Την κάθετη αντίθεσή τους στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης εξέφρασαν χθες στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΕΥΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, δήμαρχοι και πρόεδροι των ΔΕΥΑ.
Κοινή διαπίστωση τόσο της ΕΔΕΥΑ όσο και της ΚΕΔΕ είναι ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι προβληματικός και αντί να λύσει θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα και για τον λόγο αυτό τα δυο όργανα θα συνεργαστούν και θα προσέλθουν από κοινού σε διάλογο με την κυβέρνηση, ώστε με στοιχεία και επιχειρήματα να αποτρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μετά και τη διαβεβαίωση του υπουργού Περιβάλλοντος Θοδωρή Σκυλακάκη στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ότι δεν θα υπάρξει νομοθέτηση πριν το τέλος του 2024.
«Ενημερώσαμε στη Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ για όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ (την Τετάρτη) και στη συνάντηση που είχαμε την ίδια μέρα αργότερα, στο υπουργείο. Θεωρώ θετικό, ότι ανατρέπεται ο προγραμματισμός του υπουργείου και θα γίνει ουσιαστικός διάλογος και με τις δικές μας προτάσεις και με τις προτάσεις του υπουργείου που έχει θέσει ως προθεσμία το τέλος του 2024. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να εξαντλήσουμε το περιθώριο αυτό. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να καταλάβουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μπορούμε, ότι η όποια προετοιμασία έγινε από πλευράς κυβέρνησης ήταν προβληματική και επιχειρησιακά και από πλευράς προτεινόμενων λύσεων» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Γιώργος Μαρινάκης.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΔΕΥΑ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργης Μαρινάκης το ζήτημα δεν είναι κομματικό: «Το θέμα αυτό δεν έχει να κάνει με κομματικές επιλογές. Η αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη στο σημείο αυτό και καταλήγει στο κοινό συμπέρασμα, ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση με ελλειπή ενημέρωση, με εσφαλμένη ενημέρωση, αγνοώντας επιστημονικά εργαλεία όπως είναι οι μελέτες που υπάρχουν και έγιναν μετά από δική μας επιμονή (των ΔΕΥΑ), κάποιοι να αποφαίνονται για εμάς χωρίς εμάς και με ένα τρόπο άδικο, που στην ουσία ακυρώνει τη διαδρομή ενός θεσμού που έχει προσφέρει στην πατρίδα μας πολύ μεγάλες υπηρεσίες».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ αναφέρθηκε στις μελέτες της ομάδας dg regio που έγιναν για τις ΔΕΥΑ προ ενεργειακής κρίσης το συμπεράσματα των οποίων είναι ότι τα δυο βασικά προβλήματα των ΔΕΥΑ είναι η υποστελέχωση και η επέκταση των αρμοδιοτήτων τους σε χωριά (αφού αρχικά οι ΔΕΥΑ ήταν μόνο για τις πόλεις). Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την αγωνία του και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων χαρακτηρίζοντας το σχέδιο απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση όπως σχολίασε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι δεν προβλέπει χρηματοδότηση και προσωπικό και ουσιαστικά αναιρεί τον σκοπό για τον οποίο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι γίνεται: «Η δικιά μου αγωνία είναι, να μη γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που «αφυδατώνουν» τον ενθουσιασμό και τον εθελοντισμό των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούν να λυθούν όλα τα θέματα τεχνοκρατικά. Τη διάθεση προσφοράς δεν πρέπει ποτέ να την αφυδατώνουμε ή να θεωρούμε ότι είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όταν παίρνουμε αποφάσεις. Εμείς είμαστε δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούμε και με το φιλότιμο και με τον εθελοντισμό και με τη συμπληρωματικότητα δήμου και ΔΕΥΑ. Περίπου το 50% των στελεχών των ΔΕΥΑ είναι κενές οργανικές θέσεις και υπάρχει έντεχνη καθυστέρηση ή μη διαδικασία προσλήψεων. Κάνουμε πολύ λόγο για το 12% του πόσιμου νερού και δεν μιλά κανείς για το 87% του αρδεύσιμου που σπαταλιέται και εξαντλούμε τον φυσικό πόρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πως μπορούμε να αποφασίσουμε για τη λειψυδρία όταν κλείνουμε τα μάτια μας; Μας εγκαλούν ότι δεν έχουμε εισρπραξιμότητα καλή. Καταρχήν έχουμε μεγαλύτερη από τους δήμους. Είμαστε στο 68%» τόνισε.
Παράλληλα ανάφερε ότι οι ΔΕΥΑ επανειλημμένως ζήτησαν να ενταχθούν στην ΑΑΔΕ για να εισπράττουν από κει τις οφειλές προς την επιχείρηση, ωστόσο όπως είπε, ο κ. Μαρινάκης, το δημόσιο αρνήθηκε να τις εντάξει, σε αντίθεση με τον σημερινό σχεδιασμό της κυβέρνησης που προβλέπει κάτι τέτοιο για τα νέα όργανα. Αντίστοιχα και για το σχέδιο «Απόλλων» που ανακοίνωσε ο υπουργός ως μέτρο για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους το οποίο προβλέπει τη δημιουργία από τις νέες επιχειρήσεις ενεργειακών κοινοτήτων, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο ενεργειακό χώρο, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι και αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις υπάρχουσες ΔΕΥΑ.
«Υπάρχουν και νομικά θέματα στον σχεδιασμό. Αναρωτιέμαι μήπως τελικά δεν θέλουν τις ΔΕΥΑ; Οι μείζονες ΔΕΥΑ είναι αυτές που δεν έχουν στελέχη, και χρήματα; Όπως και να έχει αυτό που κερδίσαμε είναι ότι θα γίνει διάλογος.
Όλοι μαζί εργαζόμενοι, διοικήσεις, δήμαρχοι, δημοτικές αρχές, πρέπει να επικοινωνήσουμε την αδικία που σχεδιάζεται σε βάρος των ΔΕΥΑ. Πρόκειται για μια απορρύθμιση χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς στελέχωση. Πως θα αποδεχτώ εγώ δήμους χωρίς ΔΕΥΑ που με λόγο τιμής και φιλότιμο και με συνδρομή δήμου λύνουν τα προβλήματά τους. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στοχοπροσηλωμένοι και να αποδείξουμε με στοιχεία που θα πάρουμε από την ΚΕΔΕ και από τα μέλη μας ότι τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα λέμε. Και να παλέψουμε».