Σταθμός στον τομέα της πρόληψης η ίδρυση Σχολής Γονέων – Γενάρης του 1970
Τον υποδέχονται με ενθουσιασμό τα Καπεδιανά Ρεθύμνου που είδαν επιτέλους φως. Η ηλεκτροδότηση της περιοχής θεωρείται ένα ευοίωνο σημάδι.
Κάτι επίσης σημαντικό είναι η επανατοποθέτηση του Γεωργίου Καμπάνη στη νομαρχία Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με Β.Δ μετατέθηκαν με δαπάνες του δημοσίου ο Γ. Καμπάνης στη Νομαρχία Ρεθύμνης, από τη Νομαρχία Κυκλάδων που τον είχαν τοποθετήσει την πρώτη περίοδο θητείας του στο Ρέθυμνο και στη θέση του έβαλαν τον νυν νομάρχη Χρήστο Μπιτσάκη.
Ο Καμπάνης αξίζει να σημειωθεί ήταν από τους δημοφιλέστερους νομάρχες που υπηρέτησαν τον νομό μας.
Μνημόσυνο για την αεροπορική τραγωδία
Αυτό τον μήνα το Ρέθυμνο περνά την ίδια δοκιμασία με τον Ιανουάριο του 1967, καθώς συμπληρώθηκαν σαράντα μέρες από το φρικτό αεροπορικό δυστύχημα της Δευτέρας 8ης Δεκεμβρίου 1969, όταν αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας συνετρίβη, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, στην Κερατέα. Τραγικός απολογισμός 90 νεκροί ανάμεσα στους οποίους και συμπολίτες μας.
Στη μνήμη τους η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου προγραμμάτισε επιμνημόσυνη δέηση και στο διάστημα αυτό ξύπνησαν κι άλλες θύμισες που δημιούργησαν ξανά μια πένθιμη ατμόσφαιρα στην πόλη.
Από τα δημοσιεύματα που ανακάλεσαν μνήμες κι ένα συγκινητικότατο του Λεωνίδα Καούνη για την Άννα Παρασκευοπούλου ένα πλάσμα ταλαιπωρημένο, που η μοίρα του είχε φερθεί πολύ σκληρά.
Σύζυγος ενός έντιμου πολυφαμελίτη, του Στράτου, δεν διάλεγε τη δουλειά αρκεί να έδινε μεροκάματο. Λίγα χρόνια πριν από το δυστύχημα είχε ξεσηκώσει την οικογένειά της και πήγαν στην Αθήνα αναζητώντας καλύτερη τύχη. Γιορτές όμως και μεγάλες σχόλες η Άννα ήθελε να βρίσκεται στο Ρέθυμνο. Και φυσικά δεν έχανε καμιά βεντέμα καθώς ήταν επιτήδεια και γρήγορη μαζώχτρα. Έτσι εξασφάλιζε το λάδι της χρονιάς της. Εκείνο τον Δεκέμβρη επρόκειτο να αρραβωνιάσει την κόρη της με ένα καλό παιδί. Και ο χρόνος δεν επέτρεπε καθυστέρηση γιατί ο γαμπρός της, που ήταν αξιωματικός, δεν είχε περιθώριο μεγαλύτερης αδείας. Η Άννα είχε σχεδόν τελειώσει με τις ελιές και προγραμμάτιζε να φύγει με το πλοίο. Άλλαξε γνώμη τη τελευταία στιγμή και χάθηκε μαζί με τους άλλους στην Κερατέα.
Διαζύγιον Ουδέν
Ο Γενάρης του 1971 μας δίνει πρώτα τη φυσική κίνηση της χρονιάς που πέρασε με τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία.
Γεννήσεις 940. Θάνατοι 127. Γάμοι 200. Διαζύγιον ουδέν.
Έχουμε όμως στοιχεία που αναφέρονται στην παραγωγή και κατανάλωση κρέατος και προϊόντων ζωικής προέλευσης τον μήνα Δεκέμβριο του 1970.
