Σύμφωνα με τον δήμαρχο καταγράφεται τεράστια σπατάλη νερού στην άρδευση
Τη ζωτική σημασία εξοικονόμησης νερού επισημαίνει για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος Ρεθύμνου, με δεδομένες τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την παρατεταμένη ανομβρία ειδικά τον φετινό χειμώνα επισημαίνοντας την τεράστια σπατάλη που γίνεται κατά την άρδευση εκτάσεων.
Χθες στο περιθώριο της επίσκεψης του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανόλη Κουτουλάκη, στο δημαρχείο Ρεθύμνου, έγινε αναφορά στην πρόσφατη χρηματοδότηση του υπουργείου προς τον δήμο για την διάνοιξη γεώτρησης στην Αρχοντική του δήμου Ρεθύμνου στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, συνολικού προϋπολογισμού 98.000 ευρώ.
Ειδικότερα ο γεν. γραμματέας του υπουργείου, Μανόλης Κουτουλάκης, ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μπόρεσε στην Κρήτη να εφαρμόσει την πολιτική της, γιατί με νόμο του 2021 η Κρήτη συμπεριελήφθη στις πολιτικές του υπουργείου, αναγνωρίστηκε ως νησί, καθώς δεν ήταν αυτονόητο. Επομένως, καταφέραμε να αποδεσμεύσουμε κονδύλια που αφορούν και την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού. Στην Αρχοντική είναι η ανόρυξη μιας γεώτρησης και μάλιστα, όπως έχουμε ενημερωθεί, βρέθηκε αρκετά καλό νερό και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος για τη διαχείριση του νερού με την ανομβρία που υπάρχει. Όμως, τα έργα στην Κρήτη μόνο για τη διαχείριση του νερού σε μικρές και μεσαίες παρεμβάσεις από την Γ.Γ. ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, χωριό – χωριό, οικισμό – οικισμό.Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων και παρεμβάσεων και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Εμείς ως Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κυρίως σε δήμους της Κρήτης, αλλά και μικρών νησιών, καλύπτουμε μέρος του ενεργειακού κόστους, προσπαθώντας να συμπιέσουμε και να συγκρατήσουμε τις ανατιμήσεις στην παρούσα φάση τιμών και τελών, για να μπορέσουμε να συγκρατηθεί η τιμή σε χαμηλά επίπεδα μέχρι να ορθοποδήσουμε όλοι μας και να ανακτήσουμε μετά την κρίση της Ουκρανίας και της ενεργειακής κρίσης τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση».
Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Ρεθύμνου επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη διαχωρισμού του πόσιμου από το αρδεύσιμο νερό, καθώς, όπως είπε, ο διαχωρισμός των δικτύων ύδρευσης – άρδευσης συνέβαλλε καθοριστικά στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και κόστους.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Μαρινάκης ανέφερε:
«Κάθε δήμος είχε δικαίωμα να κάνει μία πρόταση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στον άξονα για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας. Εμείς προτείναμε την Αρχοντική, όπου υπάρχει ανάγκη για την γεωργία, για την άρδευση και αυτό είναι ένα καλό νέο και εύχομαι αυτή η πολιτική να συνεχιστεί, γιατί όταν ακούμε για μητροπολιτικούς δήμους δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην επαρχία οι μητροπολιτικοί δήμοι είναι στην ουσία δήμοι που περιβάλλονται, όπως ο δήμος Ρεθύμνης από 101 χωριά, με ιδιαίτερα προβλήματα και στην ύδρευση και στην άρδευση. Και με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΔΕΥΑ θέλω να κάνω μια έκκληση.
Είναι καιρός να βάλουμε στην ατζέντα μας προγράμματα, να διαχωριστεί το αρδεύσιμο από το πόσιμο νερό. Στην άρδευση γίνεται η τρομακτική σπατάλη νερού και όταν έχουμε και τέτοιο πρόβλημα λειψυδρίας μπροστά μας, δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να ποτίζουμε με το νερό που πρέπει να πίνουμε. Πρέπει να γίνει πλήρης διαχωρισμός και έτσι θα εξοικονομήσουμε και πόρους φυσικούς και ενέργεια» τόνισε δίδοντας το παράδειγμα πως «από τις 100 μονάδες νερού που αντλούμε και μάλιστα εδώ στην Κρήτη δεν έχουμε ρέοντα νερά, αλλά τα παίρνουμε από τα έγκατα της γης, άρα έχουμε πολύ μεγάλα ενεργειακό κόστος, από τις 100 μονάδες οι 12-14 πάνε για το πόσιμο νερό. Το υπόλοιπο περίπου 80 και πλέον πηγαίνει στην γεωργία. Από αυτό σπαταλιέται το 67 από την έλλειψη δικτύων και πολιτικής. Είναι ένα θέμα, που πρέπει να ενσκήψει η ελληνική πολιτεία, που διαχρονικά δεν το έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Δεν έχει τόση μεγάλη σημασία η τηλεμετρία σε μια πόλη που χάνει από τις 12 μονάδες τις 4 ή τις 5 ή τις 3, όταν έχουμε τις 85 μονάδες και χάνουμε τα 3-5 τουλάχιστον από αυτές. Εκεί είναι ανάγκη να κάνουμε ρυθμίσεις, τηλεμετρία και διαχωρισμό δικτύων».