Η Εθνική μας στάση απέναντι στην Τουρκία, ως ιδιαίτερα αξιόπιστη και σταθερή
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, δίκαια μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρύτανης της εθνικής μας στρατηγικής για μια ειλικρινή στάση απέναντι στη Τουρκία. Ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός που πρώτος ενθάρρυνε την εκστρατεία του Ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία το 1919 κυρίως για τη προστασία των 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων που κατοικούσαν τότε σ’ ολόκληρη την Μικρά Ασία. Ακολούθησε η Μικρασιατική καταστροφή, ο σφαγιασμός και ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Ιωνίας. Οι αποτρόπαιες πράξεις του Τούρκικου στρατού απέναντι στον Ελληνισμό, δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να αποφασίσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πρωθυπουργός το 1930 να επισκεφθεί την Τουρκία, και να έχει ειλικρινείς συζητήσεις με τον Τούρκο ηγέτη Κεμάλ Ατατούρκ, ώστε να υπογράψουν την πολυπόθητη συνθήκη ειρήνης. Τόση ήταν μάλιστα η μεγαλοθυμία του Εθνικού μας ηγέτη όση και η οξεία διπλωματική του δεινότητα, που προσβλέποντας στην πραγματική βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών, έφτασε στο σημείο το 1934, να προτείνει τον Κεμάλ Ατατούρκ, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Η συνέχεια της ειλικρινούς στάσης
Σήμερα, 90 ολόκληρα χρόνια μετά, με απόλυτη συνέπεια στην Εθνική μας αυτή στάση, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της χώρας μας επιδοκίμασε τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, να επισκεφτεί τη δοκιμαζόμενη περιοχή από τον καταστρεπτικό σεισμό της Τουρκίας. Αυτή του η πρωτοβουλία πραγματικά συγκέντρωσε τη καθολική στήριξη του Ελληνικού λαού!
Το απόλυτο παράδοξο
Εκείνο όμως που προξένησε την απόλυτη έκπληξη, ήταν η στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα υποδέχτηκε τον Έλληνα υπουργό στο αεροδρόμιο στα Άδανα, με ιδιαίτερη θέρμη. Ο Έλληνας υπουργός με πραγματική ειλικρινή διάθεση, ανταποκρίθηκε στην συμπεριφορά του Τούρκου ομολόγου του.
Πως διαμορφώθηκε η στάση του Τούρκικου λαού
Όλες αυτές τις ημέρες, οι Τούρκοι Υπουργοί και οι λοιποί υψηλοί αξιωματούχοι έχουν μεγάλη δυσκολία να επισκέπτονται τις περιοχές του φονικού σεισμού, επειδή αποδοκιμάζονται από τους δύσμοιρους επιζήσαντες που θρηνούν τους χιλιάδες νεκρούς συγγενείς τους. Αποκορύφωμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς ήταν και εκείνη που είχε και μάλιστα μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης. Όμως ήδη αυτές τις ημέρες, οι επιζήσαντες κάτοικοι, έχουν δημιουργήσει μια πολύ σίγουρη εικόνα για τους Έλληνες διασώστες που επέδειξαν απαράμιλλη αυταπάρνηση και υπεράνθρωπες προσπάθειές για τη διάσωση των γειτόνων συνανθρώπων μας. Εθαύμασαν τόσον το θάρρος τους που έφτανε σε καταστάσεις «αυτοθυσίας» όσον και τον επαγγελματισμό και τις ικανότητές τους.
Πως η επίσκεψη Δένδια βοήθησε τον Τσαβούσογλου
Η επίσκεψη λοιπόν του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια στην Αντιόχεια, έτσι κι αλλιώς θα είχε τη δυνατή θετική ανταπόκριση από τους κατοίκους των περιοχών του σεισμού. Πράγματι οι κάτοικοι των περιοχών τις οποίες επισκέφτηκαν μαζί οι δύο υπουργοί Δένδιας και Τσαβούσογλου, επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά απέναντί τους. Δεν εξέφρασαν καθόλου συμπεριφορές διαμαρτυρίας απέναντι στον υπουργό τους. Σίγουρα σεβάστηκαν την επίσκεψη του φιλοξενούμενού τους Έλληνα υπουργού, τον οποίο σήμερα έβλεπαν σαν προστάτη και ευεργέτη τους.
Η εκτίμηση του λαού και το «φιλότιμο»
Το «φιλότιμό» τους, σίγουρα τους βοήθησε στο να έχουν μια φιλική και ειλικρινούς κατανόησης συμπεριφορά απέναντι σε ένα Έλληνα αξιωματούχο, που μόλις και λίγες εβδομάδες πριν, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της χώρας τους, προσπαθούσε να τους πείσει για το αντίθετο. Στο ότι δηλαδή στα απέναντί τους νησιά,που μάλιστα είναι και ορατά από τις περισσότερες αυτές τις περιοχές, μένει κάποιος εχθρικός τους λαός!
Η διάρκεια της εγκάρδιας στάσης
Το ερώτημα που σήμερα πλανάται στον Ελληνικό λαό, πέραν της ειλικρινούς οδύνης του για τη δοκιμασία του Τούρκικου λαού, με τους χιλιάδες θανάτους και τους εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους, είναι το πόσο χρόνο θα κρατήσει αυτή η εκπεφρασμένη εγκαρδιότητα της Τούρκικης ηγεσίας.
* Ο Γιώργος Ουρανός είναι ψυχολόγος, ouranosgeo@gmail.com