Σύμφωνα με αυτά εσφάγησαν στα σφαγεία του νομού μας 43 μοσχάρια βάρους 6.914 χιλ. τρία βοειδή βάρους 450 χιλ. 46 πρόβατα βάρους 690 χιλ., 17 αίγες, 300 αρνιά, 12,785 ερίφια, 245 χοίροι.
Μέση καταναλισκόμενη ποσότητα κρέατος κατά προσέγγιση ανά κάτοικο, 2,6 χιλ. Ήταν και ο μήνας των μεγάλων εορτών.
Το διάστημα αυτό νοσηλεύτηκαν στα Αγροτικά Κτηνιατρεία τού νομού 214 ζώα αγροτών από τα οποία 58 προέρχονταν από το Ρέθυμνο, 118 από το Πέραμα και 38 από τη Σχολή Ασωμάτων.
Η Πρωτοχρονιά αποκτά μεγάλο κοσμικό ενδιαφέρον χάρις σε ζεύγος συμπολιτών καταστηματαρχών (ο χρονογράφος δεν αναφέρει ονόματα) που θύμιζε κατά τας γραφάς του επίδειξη μόδας. Ήταν τότε που το «μάξι» είχε εκτοπίσει το «μίνι» κι όπως ήταν αναμενόμενο οι κομψές συμπολίτισσες έσπευσαν να υπακούσουν στα κελεύσματα της υψηλή ραπτικής.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία εκείνου του Γενάρη του 71 είχαμε εξελίξεις και στο οδικό δίκτυο για το οποίο τόσος λόγος γίνεται και σήμερα. Συγκεκριμένα από τα 310 χιλιόμετρα το συνολικό μήκος της βόρειας αρτηρίας (Καστέλι-Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο-Άγιος Νικόλαος -Σητεία) ήταν υπό κατασκευή τα 205. Είχε υπολογιστεί μάλιστα το μεν τμήμα Χανίων-Ρεθύμνου να δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι τα τέλη του 1971 τα δε τμήματα Ρεθύμνου-Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου με τις γέφυρες και τις παρακάμψεις του Ηρακλείου να παραδοθούν μέχρι τέλους του 1972.
Κάτι ευχάριστο για την επαγγελματική παιδεία σημειώνεται τον μήνα αυτό. Αρχίζουν μαθήματα στην Κατωτέρα Δημόσια Τεχνική Σχολή Ρεθύμνης που ξεκίνησε τη λειτουργία της συστεγαζόμενη στο ίδιο κτήριο με τη Μέση Δημόσια Τεχνική Σχολή.
Κινηματοθέατρο στο Σπήλι
Και στον κόσμο του θεάματος όμως έχουμε ευχάριστα γεγονότα.
Σύγχρονο και πολυτελές Κινηματοθέατρο ιδιοκτησίας Βαρδή Μαραγκουδάκη και Νικολάου Σπαντιδάκη εγκαινιάστηκε στο Σπήλι. Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε χοροεσπερίδα με πλούσιους μεζέδες και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Στέλιος Καλογρίδης που αφού συνεχάρη τους τολμηρούς επιχειρηματίες ζήτησε από όλους τους παριστάμενους (εκτός από το Σπήλι είχαν συρρεύσει από τα γύρω χωριά και το Ρέθυμνο ακόμα) να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες για την ενίσχυση της υπαίθρου και την αντιμετώπιση της αστυφιλίας.
Νάρκη στα Περιβόλια
Στο μεταξύ φαίνεται πως είχε άγιο ο Γεώργος Μιχ. Καλογεράκης, καθώς πρωί Κυριακής βρέθηκε νάρκη δίπλα στο σπίτι του στα Περιβόλια.
Ευτυχώς ειδοποιήθηκε άμεσα η V Μεραρχία και έστειλε ειδικό συνεργείο για την περισυλλογή και αχρήστευση της νάρκης.
