«Ρέθυμνο: Η οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό, καθόσον υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, μεγάλη αμμώδης παραλία και ισχυρή ξενοδοχειακή υποδομή» απόσπασμα από τη Βικιπαίδεια – ιστότοπος στο διαδίκτυο.
Μόνο σ’ αυτά; Μόνο αυτά είναι που κάνουν τον τόπο μας να ξεχωρίζει;
Γνωρίζουμε καλά ότι κι άλλοι έχουν θάλασσα και ήλιο και άλλοι έχουν το μεσογειακό κλίμα, τους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους, τις πανέμορφες θάλασσες… Όμως δεν έχουν τα πολυτιμότερα, ίσως. Την κρητική φιλοξενία, την έλλειψη υψηλών ποσοστών εγκληματικότητας, την κρητική γαστρονομία και τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά μας.
Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι μία βιώσιμη εναλλακτική προοπτική που στηρίζεται ιδιαίτερα από τις φιλότιμες προσπάθειες του δήμου μας και από τις χορηγίες και τον εθελοντισμό των συμπολιτών μας. Απαιτεί ωστόσο μία σοβαρή προετοιμασία με αντίστοιχες επενδύσεις, έρευνα, σωστή επικοινωνία αλλά και συνεχής συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Τι σημαίνει για μένα «πολιτιστικός τουρίστας»; Είναι ο τουρίστας που θέλω να καταλάβει τον τόπο μου και να νιώσει την ιστορία του. Είναι αυτός που θέλω να ζήσει την πολιτιστική περιπέτεια, να συγκρίνει το χθες με το σήμερα. Με τη στιγμή δηλαδή που το παλιό και το καινούριο μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και με τη σωστή πολιτιστική ψυχαγωγία θα αποτυπώσει μόνο θετικά συναισθήματα και εντυπώσεις στη μνήμη του.
Είναι προφανές ότι η σχέση πολιτισμού και τουρισμού είναι προϋπόθεση, ώστε να υπάρχει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και οικονομική ανάπτυξη. Θα μου πείτε ότι το έχετε διαβάσει πολλές φορές! Σωστά, δεν έχετε άδικο. Όμως, για να αποκτήσουμε τουριστική συνείδηση, ευαισθησία και γενικότερα, υπεύθυνη συμπεριφορά, προϋπόθεση αποτελεί να το έχουμε κατανοήσει, να το έχουμε κάνει «κτήμα» μας, όπως συνηθίζω να λέω στους μαθητές μου.
Τι ακριβώς σημαίνει «Τουριστική Συνείδηση»; Είναι οι γνώσεις που έχουμε και που μέσω της επαγγελματικής και πάνω απ’ όλα, φιλικής εξυπηρέτησης μεταδίδουμε στον επισκέπτη για να τον βοηθήσουμε να γνωρίσει καλύτερα τον τρόπο ζωής μας. Είναι κύριο γνώρισμα της λεβέντικης, ανυπότακτης κρητικής ψυχής. Προσφέρουμε βοήθεια και δεν απαιτούμε ανταμοιβή γι’ αυτό.
Είναι σημαντικό όλοι εμείς και φυσικά οι νέοι να έχουμε βασικές γνώσεις για την ιστορία μας και που τώρα έχουν υπόσταση πολιτιστική, ανανεωτική, αξιακή. Οι τρόποι συμπεριφοράς, η ευγένεια και ο σεβασμός απέναντι στους επισκέπτες μας, τους συνανθρώπους μας αλλά και πάνω από όλα στους εαυτούς μας και στο φυσικό περιβάλλον μας είναι ζωντανή διαφήμιση και η καλύτερη προβολή για τον τόπο μας!
Αρκετές φορές διαπιστώνω -και είμαι σίγουρη, όχι μόνο εγώ- ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να έχεις τουριστική συνείδηση…
Αναμφίβολα, πρέπει στα σχολεία μας, μια και είμαστε τουριστικός προορισμός και αν θέλουμε να παραμείνουμε, να εμπλακούν φορείς και να ενταχθούν προγράμματα, όπου θα διδάσκεται η «Τουριστική Συνείδηση». Είναι αναγκαίο να μάθουμε να παρουσιάζουμε στους ξένους τη χώρα μας με υπερηφάνεια και αγάπη και να αποφεύγουμε τη δυσφήμιση, όπως την αισχροκέρδεια, την ασυνέπεια, τον «Κρακτισμό», τα σκουπίδια, ακόμα και τα κόπρανα των σκύλων που «παραμονεύουν» τον άτυχο διαβάτη σε κάθε σημείο της πόλης μας…
Αυτή τη στιγμή το Ρέθυμνο είναι από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς και αυτό, οφείλουμε να το παραδεχτούμε, έχει να κάνει με τη συλλογική προσπάθεια της Δημοτικής αρχής και των συμπολιτών μας, η οποία βασίζεται περισσότερο στο εθελοντισμό και στις χορηγίες των δημοτών μας παρά στις κρατικές επιχορηγήσεις…
Αναρωτιέμαι, αν όλοι εμείς που συμμετέχουμε ως υποψήφιοι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλώναμε ενεργοί πολίτες και όλοι είχαμε ένα τρόπο ζωής, όπου θα κυριαρχούσε το συναίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς (όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο) τότε είμαι σίγουρη ότι θα είχαμε ένα δήμο με πολίτες, όπου θα ήταν πρότυπο για όλη την Ευρώπη! Ας αναλογιστούμε λοιπόν τις ευθύνες που έχει ο καθένας από μας, υποψήφιος και μη, και ας σεβαστούμε την προσπάθεια που κάνει η Δημοτική αρχή για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας. Την ίδια στιγμή που οι άλλοι Δήμοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, και για παράδειγμα κλείνουν σχολεία, ο δικός μας Δήμος γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν, χτίζει σχολεία, κάνει έργα και έχει πρόγραμμα με σκοπό να το υλοποιήσει…
Ας δούμε ο καθένας από μας τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας και ας μη βολευόμαστε με το να ρίχνουμε το μπαλάκι των ευθυνών στην πολιτεία…
Καλό είναι να βλέπουμε τα πλεονεκτήματα κι ας κάνουμε τον πολιτισμό μας τρόπο ζωής, γιατί υπάρχουν οι δημότες που μπορούν να μάθουν να δουλεύουν συλλογικά, υπάρχει η διάθεση που μπορεί να ενισχυθεί με αισιοδοξία, υπάρχει ο «πλούτος» που είναι ο πολιτισμός μας!
* Η Δέσποινα Μαυράκη – Μαύρου είναι δασκάλα στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Νέα Αντίληψη»
Despina_mavraki@yahoo.gr