πάρει τη διάσταση όπως έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα».

Σχετικά με τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά που αποδίδονται στην κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη, ο κ. Βέρρας δήλωσε πως δεν στέκουν, λέγοντας: «Ξέρετε ποια είναι η έννοια του ρατσιστικού; Όταν εγώ συμπλέκομαι με κάποιον γιατί έχω να κάνω με την ιδιότητά του, έχω να κάνω με το φύλο του, έχω να κάνω με το χρώμα του και πάει λέγοντας. Όταν όμως δύο αυτοκίνητα συμπλέκονται, όταν δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός που οδηγεί, τότε δεν υπάρχουν ρατσιστικά στοιχεία».

Ο 38χρονος δια του συνηγόρου του αρνείται ότι απείλησε με μαχαίρι τους Γερμανούς και επίσης υποστηρίζει ότι δέχτηκε επίθεση και ο ίδιος, ενώ προς απόδειξη θα ζητήσει ιατροδικαστική εξέταση καθώς ισχυρίζεται ότι φέρει ρινικό κάταγμα

 

Καταδικάζει το περιστατικό σωματείο Εστίασης

Το Δ.Σ του συλλόγου εστίασης και αναψυχής του δήμου Ρεθύμνης, καταδικάζει το περιστατικό και, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, αποφάσισε έπειτα από έκτακτη συνέλευση τα παρακάτω:

Να συμπαρασταθεί έμπρακτα στην οικογένεια των Γερμανών τουριστών που δέχτηκε άνανδρη και άδικη επίθεση στη διάρκεια των διακοπών τους.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων διακοπών τους, να έχουν δωρεάν τα γεύματα τους, σε διάφορα καταστήματα της πόλης μας, που είναι μέλη του συλλόγου μας. «Είμαστε βέβαιοι ότι η αυθεντική Κρητική φιλοξενία είναι αυτή που θα κερδίσει στο τέλος» επισημαίνει το σωματείο Εστίασης.

Το περιστατικό εις βάρος των Γερμανών καταδικάζει το μέλος του Οργανισμού Τουρισμού – Πολιτισμού του δήμου Μυλοποτάμου και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της αντιπολίτευσης «Αλλαγή στον Μυλοπόταμο», Γεώργιος Β. Μαραβελάκης, ο οποίος μάλιστα επικρίνει τον Οργανισμό Πολιτισμού – Τουρισμού για την αδιαφορία του έναντι της βίαιης πράξης. Σε ανακοίνωση του, ο κ. Μαραβελάκης αναφέρει:

«Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για σύγκληση του Δ.Σ. του οργανισμού τουρισμού πολιτισμού του δήμου Μυλοποτάμου ο «Αυλοπόταμος», αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη ως μέλος του οργανισμού τουρισμού πολιτισμού του δήμου Μυλοποτάμου ο «Αυλοπόταμος», ως δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αλλαγή στον Μυλοπόταμο» και ως μέλος του ΔΣ του συλλόγου Ξενοδόχων νομού Ρεθύμνης να καταδικάσω και να εκφράσω την θλίψη μου για το περιστατικό βίας που καταγγέλθηκε από την οικογένεια των Γερμανών παραθεριστών, που επέλεξαν για τρίτη φορά, το Ρέθυμνο και τον Μυλοπόταμο για τις διακοπές τους.

Επίσης είναι απαράδεκτο η στάση των εκπροσώπων της πλειοψηφίας (πρόεδρος) του οργανισμού τουρισμού πολιτισμού ο «Αυλοπόταμος» του δήμου Μυλοποτάμου που δεν έχουν πάρει θέση μέχρι τώρα, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το περιστατικό, δεν έχουν καταδικάσει και ενεργοποιηθεί άμεσα από την πρώτη στιγμή, ώστε να αποτρέψουμε τη δυσφήμηση της περιοχής μας, η οποία κινδυνεύει να έχει οικονομική ζημία και έλλειμμα τουριστών τόσο για την τρέχουσα σεζόν, όσο και τις επόμενες σεζόν του 2023 έπειτα από τη διεθνοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ Ελλάδος και εξωτερικού.

 Ο Μυλοπόταμος είναι η περιοχή που γεννήθηκε η φιλοξενία στους πρόποδες του Ψηλορείτη όταν προστάτεψαν τον Δια.

Ο Μυλοπόταμος είναι η περιοχή που γεννήθηκε ο πολιτισμός π.χ. Αξός, Αρχαία Ελεύθερνα.

Ο Μυλοπόταμος είναι η περιοχή που αντιστάθηκε στους κατακτητές.

Ο Μυλοπόταμος είναι η λεβεντιά και η ανδρεία και περιορισμένα περαστικά δεν θα πρέπει να τον στοχοποιούν».