Από τις φιέστες της εποχής
Αρχές Ιανουαρίου του 1971, μια συγκέντρωση αλλιώτικη από τις άλλες προκαλεί ενδιαφέρον, γιατί δεν φαίνεται να ενοχλούνται οι άνθρωποι του καθεστώτος. Άλλωστε μεταξύ άλλων είναι πρώτοι και καλύτεροι στη συγκέντρωση ο νομάρχης Νικούλης, ο στρατιωτικός διοικητής Καζής, ο δήμαρχος Αρχοντάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαμαράκης, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Πιπερίγκος ο Διοικητής Χωροφυλακής Συρογιάννης, ο διοικητής Σχολής Χωροφυλακής Σαλτερής, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής «Φίλων του Πρασίνου» γυμνασιάρχες, αντιρποσωπείες μαθητών και όλοι μαζί ξεκίνησαν για…δενδροφύτευση αρχίζοντας από το πάρκο απέναντι στη Νομαρχία. Η μεγάλη εξόρμηση όμως αφορούσε το 10 Σ.Π όπου έγινε και τελετή. Για να μην προβληματίζεστε από γρίφους το πρώτο που φυτεύτηκε στο πάρκο του στρατοπέδου ήταν – τι άλλο -…φοινικόδεντρο!!!
Από τα γεγονότα του Ιανουαρίου 1971 είναι επίσης η λειτουργία του Τυροκομείου της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου με προσκομιζόμενη ημερήσια ποσότητα γάλακτος τα 1.000 κιλά. Από την ΤΥΔΚ συνετάχθη μελέτη για τη διάνοιξη οδού από Δέμα έως Κατωχώρι στην Κοινότητα Άνω Μέρους προϋπολογισμού δαπάνης 50.000 δραχμών και νέα χορωδία ορίστηκε να ψάλει στον Μητροπολιτικό Ναό.
Και μια πράξη κολάσιμη από το αστυνομικό δελτίο Προφυλακίστηκε κάτοικος Αργυρούπολης κατηγορούμενος ότι έριξε στο πηγάδι κι έπνιξε επτά πρόβατα που ανήκαν σε συγχωριανό του για λόγους εκδίκησης.
Βράβευση Αετουδάκη
Ο Γενάρης του 1972 ξεκινά ευχάριστα για τον σπουδαίο λόγιο του τόπου μας Δημήτρη Αετουδάκη που βραβεύεται από την Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ για τα βιβλία του «Η ζωή μας Πολιτείας» και το «Ατσιπόπουλο».
Το πρώτο γραμμένο με πολλή αγάπη στοργή και ποίηση είναι αντιπροσωπευτικό της σαγηνευτικής γραφής του Αετουδάκη.
«Τις καλοκαιριάτικες νύχτες κάτω από το χλωμό φως του φεγγαριού θα δεις να ζωντανεύουν οι ιππότες και θ ακούσεις το αχλό πετάλισμα των αλόγων που ανηφορίζουν το καλντεριμένιο δρομάκο του Κάστρου…».
Όσο για το δεύτερο βιβλίο μετά από όσα αναφέρει ο Αετουδάκης δημιουργείται η επιθυμία στον αναγνώστη να γνωρίσει καλύτερα το Ατσιπόπουλο…
Κι ενώ ο Αετουδάκης με τη βράβευση του τιμά τον τόπο του, αναστατώνεται πρωτοχρονιάτικα το χωριό Δαμαβόλου εξαιτίας γεωργού που για ασήμαντη αφορμή σκότωσε συγχωριανό του μ’ ένα ραβδί. Ο δράστης συνελήφθη και στην ομολογία του δήλωσε και μεταμέλεια. Δεν είχε σκοπό, είπε, να σκοτώσει τον συγχωριανό του αλλά να τον φοβίσει και να τον πονέσει, λόγω διαφορών που είχαν.
Και μια τραγωδία στις Μέλαμπες
Βρέθηκε απανθρακωμένος στο σπίτι του ο Στυλιανός Ν. Βεργαδής, 71 ετών, γεωργός. Ο άτυχος Μελαμπιανός την ώρα που στέγνωνε στο τζάκι τα ρούχα του, έπαθε επιληπτική κρίση με αποτέλεσμα να πέσει στη φωτιά και να καεί ζωντανός.
