Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε θέματα περιβάλλοντος και χημικής τεχνολογίας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, συνδράμοντας καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό επισήμαναν επιστήμονες από όλο τον κόσμο που βρίσκονται στο Ρέθυμνο από την Τετάρτη συμμετέχοντας στο διεθνές συνέδριο Βιώσιμης Χημικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής .
Το συνέδριο διοργανώνεται από το «Εργαστήριο Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Διεργασιών» της σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του πολυτεχνείου Κρήτης, με στόχο να ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ ακαδημαϊκών, επιστημόνων και μηχανικών πάνω σε σημαντικά ζητήματα και στις τελευταίες εξελίξεις στη χημική και περιβαλλοντική μηχανική, στη βάση βιώσιμων προοπτικών και των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Το συνέδριο πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος LIFE-B2E4Sustainable WWTP, στο οποίο συμμετέχει η ΔΕΥΑΡ που έχει στόχο την αναβάθμιση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και την αξιοποίηση των βιοστερεών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
Η τελετή έναρξης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα του ωδείου.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου καθηγητής πολυτεχνείου Κρήτης διευθυντής του εργαστηρίου Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Διεργασιών Δρ. Πέτρος Γκίκας, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε ότι το συνέδριο ξεκίνησε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η ΔΕΥΑΡ και αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από υγρά αστικά απόβλητα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκίκας, ανέφερε: «Στο διεθνές συνέδριο ουσιαστικά συζητούμε νέες τεχνολογίες, οι οποίες είναι κάτω από το πνεύμα της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, σε θέματα περιβάλλοντος και χημικής τεχνολογίας. Ένα μεγάλο μέρος του συνεδρίου ασχολείται με νέες τεχνολογίες για την ενέργεια και, μάλιστα, όλο το συνέδριο έχει ξεκινήσει με βάση ένα πρόγραμμα πανευρωπαϊκό που έχουμε στη ΔΕΥΑΡ Ρεθύμνου, στο οποίο παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα από τα υγρά αστικά απόβλητα. Πρόκειται για μια τεχνολογία για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερο, γιατί βλέπω από τις Βρυξέλλες που χρηματοδοτούν το έργο ότι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τα αποτελέσματα, γιατί οποιοδήποτε έργο παράγει ενέργεια από τοπικές πηγές είναι πραγματικά αυτή τη στιγμή, όχι μόνο ευπρόσδεκτο, αλλά αναγκαίο νομίζω για την Ευρώπη».
Η ανταλλαγή εμπειριών γνώσεων και τεχνολογιών μεταξύ των επιστημόνων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας πρόσθεσε: «Στο συνέδριο συζητάμε με επιστήμονες από όλες τις ηπείρους του κόσμου. Έχουμε ανθρώπους από την Ασία, από την Βόρεια και Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη, και βεβαίως την Ελλάδα. Η ουσία είναι να συζητήσουμε νέες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να παράγουν ενέργεια ή μπορούν να δώσουν άλλες βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, χημική και περιβαλλοντική τεχνολογία. Η Ελλάδα διαθέτει τα εφόδια, αλλά οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή πρέπει να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες, μάλιστα θα έπρεπε να έχουμε επενδύσει εδώ και καιρό, – αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ -, ούτως ώστε να αξιοποιήσουμε τις τοπικές μας πηγές χωρίς, το τονίζω αυτό, να αλλοιώνουμε το περιβάλλον μας» κατέληξε.
Προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος
Παρών στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου ήταν και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενεργείας κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας Γιώργος Κρεμλής.
