Σταθερή η Νέα Δημοκρατία, μεγάλος κερδισμένος το ΠΑΣΟΚ, σοβαρές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογική «τροφοδοσία» των Σπαρτιατών
Αναμφισβήτητα το κόμμα που βγήκε ενισχυμένο και κερδισμένο στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνου από τις κάλπες της Κυριακής είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, αύξησε την εκλογική του δύναμη κατά 4 και πλέον ποσοστιαίες δυνάμεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες στο Ρέθυμνο, καθώς σε σχέση με τον Μάιο μείωσε τη δύναμή του κατά 2+ ποσοστιαίες μονάδες.
Η Νέα Δημοκρατία, διατήρησε τη δύναμη που κατέγραψε στις εκλογές του Μαΐου με μια οριακή μείωση ωστόσο των ποσοστών της. Παρότι την ψήφισαν κατά 2.000 λιγότεροι ψηφοφόροι την Κυριακή, κράτησε την πρωτιά στο νομό.
Οριακά μειώθηκε και το ποσοστό του ΚΚΕ.
Αναλυτικά, τα κόμματα που μπήκαν στην Βουλή, στο Ρέθυμνο με σειρά της εκλογικής δύναμης που πήραν στο Ρέθυμνο, έχουν ως εξής:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 36,67% και 1 βουλευτική έδρα με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: 25,71% και μια βουλευτική έδρα με τον Μανώλη Χνάρη
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: 18,71%
ΚΚΕ: 4,10%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 2,99%
ΝΙΚΗ: 2,77 %
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 2,63%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 2,17%
Σε αριθμό ψήφων, η Νέα Δημοκρατία έλαβε 2.060 λιγότερες σε σχέση με τον Μάιο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 2.073 λιγότερες, ενώ το ΚΚΕ πήρε 370 λιγότερες ψήφους από αυτές του Μαΐου. Μόνο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρόσθεσε ψηφοφόρους που αυξήθηκαν σε σχέση με τον Μάιο κατά 771.
Η μάχη της δεύτερης βουλευτικής έδρας, στο Ρέθυμνο, μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε νικηφόρα για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, που όχι μόνο πέτυχε να διατηρήσει την έδρα αλλά και να αυξήσει την διαφορά των 216 ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 3.000 και πλέον ψήφους. Αυτό που φαινόταν εφικτό για τον ΣΥΡΙΖΑ, να ανατρέψει δηλαδή το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος σε ανέφικτο. Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα με το τοπικό ψηφοδέλτιο, δεν έσωσε την «παρτίδα», αντίθετα το κόμμα του, όπως και πανελλαδικά υπέστη και τοπικά μεγάλη ήττα παίρνοντας 2.073 λιγότερες ψήφους και μειώνοντας το εκλογικό του ποσοστό κατά 2,31 ποσοστιαίες μονάδες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες τις κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Μυλοποτάμου, όπου η εντοπιότητα του εκλεγέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χνάρη, λειτούργησε ως δύναμη συσπείρωσης αλλά έχοντας και τοπικιστικά χαρακτηριστικά, αφαιρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ 692 ψήφους και προσθέτοντας αντίστοιχα στο ΠΑΣΟΚ 603 περισσότερες από τον Μάιο.
Και στους 5 δήμους όμως της εκλογικής περιφέρειας Ρεθύμνου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε απώλειες και αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ εκλογικά κέρδη. Ακόμη και στον δήμο Ανωγείων, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, όπου μπορεί να πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό του στο νομό, οι απώλειές του είναι της τάξης του 6%, ωστόσο αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη, όπως και το Μάιο. Δεν κατάφερε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τη δεύτερη θέση που πήρε τον Μάιο στον δήμο Ρεθύμνου, περιοχή η οποία προσδοκούσε ότι θα του δώσει την υπολειπόμενη εκλογική δύναμη του Μαΐου για να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς και να ανακτήσει την βουλευτική έδρα. Το ΠΑΣΟΚ και στον δήμο Ρεθύμνου κατάφερε να διεισδύσει στο εκλογικό σώμα, να πάρει 200 και πλέον ψήφους παραπάνω, να τις προσθέσει στην εκλογική του δύναμη και να καταλάβει την δεύτερη θέση στο λεγόμενο αστικό Ρέθυμνο. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην τρίτη θέση παίρνοντας 956 λιγότερες ψήφους από αυτές που είχε πάρει στις εκλογές του Μαΐου.