Αυτό τον μήνα γίνονται στα Περιβόλια τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου και Κωνσταντίνου, που έκτισαν οι αδελφές Στέλλα και Χρυσή Σιράγα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι εφημέριος ήταν ο ηρωικός παπάς Αντώνης Ξυδάκης Πρωτοπρεσβύτερος.
Αυτό τον μήνα αρχίζει από την Περιηγητική Λέσχη η συγκέντρωση χρημάτων για τη διοργάνωση του Καρναβαλιού 1972.
Από τους πρώτους που καταθέτουν είναι Αφοι Δασκαλαντωνάκη, Αφοι Μπιρλιράκη, Ανδρέας Κούνουπας, Γρηγόρης Παπαδουράκης, Γεώργιος Φραγάκης η κοινοπραξία Χουρδάκη – Σχοινά – Λουκάκη, Θεμιστοκλής Βαλαρής, Αφοι Δελήμπαση, Αφοι Κουτρουλή, Γεωργιος Πετρουλάκης, Αφοι Κάρταλη, Αφοι Αγγελάκη, Αφοι Κωστάκη, Αφοι Χάσικου, Ευάγγελος Στεφανάκης, Εμμανουήλ Βροντάκης, Μάρκος Λιοδάκης, Σουρμελής Ορφανός, Απόστολος Αποστολάκης, Μίνως Σταυριδάκης κ.ά.
Αυτός ο μήνας όμως είναι ιστορικός και για έναν ακόμα λόγο. Με πρωτοβουλία της Μαρίας Παπαδάκη Χουρδάκη ξεκινά η λειτουργία της Σχολής Γονέων από το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου.
Μια σημαντική επιστήμων
Ήταν μια σημαντική γυναίκα η Μαρία Χουρδάκη, που ο ερευνητής δεν ξέρει από ποιο σημείο ν’ αναδείξει την προσωπικότητά της. Πρωτοπόρος σε προσπάθειες, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που εξελίχθηκαν σε θεσμό, ταγός σε παιδαγωγικές μεθόδους που άνοιξαν νέους δρόμους στην εκπαιδευτική κοινότητα, υπέρμαχος της ειρήνης, η εκλεκτή Ρεθεμνιώτισσα διέγραψε μια λαμπρή τροχιά στην επίγεια πορεία της που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Ήταν από τις πρώτες ψυχολόγους στην Ελλάδα κι εκείνη που πρωτοστάτησε στην οργάνωση του πρώτου αυτόνομου τμήματος ψυχολογίας, το 1987, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1918, από μια οικογένεια που συντηρούσε όλες τις παραδοσιακές αξίες και είχε σαν αρχή τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και την προσφορά χείρας βοηθείας σε κάθε του ανάγκη. Για την οικογένεια Παπαδάκη, γόνος της οποίας ήταν και η Μαρία θα είχαμε πολλά να γράψουμε.
Ο γάμος της με τον Δημήτρη Χουρδάκη, μαθηματικό με σπουδές Αρχιτεκτονικής είχε καρμική επίδραση στη ζωή της. Ανοικτό μυαλό και αυτός, πρωτοπόρος για την εποχή του, διέγνωσε έγκαιρα τον ανήσυχο χαρακτήρα της και τη δίψα της για το υπέρτατο και της πρότεινε να φύγουν μαζί στο εξωτερικό για περαιτέρω σπουδές στο αντικείμενο της επιστήμης του καθένας. Η Μαρία συνέχισε τις σπουδές της στη Γενεύη, στο Ινστιτούτο J. J. Rousseau σε θέματα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής. Ευτύχησε να κάνει πρακτική πλάι στον επιφανή καθηγητή Dubosson ως ψυχολόγος σε τμήμα παιδιών με ειδικές ανάγκες. Οι σπουδές στη Γενεύη της έδωσαν πολλά σ’ ό,τι αφορά την τεχνική και μεθοδολογία της τότε νέας επιστήμης, της Ψυχολογίας. Ωστόσο, δεν αρκέστηκε σε αυτές. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, που την εποχή εκείνη αποτελούσε το θερμοκήπιο, το σταυροδρόμι των θεωρητικών επιστημών: Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία. Στο Παρίσι, φοιτά στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Σορβόννης. Παράλληλα, φοιτά στο Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Institut de l’ Orientation Professionnelle), ενώ είχε ήδη γράψει σχετικό βιβλίο (το οποίο είχε βραβευτεί). Πέρα από τις σπουδές της, στο Παρίσι παρακολούθησε τις ανεπανάληπτες συζητήσεις των διανοούμενων της εποχής που γίνονταν στα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Εκεί γινόταν η συνάντηση των Sartres, Simone de Bouvoir, Louis Aragon, Henri Wallon, Joliot Curie κ.ά. Αυτοί και πολλοί άλλοι έρχονταν τακτικά στο Πανεπιστήμιο, δημιουργώντας αφόρμηση για έναν πλούσιο διάλογο, που έγινε τελικά το καλύτερο Πανεπιστήμιό της.
