Ο γράφων είχε την τύχη να παρακολουθήσει το Σάββατο, 9 Απριλίου 2022, τη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η Αναπτυξιακή Δυναμική του Περιφερειακού Τύπου» – εκτενές ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο – που συνδιοργάνωσαν το εργαστήριο Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (Media Lab) του Παντείου πανεπιστημίου και ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ). Στη συζήτηση, μάλιστα, τοποθετήθηκε με εισήγησή του, ο εκδότης της εφημερίδας μας «Ρ.Ν.» και αντιπρόεδρος του ΣΗΠΕ, κ. Μανόλης Χαλκιαδάκης με θέμα «Σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις για τον περιφερειακό Τύπο. Βιωσιμότητα και ανάπτυξη», μια συν-ομιλία με τον εκδότη της εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» της Κέρκυρας και πρόεδρο της ΣΗΠΕ, κ. Γιώργο Κατσαΐτη, πουν άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών και παρεμβάσεων.
Και αναφέραμε στην αρχή ότι είχαμε την τύχη, γιατί πέρα από το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της συζήτησης-ημερίδας, αποτυπώθηκαν οι πραγματικές ανάγκες, οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις, καθώς και οι προοπτικές του περιφερειακού τύπου. Με άλλα λόγια, οι διαπιστώσεις και οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητά του. Χωρίς δε να θέλουμε να αντιγράψουμε τις απόψεις των συμμετεχόντων, αφού θα υπάρχουν και στο ρεπορτάζ, αξίζει να σημειώσουμε ότι το γεγονός και μόνο αυτής της συνέργειας μεταξύ πανεπιστημίων και εκδοτών είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν είναι αυτονόητο ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, θεωρία και πράξη μπορούν να συνδιαλεχθούν αρμονικά, από τη στιγμή που οι ταχύτητες, ο όγκος των πληροφοριών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχουν μεταβάλλει εδώ και πολύ καιρό παλαιότερες σταθερές.
Εμείς θα επιμείνουμε στο συμπέρασμα που αποκομίσαμε για τη σημασία του περιφερειακού τύπου, δηλαδή στη βιωσιμότητά τους ως σημαντικό πυλώνα της δημοκρατίας, μέσω της έγκυρης ενημέρωσης και του διακριβωμένου περιεχομένου, που αποτελεί επίδικο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Σε μια εποχή μάλιστα που η ερμηνεία και η ανάλυση των ειδήσεων και των γεγονότων, έχει αντικατασταθεί από τον όγκο των ειδήσεων και από τις αναλύσεις των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά στο πεδίο του δημόσιου λόγου και των ελεγκτικών μηχανισμών, αξίζει να αναλογιστούμε ότι προσπερνώνται ακόμη και βασικοί θεσμοί λειτουργίας της πολιτείας, όπως η συνταγματική της υπόσταση, αφού η διαπλοκή των της απεύθυνσης και των αποφάσεων μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας έχουν δημιουργήσει μια θολή επικάλυψη του δημόσιου με το ιδιωτικό, με αποτέλεσμα ο χρήστης να απευθύνεται στο ίδιο το μέσο για την ετυμηγορία σε ένα αίτημά του, που μπορεί να αφορά σε τρίτα πρόσωπα.
Επιπλέον, το θεμελιώδες ζήτημα της χρηματοδότησης που τέθηκε με αγωνία, αλλά και συναίσθηση από τους ανθρώπους του περιφερειακού τύπου, κατά τη γνώμη του γράφοντος, αφορά, εκτός του πεδίου του ανταγωνισμού, και στην ορθή στήριξη από την πολιτεία, που από τη μια να δίνει κίνητρα βιωσιμότητας και από την άλλη να μην θεωρεί αυτά τα κίνητρα μέσο εξάρτησης και επιρροής. Οφείλουμε δηλαδή, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ενημέρωση, να έχουμε κατά νου ότι το θεμελιώδες διακύβευμα είναι η ανεξάρτητη από-τύπωση της πραγματικότητας και των παραμέτρων της, ως συνεισφορά στη δημοκρατική λειτουργία των κοινωνιών σε σχέση με την πολιτική και την αγορά…