Την αύξηση του ωρών των σχολικών καθαριστριών προκειμένου να είναι αποτελεσματική η καθαριότητα όλων των σχολικών συγκροτημάτων του μητροπολιτικού δήμου αποφάσισε χθες το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού ενέκρινε το ποσό των 275.000 ευρώ προκειμένου να αυξήσει κατά 150 ώρες τη μέρα το ωράριο των σχολικών καθαριστριών.
Αυτό έγινε διότι αφενός οι ώρες που προβλέπονται από το υπουργείο Εσωτερικών είναι 310, ωστόσο σύμφωνα με τη μελέτη – εισήγηση που έκανε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής και το τμήμα Παιδείας απαιτούνται 450 ώρες για να είναι τα σχολεία καθαρά, δεδομένων των μεγάλων κτιρίων, των εργαστηρίων, αλλά και του γεγονότος ότι είναι διάσπαρτα σχολεία σε όλο τον δήμο. Παράλληλα, φέτος σχεδόν τα μισά σχολεία θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες, διαθέτει από ιδίους πόρους το ποσό των 275.000 ευρώ που απαιτείται για το ωράριο των σχολικών καθαριστριών.
Σημειώνεται ότι τα σχολεία του δήμου ανέρχονται σε 90. Πέρυσι ο δήμος με επιπλέον πόρους πρόσθεσε στις 310 ώρες ακόμα 70 και επέκτεινε τις ώρες των καθαριστριών σε 380. Φέτος όμως λόγω και της διεύρυνσης του ωραρίου των σχολείων, καθώς σχεδόν τα μισά θα λειτουργούν ως ολοήμερα δηλαδή μέχρι τις 17:30, κρίθηκε αναγκαία η επιπλέον αύξηση του ωραρίου.
Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο με εξαίρεση τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσο Μανουσογιάννη που ψήφισε «παρών» διαφωνώντας με την τακτική του ΥΠΕΣ να επιρρίπτει ευθύνες και οικονομικά βάρη στον δήμο.
Επιπλέον χρηματοδότηση για τα σχολεία ζητούν οι δήμοι
Την παράταση του σχολικού ωραρίου που θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά πιλοτικά σε αρκετά νηπιαγωγεία και δημοτικά χαιρετίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που θεωρεί πως θα δώσει σημαντικές λύσεις στους εργαζόμενους γονείς.
Ωστόσο, τονίζει πως η παράταση αυτή δημιουργεί περαιτέρω ανάγκες σε προσωπικό και πόρους, που είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας να εξασφαλίσει.
«Συνεπώς, είναι η απαραίτητη η επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών μονάδων λόγω των αυξήσεων σε βασικές λειτουργικές δαπάνες (ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο θέρμανσης, αέριο κ.λπ.), αλλά και στην κάλυψη του προσωπικού καθαριότητας, αφού η δαπάνη που το κράτος καλύπτει, είναι ούτως ή άλλως ανεπαρκής.
Με τη διεύρυνση του ωραρίου των σχολικών μονάδων, οι παραπάνω δαπάνες πολλαπλασιάζονται, το προσωπικό δεν επαρκεί και είναι δεδομένο πως οι δήμοι, με τις τρέχουσες συνθήκες, είναι αδύνατο να τις καλύψουν από ίδιους πόρους, κάτι που δεν αποτελεί άλλωστε δική τους αρμοδιότητα, αλλά του κεντρικού κράτους» επισημαίνει η ΚΕΔΕ.
Εκφράζει, τέλος, τη βεβαιότητα πως τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη, πριν την ανακοίνωση των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, επεξεργαστεί το σενάριο επιπλέον ενίσχυσης των δήμων και αναμένει άμεσα τις σχετικές ανακοινώσεις.