Με όλες αυτές τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τη βαθειά ψυχική ανάγκη να προσφέρει έρχεται στην Αθήνα το 1960 και αρχίζει αμέσως τη δράση της με διαλέξεις γύρω από τη νέα επιστήμη της Ψυχολογίας και την αξία της ψυχικής υγείας. Θέλοντας να τονίσει τον ρόλο της οικογένειας ως προς τη διαμόρφωση της ψυχικής υγείας του παιδιού, στράφηκε προς την ίδρυση των Σχολών Γονέων.
Ίδρυση Σχολών Γονέων
Στις 17 Γενάρη του 1962 έγινε η πρώτη διάλεξη για τις Σχολές Γονέων στην Αθήνα, μετά την οποία ακολούθησε η εγγραφή 300 Αθηναίων, που ήθελαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της και τη συμβουλευτική της (παγκόσμιο ρεκόρ). Στη συνέχεια, ιδρύει τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, ένα μορφωτικό σωματείο που συντονίζει τη λειτουργία των Σχολών Γονέων σε όλη την Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί με επιτυχία μέχρι σήμερα.
Το 1964 προσκλήθηκε στο Παρίσι από τον Andre Isambert, πρόεδρο των Σχολών Γονέων της Γαλλίας και υπέγραψε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας την ιδρυτική πράξη της FIEP (International Federation for Parents’ Education – Διεθνής Ομοσπονδία για την Εκπαίδευση των Γονέων).
Θυμάμαι πόση απήχηση είχε η αρθρογραφία της στο περιοδικό «Γυναίκα» με παιδαγωγικό πάντα περιεχόμενο, επαναστατικό για τα δεδομένα της εποχής. Η Μαρία Χουρδάκη μισούσε τον αυταρχισμό όπου τον διέκρινε και κυρίως στον χώρο της εκπαίδευσης. Πίστευε ότι ένας ελεύθερος άνθρωπος σκέπτεται υγιέστερα και γίνεται καλύτερος πολίτης.
Στα εκπαιδευτήριά της η Μαρία Χουρδάκη εφήρμοσε τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους.
Απόρροια της πεποίθησης αυτής ήταν το πρώτο «αντιαυταρχικό σχολείο» που δημιούργησε με την παρότρυνση μελών των σχολών Γονέων. Τα εκπαιδευτήρια «Χουρδάκη» αποτελούν πάντα ένα μικρό, οικογενειακό σχολείο με πρωταρχικό σκοπό τον σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού.
Πρωτοπόρος στον τομέα της ψυχικής υγείας
Η Μαρία Χουρδάκη αναζητώντας τομείς πέρα από την οικογένεια, στους οποίους και η πρόληψη της ψυχικής υγείας θεωρείται αναγκαία, στράφηκε προς το εκπαιδευτικό σύστημα γιατί θεώρησε ότι δεν επιτελεί το χρέος του, σ’ ό,τι αφορά την ψυχική υγεία των μαθητών. Πίστευε ότι η παιδεία μας ασχολείται κυρίως με το γνωστικό τομέα, παραβλέποντας το μέγα θέμα της ψυχικής υγείας.
