16 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

Καθοριστικός ο ρόλος της εκπαίδευσης για τον τουρισμό της Κρήτης

«Ο Ρόλος του Διευθυντή Ξενοδοχείων Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Παγκρήτιος σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσία πολλών φορέων του Τουρισμού, διευθυντών ξενοδοχείων μελών του συλλόγου, καθώς και πολλών σπουδαστών τουριστικών σχολών.

Στην κατάμεστη αίθουσα οι πρωτοπόροι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Κρήτης μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους (Παρελθόν), τις γνώσεις τους, το πως ονειρεύτηκαν τον τουρισμό στη Κρήτη, με τους σημερινούς διευθυντές των ξενοδοχείων (Παρόν), πολλοί εξ αυτών άρχισαν την επαγγελματική τους καριέρα καθοδηγούμενοι από τους πρώτους, καθώς και η νέα γενιά των μελλοντικών διευθυντών των ξενοδοχείων (Μέλλον), οι σπουδαστές των τουριστικών σχολών που αποτελούν το αύριο στα ξενοδοχεία.

Οι πρωτοπόροι διευθυντές με μεράκι, αγάπη προς το αντικείμενο της δουλειάς τους, πολύ προσωπικό κόπο, αλλά και εφευρετικότητα στις δυσκολίες που είχαν να ξεπεράσουν, στηριζόμενοι στην έμφυτη διάθεση των Κρητικών για φιλοξενία, κατάφεραν παρά τις μεγάλες δυσκολίες να βάλουν την Κρήτη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του τουρισμού αποτέλεσε η εκπαίδευση του προσωπικού τους. Ένα ρόλο που ανέλαβαν στην συνέχεια με μεγάλη επιτυχία οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και οι τουριστικές σχολές του εξωτερικού. Η λαμπρή πορεία του τουρισμού στην Κρήτη, θα δικαίωνε το όραμα και τους κόπους τους και θα εδραιωνόταν η Κρήτη σαν ένα από τους πιο δημοφιλής προορισμούς στην ραγδαία αναπτυσσόμενη παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Οι τουριστικές σχολές που ιδρύθηκαν, επάνδρωσαν επάξια όλα αυτά τα χρόνια με τους απόφοιτους μαθητές τους, τα ξενοδοχεία του νησιού μας και γρήγορα εξελίχθηκαν επαγγελματικά σε προϊστάμενους, υποδιευθυντές και διευθυντές ξενοδοχείων. Μια διαδικασία που παραμένει πάντα επίκαιρη και σημαντική για την ανάπτυξη του κλάδου.

Με την πανδημία του covid-19 να αλλάζει πολλά στην καθημερινότητα μας, ιδιαίτερα στην τουριστική σεζόν 2022 φάνηκε η τεράστια έλλειψη προσωπικού και πολλά ξενοδοχεία δεν κατάφεραν να επανδρώσουν πλήρως όλα τα τμήματα τους.

Το ίδιο πρόβλημα παραμένει και για την νέα τουριστική σεζόν 2023, καθώς όλα τα ξενοδοχεία χρειάζονται προσωπικό με ξενοδοχειακή παιδεία, εμπειρία και ικανότητα να ανταπεξέλθουν στις μικρές και μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά μέσα στο ξενοδοχείο.

Αυτό και μόνο, μας καταδεικνύει πόσο μεγάλη είναι, η επιτακτική ανάγκη για επαναλειτουργία όλων των τουριστικών σχολών στην Κρήτη (ΣΤΕ – ΑΣΤΕ), ώστε οι μελλοντικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που θα επανδρώσουν τα ξενοδοχεία, να μπορούν με την άρτια επαγγελματική τους κατάρτιση, να ανεβάσουν ένα βήμα παραπάνω τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Κρητικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα, ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Γιώργος Σφακιανάκης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους για την παρουσία ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Γιώργος Πελεκανάκης πρόεδρος της ΠΟΔΙΞ, Άρης Στρατάκης διευθυντής ΠΥΤ Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς Πρόεδρος Εργατικού κέντρου Ηρακλείου, Πέπη Μπιρλιράκη αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρεθύμνου και Γιώργος Χριστοδουλάκης πρόεδρος Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων νομού Ηρακλείου «Η Φιλοξενία».

Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Κρητικός τουρισμός η ανατολή» μια αναδρομή στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης του τουρισμού της Κρήτης και βιογραφία από τον συνάδελφο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου 1986 – 1994, κ. Ιωάννη Κρέη.

Ακολούθησαν οι παρακάτω ομιλίες από πρωτεργάτες του Κρητικού τουρισμού, επίτιμα και ιδρυτικά μέλη του συλλόγου που καθήλωσαν με τον λόγο τους καθώς μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες στα πρώτα χρόνια της ξενοδοχειακής ανάπτυξης της Κρήτης που παρά τις δυσκολίες και τα λιγοστά μέσα που υπήρχαν εκείνα τα χρόνια, κατάφερναν να τις ξεπερνούν με την εφευρετικότητα τους.

  • Ομιλία από τον κ. Δασκαλάκη Αναστάσιο, επίτιμο και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου με τίτλο: ¨Όχι στην άνευ όρων παράδοση «στην πρόοδﻨ
  • Ομιλία από τον κ. Τσαγκαράκη Εμμανουήλ, επίτιμο μέλος του συλλόγου με τίτλο: «Τα πρώτα χρόνια τουρισμού στο Ηράκλειο».
  • Ομιλία από τον κ. Φραγκιαδάκη Ευγένιο, επίτιμο μέλος του συλλόγου και αντιπρόεδρος των ξενοδοχείων Pearl, στο Ρέθυμνο με τίτλο: «Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο – Παγκρήτιος σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων».
  • Ομιλία από τον κ. Νικολάου Χρήστο, επίτιμο μέλος του συλλόγου με τίτλο: «Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη και ειδικά στον νομό Λασιθίου».
  • Ομιλία από τον κ. Τσακαλάκη Εμμανουήλ, μέλος του συλλόγου και πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνης με τίτλο: «Τα πρώτα χρόνια τουρισμού στον νομό Χανίων – Η μετεξέλιξη των διευθυντών σε ιδιοκτήτες και τι περιμένει ο ξενοδόχος από τον διευθυντή του».
  • Ομιλία από το κ. Φαραγγουλιτάκη Νικόλαο, επίτιμο και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου με τίτλο: «Η ίδρυση του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και ίδρυση της ΠΟΔΙΞ».
  • Ομιλία από τον κ. Φωσκολάκη Χαράλαμπο, μέλος και πρώην πρόεδρο του συλλόγου 1998 – 2002, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ξ. Ηρακλείου και του Δ.Σ. των Phaea Resorts με τίτλο: «Ο ρόλος του διευθυντή ξενοδοχείων – οι προκλήσεις της επόμενης μέρας»
  • Ομιλία από τον κ. Σφακιανάκη Γιώργο, πρόεδρο Παγκρήτιου συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων με τίτλο:

«Ακολουθώντας τις εξελίξεις στο ξενοδοχείο του μέλλοντος»

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι συμμετέχοντες παρέλαβαν δωρεάν το βιβλίο του κ. Κρέη «Κρητικός τουρισμός η ανατολή».