Θα παρουσιαστούν εκατό περίπου βιβλία που αφορούν σε λογοτεχνικές επιδόσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης, από το 1978 μέχρι σήμερα
Στο Ρέθυμνο θα βρίσκεται τη Δευτέρα και ο γνωστός ποιητής, Νάσος Βαγενάς, έργα του οποίου θα περιλαμβάνονται στην έκθεση του πανεπιστημίου στον οποίο ο ίδιος δίδασκε
Μια πρωτότυπη έκθεση βιβλίου θα φιλοξενηθεί από την ερχομένη Δευτέρα στην αίθουσα της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, αντίστοιχα. Εκατό περίπου βιβλία, δημιουργήματα των διδασκόντων και των φοιτητών του Πανεπιστήμιου Κρήτης θα περιλαμβάνονται στην έκθεση που φέρει τον τίτλο: «Ο άλλος εαυτός».
Ένας τίτλος που αντικατοπτρίζει την άλλη ιδιότητα του διδάσκοντος ή του φοιτητή. Την δημιουργική φύση, το ταλέντο στην γραφή, την καλλιτεχνική του πλευρά. Αυτόν τον «Άλλο εαυτό», μέσα από έργα ποίησης, πεζογραφίας και παιδικού βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να γνωρίσουν φοιτητές αλλά και πολίτες του Ρεθύμνου, στην έκθεση που θα ανοίξει τις πύλες της την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα.
Μια έκθεση που διοργανώνεται με αφορμή και τις εκδηλώσεις υποδοχής των νεοεισακτέων φοιτητών, ωστόσο, απευθύνεται και στο ευρύ κοινό που θα έχει την ευκαιρία να την επισκεφτεί.
Τα «Ρ.Ν.», συνομίλησαν με τη προϊσταμένη της διεύθυνσης της βιβλιοθήκης, Ελένη Κωβαίου, η οποία αναφέρεται σε αυτή την πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστήμιου Κρήτης, που θέλει να αναδείξει το έργο που προέρχεται από τα σπλάχνα του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού: «Ο «Άλλος Εαυτός» είναι μια πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα κάνουμε στο κεντρικό αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης μια έκθεση στην οποία παρουσιάζονται τα βιβλία ανθρώπων – μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας από το 1978 έως σήμερα που έγραψαν λογοτεχνία. Ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο ήταν ο Νάσος Βαγενάς. Από το 1985 μια φοιτήτρια, η Φλώρα Ορφανουδάκη, δημοσιεύει και αυτή ποιήματά της. Ακολούθησαν πάρα πολλοί φοιτητές και καθηγητές που έγραψαν λογοτεχνία. Οι σημερινοί φοιτητές δεν γνωρίζουν αυτήν τη δημιουργική φλέβα των καθηγητών τους, των συμφοιτητών τους και εμείς θεωρήσαμε αυτήν την περίοδο που υποδέχεται πανηγυρικά το Πανεπιστήμιο Κρήτης τους πρωτοετείς φοιτητές τους να δημιουργήσουμε μια έκθεση και ένα μικρό συμπόσιο που οι ίδιοι οι δημιουργοί θα μιλήσουν για τη λογοτεχνία τους. Οι παλιότεροι θα μιλήσουν και για τη σχέση τους με το Πανεπιστήμιο Κρήτης».
Και συνέχισε λέγοντας: «Ο Νάσος Βαγενάς άνοιξε τον δρόμο ως διδάσκων. Ήρθε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με μια εξαιρετική διατριβή «Τον ποιητή και τον χορευτή». Ήταν και ο ίδιος σαν ποιητής, συνέχισε να γράφει όντας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μύησε πάρα πολλούς φοιτητές τους.
Η Αθηνά Βογιατζόγλου θα μιλήσει για αυτήν τη μύηση. Σήμερα η κ. Βογιατζόγλου είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ο Ερηνάκης είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο Δημήτρης Παπαδάκης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής μας, όπως και η Αγνή Μπαγκέρη. Ο Ηλίας Κουρκούτας είναι καθηγητής στο Παιδαγωγικό τμήμα. Ωστόσο, δεν θα συμμετέχουν μόνο διδάσκοντες και φοιτητές, συμμετέχει και το διοικητικό προσωπικό, διότι και το διοικητικό προσωπικό γράφει, που και αυτών το έργο θελήσαμε να προβάλουμε».