Τα αποτελέσματα αυτά της άνοιξαν τον δρόμο να μελετήσει και να οργανώσει το μέγα θέμα της πρόληψης των ναρκωτικών. Η Μαρία Χουρδάκη έφτασε τελικά στην άποψη που διατυπώνει στα βιβλία της, ότι αν το υπουργείο Παιδείας οργάνωνε με πληρότητα το σύστημα του σχολείου, τα παιδιά φεύγοντας από το σχολείο αυτό δεν θα έπαιρναν ποτέ τον δρόμο προς το υπουργείο Υγείας. Όλα αυτά την οδήγησαν στην οργάνωση δικού της συστήματος Πρόληψης των Ναρκωτικών, που καθώς ενημέρωσε την FIEP, Unesco κ.ά., πήρε την ονομασία «Hourd System».
Κι όπως είχε πάντα ανοικτά τα μάτια της ψυχής της στον άνθρωπο και στα προβλήματά του διαπίστωσε κάποια στιγμή ότι η εκλογή του κατάλληλου επαγγέλματος αποτελεί οπωσδήποτε στοιχείο ψυχικής υγείας.
Η διαπίστωση αυτή έστρεψε τη Μαρία Χουρδάκη προς τη μελέτη και την ανάπτυξη του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, άγνωστου κι αυτού, ως τότε, στη χώρα μας. Πέρα από το βιβλίο της και τις ειδικές σπουδές της στο θέμα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ιδρύει το «Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού», σε συνεργασία με την ψυχολόγο Μελίνα Σταύρου. Οργάνωσε σεμινάρια, έκανε πολλές διαλέξεις στο θέμα αυτό και συνέχισε με πολλούς συναδέλφους τη μελέτη του θέματος, την έρευνα και τη συμβουλευτική εφήβων. Κατά καιρούς, υπέβαλλε ειδικές προτάσεις για την εφαρμογή του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο σχολείο, στους υπουργούς Παιδείας.
Οι Σχολές Γονέων λειτούργησαν σε όλη την Ελλάδα και δεν θα μπορούσε στην πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία να απουσιάσει το Ρέθυμνο.
Προτομές στα γυμνάσια
Αυτό τον μήνα παραδόθηκαν από το Στρατιωτικό Διοικητή Χριστόπουλο δυο ορειχάλκινες προτομές του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να τοποθετηθούν στο Αο και Βο Γυμνάσιο Ρεθύμνου. Ομιλητής στη σχετική τελετή ήταν ο γυμνασιάρχης του Βου Γυμνασίου Νικόλαος Παδουβάς που ανέλυσε το εκπολιτιστικό έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι τον μήνα αυτό η τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας με το επίγραμμα για τη θυσία της Λαμπηνής του Κώστα Απανωμεριτάκη:
«Τιμώντας οι απόγονοι τη μνήμη των προγόνων
στον τόπο της Θυσίας των στένουν προσκυνητάρι
κι εγώ του μαρτυρίου τους γράφω το συναξάρι….
Του χίλια οχτακόσια είκοσι επτά το χρόνο
ημέρα Κυριακή είκοσι του Γενάρη
που γιορταζαν οι Χριστιανοί του Αγιου Θυμιού τη χάρη
στη λειτρουγιά τους μπλόκαραν
οι Τούρκοι του Αλουμπάνη
κι όλοι οι άνδρες του χωριού
σφαήκαν και καήκαν κι όλα τα γυναικόπαιδα
για σκλάβοι πουληθήκαν
Αδέρφια ανάψετε κερί και κάψετε λιβάνι
γι’ αυτούς που θυσιάστηκαν μέσα στην εκκλησία
για κείνους που χαθήκανε εις την αιχμαλωσία …».
Το επίγραμμα δημιουργία του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Απανωμεριτάκη, σχεδίασε σε βυζαντινή κεφαλαία γραφή ο Νικόλαος Παπαδογιαννάκης και το χάραξε ο μαρμαρογλύπτης Ιάκωβος Φουντιδάκης.
Το αφιέρωμά μας με τα Γεναριάτικα γεγονότα αλλοτινών εποχών στο Ρέθυμνο συνεχίζεται …