Με αυτή την ανέκδοτη φωτογραφία από μια παλαιότερη επίσκεψή της στο Ρέθυμνο ας αποχαιρετήσουμε την Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, ακαδημαϊκό, διευθύντρια για 30 χρόνια της Εθνικής Πινακοθήκης, καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στην ΑΣΚΤ, μέλος του ΕΙΠ, και πολλών άλλων θεσμών. Η πολυετής θητεία της, η στιβαρή της γνώση και το μεγαλόπνοο όραμά της άφησαν εποχή στην εικαστική ζωή της χώρας. Ο θάνατός της γέμισε θλίψη το πανελλήνιο.
Αξίζει πιστεύω την στιγμή αυτή, τιμώντας την μνήμη της να θυμηθώ και να θυμίσω μια σπουδαία εκδήλωση που είχε φέρει την αξέχαστη Μαρίνα στο Ρέθυμνο πριν από αρκετά χρόνια και την συνέδεσε ουσιαστικά με την πόλη μας.
Έχοντας τότε στα χέρια μου το τιμόνι του Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών και του Ελληνικού Ωδείου Ρεθύμνου είχα αποφασίσει ότι αυτή η μοναδική σε ιστορική μεγαλοπρέπεια και χωρητικότητα αίθουσα της πόλης έπρεπε εκτός από τη μουσική παιδεία, να στεγάζει και ένα κομμάτι από την πνευματική ζωή της πόλης. Αυτή την ιδέα ξεκίνησα να υλοποιώ διοργανώνοντας μια σειρά διαλέξεων πάνω σε θέματα επιστήμης και τέχνης με τον γενικό τίτλο «Άνθρωποι του πνεύματος στο Ωδείο».
Η τέταρτη κατά σειρά διάλεξη από τον κύκλο αυτό ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Παντελή Πρεβελάκη. Σαν προσκεκλημένη ομιλήτρια είχε τότε επιλεγεί η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα (μαθήτρια του Πρεβελάκη) η οποία εκφώνησε από το βήμα της κατάμεστης αίθουσας μια δίωρη, γεμάτη συναίσθημα ομιλία με τίτλο «Ο Πρεβελάκης όπως τον γνώρισα».
Η φωτογραφία που δημοσιεύω εδώ είναι ανέκδοτη. Η συγκίνηση φαίνεται αποτυπωμένη στα πρόσωπα όλων αλλά και στο χαρακτηριστικό χαμόγελο της τιμώμενης καθώς επιδεικνύει με έκδηλη ικανοποίηση την αφίσα της εκδήλωσης. Μέσα από τη φωτογραφία αυτή ας την αποχαιρετήσομε σήμερα όλοι οι Ρεθεμνιώτες. Καλό της ταξίδι μέσα στην αιωνιότητα.