Ο κ. Κρεμλής μίλησε στα «Ρ.Ν.», για τη σημασία του συνεδρίου σε μια περίοδο μάλιστα που όλος ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια τεράστια ενεργειακή κρίση, επεσήμανε ότι προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Ειδικότερα, επεσήμανε: «Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό διεθνές, διεπιστημονικό συνέδριο, το οποίο όπως διεξάγεται στο Ρέθυμνο. Είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία του καθηγητή και προέδρου του συνεδρίου κ. Γκίκα, το να συγκεντρώσει επιστήμονες διεθνούς κύρους εδώ στο Ρέθυμνο, για να συζητήσουμε θέματα επικαιρότητας που συνδέονται με την κλιματική ουδετερότητα, με την ενεργειακή μετάβαση και βέβαια τις νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, μια και που ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα είναι πώς θα μειώσουμε το ενεργειακό, κλιματικό και περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Όπως αντιλαμβάνεστε, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προϋποθέτει ότι θα μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, θα γίνουν δηλαδή προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας από όλους μας, ξεκινώντας από εμάς ως πολίτες, από τις οικογένειές μας, τους δήμους μας, τις περιφέρειές μας, τις πόλεις μας γενικότερα και βέβαια πως θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτύχει ήδη αποθήκευση αερίου της τάξεως του 80%, που θα μας επιστρέψει να περάσουμε, εάν θέλετε, με ασφάλεια τον χειμώνα σε ό,τι αφορά τα αποθέματα αερίου. Αυτό βέβαια, δεν αρκεί, διότι δεν λαμβάνει υπόψη «τον ξενοδόχο», για να το πω έτσι, που είναι η περαιτέρω μείωση του ρωσικού αερίου, η οποία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, μέχρι και απόλυτη διακοπή. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό το συνέδριο, καθώς οι νέες τεχνολογίες θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι πάρα πολύ σημαντικές, είναι πράσινη ενέργεια. Το αέριο δεν είναι πράσινη ενέργεια, είναι όπως ξέρετε καύσιμο μετάβασης. Είναι, λοιπόν, πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και το συνέδριο αυτό, ακριβώς, θα αναδείξει όλες τις τεχνολογικές ικανότητες της επιστήμης στην υπηρεσία του περιβάλλοντος, του κλίματος και, βέβαια, στην υπηρεσία της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».
Την έναρξη του συνεδρίου παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σε θέματα περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Ξυλούρης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και στη μεγάλη σημασία της προσαρμογής σε αυτή. Σημείωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Κρήτης έχει υλοποιήσει τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ), που θα παρουσιαστεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου.
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση οφείλει να γίνει βάσει σωστού σχεδιασμού και κατάλληλων επιστημονικών ερευνών. «Σε αυτό το ερευνητικό πεδίο σημαντική είναι η συνεισφορά των εξαίρετων επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού μας, με τα οποία η Περιφέρεια Κρήτης έχει άριστη συνεργασία και επιστημονική υποστήριξη και καθοδήγηση», ανέφερε ο κύριος Ξυλούρης.
Χαιρετισμό στο συνέδριο απέστειλε και ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Τα μείζονα θέματα της επεξεργασίας λυμάτων, της κυκλικής οικονομίας, της υγιεινής του περιβάλλοντος κ.λπ. που θα συζητηθούν στη διάρκεια του συνεδρίου, είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Η πανδημία ανέδειξε την αλληλεπίδραση των αλλαγών στην οικολογική ισορροπία του πλανήτη και στη σχέση ανθρώπου-φύσης, με τους μεταλλαγμένους ιούς και τις διασυνορακές υγειονομικές απειλές. Η έμφαση σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πολιτικές πρόληψης των περιβαλλοντικών καταστροφών, βιώσιμης διαχείρισης των λυμάτων και περιβαλλοντικής υγείας, είναι όρος αναδιοργάνωσης και ανθεκτικότητας της οικονομίας και της κοινωνίας. Η επιστήμη προσφέρει γνώση και εργαλεία, το κρίσιμο ζήτημα είναι η πολιτική και οι προτεραιότητες της».
Στα πλαίσια του συνεδρίου που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και ολοκληρώνεται, αύριο Σάββατο θα γίνει ξενάγηση των επιστημόνων στην πιλοτική εγκατάσταση του προγράμματος στον χώρο της ΔΕΥΑΡ.