16 °C Rethymno, GR
30/11/2022

Καλοκαιρινές βραδιές κάτω από τον Ρεθεμνιώτικο ουρανό

Της ΑΝΝΑΣ Ι. ΠΙΤΕΡΗ

Πλούσιο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι αυτό το καλοκαίρι για την πόλη μας και τον νομό μας.

Μετά τον εγκλεισμό μας κοντά τρία χρόνια, όπου ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε πρωτόγνωρες για τη ζωή μας καταστάσεις, κορονοϊός, οικονομική κρίση, πόλεμος, πυρκαγιές με τον φόβο και την αβεβαιότητα να έχουν φωλιάσει στην ψυχή μας, νιώθουμε όλοι την ανάγκη να βγούμε από το καβούκι μας, να επικοινωνήσουμε, να ξεχαστούμε όπως παλιά.

Μέσα στην πληθώρα των εκδηλώσεων, αυτές που αναμφίβολα ξεχώρισαν ήταν δυο εθελοντικές δράσεις που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε.

Ένας ουρανός μ αστέρια και που ποιο ωραία από τον αγαπημένο χώρο του θερινού κινηματογράφου τα Αστέρια .

Εκεί που οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες, οικογένεια Καφφάτου, για πενήντα και πλέον χρόνια, πιστοί στην παράδοση διατηρούν τον θερινό κινηματογράφο ανέγγιχτο, γεμάτο χρώματα και αρώματα μιας άλλης εποχής στα πόδια του επιβλητικού φρουρίου της φορτέτζας.

Η ομάδα Εμείς και Εμείς που επί χρόνια δίνει το παρόν στην πόλη μας και έπειτα από δυο χρόνια απουσίας, παρουσίασαν την εβδομάδα παλιάς Ελληνικής κωμωδίας. Με ταινίες επιλεγμένες και αγαπημένες που μεγάλωσαν γενιές και γενιές που δεν κουράζεσαι να τις βλέπεις ξανά και ξανά, πάντα επίκαιρες.

Η ανάδρομη στο παρελθόν ξεκίνησε με τα επίκαιρα από το αρχείο της ΕΡΤ, αλλά και τοπικά επίκαιρα και από το Ρεθυμνάκι μας, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, να ξετυλίγεται ξυπνώντας μνήμες, εκεί στην τεράστια οθόνη του κινηματογράφου.

Η αποδοχή καθολική, η οποία αποδείχτηκε περίτρανα με την αγάπη του κόσμου που κάθε βράδυ γέμιζε τον κινηματογράφο.

Η αβραμιαία φιλοξενία που μας επιφύλαξαν οι διοργανωτές, η υποδοχή με το χαμόγελο και τα πλούσια κεράσματα, τα γλυκά, τους ξηρούς καρπούς, τη ρακή, μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω στα παιδικά μας χρόνια τότε που δεν θέλαμε πολλά για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Συγχαρητήρια σε όλους, να είμαστε καλά να ανταμώνουμε και να ονειρευόμαστε κάτω από τα αστέρια.

Η δεύτερη δράση ήταν εκεί στη Φορτέτζα, στο θέατρο Ερωφίλη με τίτλο «Εγώ ο Μίκης – Η τελευταία παράσταση», ένα αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη. Ο πολιτιστικός σύλλογος Ρεθύμνου και η θεατρική ομάδα Από-δραση που επί χρόνια είναι παρόντες στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, με θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές, παρουσίασαν με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη – ηθοποιού Απόστολου Κουγιτάκη τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, συνοδεύοντάς τα με θεατρικά δρώμενα.

Ήταν τόσο καλά όλα οργανωμένα, που γινόσουν μέτοχος της ποίησης των ποιητών μας, Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Γκάτσου, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη, Ερρίκου Θαλασσινού, Ιάκωβου Καμπανέλη και άλλων, αλλά και των τραγουδιών που σιγομουρμούριζε όλο το φιλοθεάμον κοινό.

Μπροστά στα μάτια μας ξετυλίχθηκε η ιστορία της χώρας μας τόσο σύντομα αλλά τόσο επιτηδευμένα.

Η πολυπληθής ομάδα των 40 ατόμων ηθοποιών και τραγουδιστών με τους μουσικούς Θανάση Παπαθανασίου, Κωστή Βερδινάκη, Γιάννη Μελαμπιανάκη, με την εξαιρετική φωνή της Αντιόπης Νικολουδάκη, ερμήνευσαν με τον καλύτερο τρόπο το τεράστιο έργο του μοναδικού Μίκη Θεοδωράκη.

Το αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν αναπόσπαστα το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη από τη συλλογή Άξιον Εστί μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη σύ δοξαστική μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου, που εξακολουθεί να είναι ικεσία στα χείλη μας ακόμα και σήμερα, αποδόθηκε και στη νοηματική γλώσσα, προκαλώντας δέος.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.

Συνεχίστε να μας δίνετε ελπίδα ότι υπάρχει φως στο τούνελ για ένα καλύτερο αύριο και να προάγετε τον πολιτισμό μας.