Ο ελληνοτουρκικός διάλογος μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ έχει ήδη αρχίσει.
Μόνο που πρόκειται για διάλογο κωφών.
Πρώτος και βιαστικός ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς στο όνομα της έναρξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, απρόκλητα, έσπευσε μετά από λίγες ημέρες να προσδιορίσει ότι κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, του έθεσε ευθέως το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του αν Αιγαίου , που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες. Δι’ αυτού του τρόπου ο Ερντογάν έσπασε το απόρρητο των συνομιλιών και δι’ αυτού του τρόπου θα μπορεί να λέει ό,τι θέλει, όταν θέλει για τις υποτιθέμενες απόρρητες συνομιλίες του με τον Κ. Μητσοτάκη.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε ευθέως στα λεγόμενα Ερντογάν.
Εφηύρε «τις διπλωματικές πηγές», (που δεν έχουν καμιά αξία μέσα στην αοριστία τους, παρά μόνο ήπια και ευγενική γενική έκφραση αποδοκιμασίας) για να απαντήσει ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα.
Λίγες ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από του βήματος της Βουλής δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν δεν συζητήθηκαν θέματα ελληνικής κυριαρχίας , διότι στην περίπτωση αυτή ο Ερντογάν θα έπαιρνε την κατάλληλη απάντηση.
Αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού έστειλε την μπάλα στην εξέδρα και την έχασε εκεί. Και τούτο διότι η δήλωση Ερντογάν για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν έχει καμιά απολύτως αναφορά σε ελληνική εθνική κυριαρχία, στην οποία απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην αποστρατιωτικοποίηση των νήσων που έθεσε ο Ερντογάν.
Έτσι κατά την πρώτη αυτή άτυπη «ανταλλαγή δηλώσεων», Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν συμπεριφέρθηκαν ως κωφοί σε γήπεδο Και το κυριότερο η ελληνική κοινή γνώμη δεν σχημάτισε σαφή εικόνα αν ή όχι συζητήθηκε η αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του αν Αιγαίου που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες.
Ο Ερντογάν συνέχισε ασταμάτητα τις προκλήσεις του. Μετέβη στην κατεχόμενη Κύπρο για να υποστηρίξει εκ νέου τα δύο κράτη στην Κύπρο και να εγκαινιάσει το παράνομο «διεθνές αεροδρόμιο» της Τύμπου στο κατεχόμενο έδαφος. Επανέλαβε με έπαρση ότι το επίτευγμα του είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ μόνον την τελευταία στιγμή επέτρεψε τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.
Η σοβαρότερη όμως από όλες τις προκλήσεις Ερντογάν, σ’ αυτήν την περίοδο της ύφεσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και «του καλού κλίματος» που θέλει να βλέπει η Αθήνα με ροζ γυαλιά ηλίου ή όχι, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει σταματήσει ούτε μια ημέρα μετά την ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο με F- 16 και UAV, στα έξι μίλια και όχι στα 10νμ του ελληνικού εναερίου χώρου, ενώ κατά τις ασκήσεις περιφρονεί επιδεικτικά την ελληνική κυριαρχία πάνω από ελληνικές βραχονησίδες στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Δι’ αυτού του τρόπου και στην πράξη ο Ερντογάν επισημοποιεί τη θέση του στο νέο ελληνοτουρκικό διάλογο, θέση αυτή που ουδόλως διαφέρει από την προηγούμενη, χωρίς συμφωνία για διάλογο.
Και μάλιστα την επιδεινώνει, καθώς ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις και τον Δεκαπενταύγουστο, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την σχετική απαγόρευση ασκήσεων στο Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, το οποίο η Άγκυρα τηρούσε μέχρι προσφάτως…
* Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος