Με «μπαλώματα» εκ των έσω επιχειρείται να καλυφθεί το εφημεριακό πρόγραμμα στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Σύμφωνα με εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, οι εφημερίες θα μπορούν να καλυφθούν από ειδικευόμενους ψυχιάτρους ενηλίκων.
Στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται η αδυναμία, ουσιαστικά, να καλυφθεί το εφημεριακό πρόγραμμα από τον μόλις έναν παιδοψυχίατρο που έχει απομείνει στο ΠΑΓΝΗ.
Γίνεται επίσης αναφορά και στο γεγονός ότι η αναστολή της εφημερίας της κλινικής όχι μόνο διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία συνολικά του νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά έχει ως αποτέλεσμα και την ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς αναγκάζονται να απευθύνονται σε νοσοκομεία της Αττικής.
Η εξέλιξη προκαλεί θυελλώδεις αντιδράσεις και σε δήλωσή του ο ψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ και μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου Βασίλης Κούδας τη χαρακτηρίζει την απόφαση απαράδεκτη και αντιεπιστημονική.
«Η απόφαση αυτή δίνει επιστημονικό άλλοθι σε μία άκρως αντιεπιστημονική πρακτική και βγάζει από τη δύσκολη θέση υπουργείο, ΔΥΠΕ και κυβέρνηση. Έτσι δεν χρειάζεται να βγάλουν προκηρύξεις, να δώσουν κίνητρα για προσέλκυση παιδοψυχιάτρων πια, αλλά με την γνωστή και προσφιλή τους τακτική της εξοικονόμησης πόρων, θα μπαλώσουν την «τρύπα» με το ήδη υπάρχον προσωπικό…ας είναι και άλλης ειδικότητας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κούδας.
Σημειώνει μάλιστα πως «Η ειδικότητα της ψυχιατρικής ενηλίκων και της ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων έχουν διαχωριστεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, όπως επιβάλει η επιστημονική και ανθρωπιστική πρόοδος. Ο ίδιος ο κανονισμός εκπαίδευσης της ειδικότητας της Ψυχιατρικής υπαγορεύει ότι η εκπαίδευση των ψυχιάτρων ενηλίκων στην ψυχιατρική παιδιού και εφήβου είναι προαιρετική και διάρκειας έως τριών μηνών! Είναι προφανές λοιπόν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψυχιάτρων ενηλίκων δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στην άσκηση της Παιδοψυχιατρικής, ούτε είναι γενικότερα προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν σε αυτό το ρόλο, ούτε και φυσικά το επιθυμούν».