Απαντώντας στο ερώτημα των «Ρ.Ν.» για την επιλογή του τίτλου της έκθεσής «Ο άλλος εαυτός», η κα Κωβαίου εξηγεί: «Εμείς γνωρίζουμε τους καθηγητές για το επιστημονικό προφίλ τους. Εάν έχουν κάποιες άλλες επιδόσεις, είτε στη μουσική, είτε στη ζωγραφική, αυτές συνήθως τις αγνοούμε. Η συγκεκριμένη έκθεση θέλησε να προβάλει τον άλλο εαυτό όσων επιδίδονται στη λογοτεχνία. Όπως λέει ο υπότιτλος, τις λογοτεχνικές επιδόσεις των καθηγητών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Την πρώτη μέρα (τη Δευτερά ) θα μιλήσουν άνθρωποι που επιδόθηκαν στην ποίηση και βρίσκονταν στο Ρέθυμνο. Τη δεύτερη μέρα έχουμε καλέσει τους πεζογράφους. Την τρίτη ημέρα έχουμε το διοικητικό προσωπικό και μια καθηγήτρια, τη Σοφία Νικολιδάκη, που είναι Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), έχει γράψει ένα βιβλίο. Όλες οι εκδηλώσεις μας συνοδεύονται και από μουσική. Την τελευταία ημέρα (18 Οκτωβρίου) πάμε στο Ηράκλειο όπου και εκεί έχουμε την ίδια έκθεση, προβάλλουμε τα ίδια βιβλία των συμμετεχόντων. Έχουμε καλέσει τον Δημήτρη Περοδασκαλάκη, τον Θεοφάνη Τάση, τον Δημήτρη Κουκάκη, τον Αντώνη Καρτσάκη και τον Βασίλη Ρουβάλη. Όλοι αυτοί υπήρξαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο Θεοφάνης Τάσης είναι σημαντικός φιλόσοφος ο οποίος υπήρξε και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής του Π.Κ., σημαντικός φιλόσοφος, ο οποίος αυτήν τη στιγμή διδάσκει στο εξωτερικό. Δεν θα βρίσκεται εδώ, αλλά μας έχει στείλει βίντεο που θα το προβάλλουμε»
«Θέλουμε να μυήσουμε τους φοιτητές μας στη δημιουργική γραφή»
Όπως εξηγεί η κα Κωβαίου μέσα από αυτή την πρωτοβουλία το Πανεπιστήμιου Κρήτης επιδιώκει να μυήσει τους φοιτητές στην δημιουργική γραφή: «Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε με την έκθεση και τις παρουσιάσεις είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές μας τις δυνατότητές τους, να μυήσουμε τους φοιτητές στη δημιουργική γραφή. Βεβαίως το πανεπιστήμιο το κάνει αυτό και μέσω του κέντρου Δημιουργικής Γραφής, το οποίο είναι υπό την αιγίδα του τμήματος Φιλολογίας με υπεύθυνη την Αγγέλα Καστρινάκη. Προσπαθούμε να τροφοδοτήσουμε τους νέους φοιτητές με τις γρήγορες παραστάσεις δημιουργικής φλέβας του Πανεπιστημίου Κρήτης».
Φόρος τιμής στους ποιητές και λογοτέχνες του Πανεπιστήμιου
Ωστόσο η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, για όλους τους Ρεθεμνιώτες που μπορούν να δουν από κοντά την έκθεση, τα βιβλία που αυτή θα περιλαμβάνει, αλλά και να γνωρίσουν τους ποιητές και τους λογοτέχνες που σπούδασαν ή δίδαξαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Εφόσον έρχεται ο Νάσος Βαγενάς, νομίζω ότι όλοι, και το πανεπιστήμιο και η πόλη, οφείλουν να αποδώσουν φόρο τιμής σε εκείνον, αλλά και σε όλους τους άλλους λογοτέχνες, φοιτητές, πανεπιστημιακούς. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και οι εκλιπόντες. Στην εκδήλωση της Δευτέρας (14 Οκτωβρίου) θα μιλήσω για τους εκλιπόντες λογοτέχνες. Είναι ο Μιχάλης Πιερής, ο οποίος με την ποίησή του μίλησε για το Ρέθυμνο, έγραψε ένα άλλου είδους χρονικό μιας πολιτείας για το Ρέθυμνο. Επίσης ο Οδυσσέας Τσαγκαράκης. Είναι από το Ηράκλειο ο Ιωσήφ Πεντούρα και η γυναίκα του κ.ά. Αποτίνουμε έναν φόρο τιμής σε όλους όσους ασχολήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με τη λογοτεχνία».
«Ο άλλος εαυτός» – Έκθεση βιβλίου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστήμιου Κρήτης
Παράλληλες εκδηλώσεις
Για το λογοτεχνικό έργο τους θα μιλούν οι:
Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 18:00 μ.μ. (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – Ρέθυμνο)
Νάσος Βαγενάς, Αθηνά Βογιατζόγλου, Νίκος Ερηνάκης, Δημήτρης Παπαδάκης, Αγνή Μπαγκέρη, Ηλίας Κουρκούτας. Μελοποίηση των ποιημάτων τους από το μουσικό Μιχάλη Δεληγιάννη με την συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης. Συντονίζει η Ελένη Κωβαίου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης
Τρίτη 15 Οκτωβρίου 18:00 μ.μ. (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – Ρέθυμνο)
Αγγέλα Καστρινάκη, Φώτης Δούσος, Στέλιος Ραπτάκης, Γιώργος Ρουσόπουλος. Τη μουσική διαλέγουν οι πεζογράφοι. Συντονίζει ο φιλόλογος Μανόλης Κουκουράκης, υπεύθυνος των Ηλεκτρονικών Περιοδικών του Παν. Κρήτης. Επιμέλεια και σχεδιασμός έκθεσης: Νίκη Πετράκη, Ζίγκριντ Αντωνιάδη, Ελένη Κωβαίου.
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, 18:00 μ.μ. (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – Ρέθυμνο)
Ηλίας Κοπανάκης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Σοφία Νικολιδάκη, Μάνος Λιουδάκης. Το φοιτητικό ντουέτο Μακάµι (Κώστας Αγγελόπουλος – Δημήτρης Κουκάκης) παίζει και τραγουδά µμουσικές επιλογές του. Συντονίζει η φιλόλογος Πόπη Παπαδάκη, υπεύθυνη Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης Χρηστών.
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, 18:00 μ.μ. (Ηλεκτρονικό αναγνωστήριο βιβλιοθήκης Ηρακλείου)
Δµήτρης Περοδασκαλάκης, Θεοφάνης Τάσης, Δημήτρης Κουκάκης, Βασίλης Ρουβάλης, Αντώνης Καρτσάκης. Το φοιτητικό ντουέτο Μακάµι (Κώστας Αγγελόπουλος – Δημήτρης Κουκάκης) παίζει και τραγουδά παραδοσιακή µμουσική. Συντονίζει η Ελευθερία Τζανάκη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.