Η εκλογική διαφορά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόσο με την Νέα Δημοκρατία όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην εκλογική Περιφέρεια Ρεθύμνου, άλλαξε ριζικά σε σχέση με τα δεδομένα των εκλογών του Μαΐου. Η απόσταση μεγάλωσε με τον ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά 3.060 ψήφων από 216 ψήφους τον Μάιο. Αντίστοιχα, μίκρυνε την απόστασή του με την Νέα Δημοκρατία μειώνοντας τη διαφορά του σε 4.790 ψήφους από 8.621 τον Μάιο.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως προαναφέραμε οριακά μείωσε το ποσοστό της σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου σε ποσοστό 0,43%, αναδείχθηκε ωστόσο και πάλι πρώτο κόμμα στην Εκλογική Περιφέρεια Ρεθύμνου, παρότι πήρε 2.060 λιγότερες ψήφους σε σχέση με τον Μάιο.
Η Ν.Δ. αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στους τέσσερις από τους πέντε δήμους και έχασε την πρώτη θέση που είχε πάρει τον Μάιο στον δήμο Μυλοποτάμου. Το μεγαλύτερο ποσοστό το πήρε στον δήμο Αμαρίου (38,76%) και στην συνέχεια: δήμο Ανωγείων (38,74%), δήμο Ρεθύμνης (36,94%), δήμο Αγ. Βασιλείου (35,61%).
Το ΠΑΣΟΚ, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στον δήμο Μυλοποτάμου, όπου πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό του (42,44%), δεύτερο κόμμα στον δήμο Ρεθύμνου (36,94%), στον δήμο Αμαρίου (28,54%), στον δήμο Αγ. Βασιλείου (24,23%) και τρίτο κόμμα στον δήμο Ανωγείων (21,13%).
Ο ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησε τη δεύτερη θέση που είχε πάρει και τον Μάιο στον δήμο Ανωγείων, όπου πήρε και το μεγαλύτερο ποσοστό (28,35%), διατήρησε την τρίτη θέση στους δήμους Αγ. Βασιλείου (18,07%), Αμαρίου (17,88%) με απώλειες όμως, έχασε από το ΠΑΣΟΚ την δεύτερη θέση στον δήμο Ρεθύμνου και πέρασε στην τρίτη θέση (20,08%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό του ο ΣΥΡΙΖΑ το κατέγραψε στον δήμο Μυλοποτάμου, όπου ήρθε τρίτο κόμμα όπως και τον Μάιο, αλλά χάνοντας πάνω από 6 ποσοστιαίες μονάδες (πήρε μόλις 13,15%).
Το ΚΚΕ, παρέμεινε σταθερά στην τέταρτη εκλογική θέση στους δήμους Ανωγείων, όπου κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό του (8,03%), Αγίου Βασιλείου (5,52%), Ρεθύμνου (4,42%), Αμαρίου (3,34%).
Το ΚΚΕ κατέγραψε το μικρότερο ποσοστό του και βρέθηκε στην 8η εκλογική θέση στον δήμο Μυλοποτάμου, της τάξης του 1,30%. Εδώ, στην τέταρτη θέση βρέθηκε το ακροδεξιό κόμμα «Σπαρτιάτες» με 1,73%.
Οι άγνωστοι «Σπαρτιάτες» στο Ρέθυμνο, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση
Το κόμμα άγνωστο. Στις κάλπες του Μαΐου, ένα μήνα νωρίτερα, δεν κατέβασε ψηφοδέλτια, δεν συμμετείχε στις εκλογές. Άγνωστο πως γνώρισαν οι ψηφοφόροι το νέο ακροδεξιό κόμμα «Σπαρτιάτες», που κατάφερε να μπει στην βουλή, αφού αναδείχτηκε πέμπτη εκλογική δύναμη, περνώντας σε ποσοστά και την γνωστή από την κοινοβουλευτική της θητεία «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και την γνωστή από τις εκλογές του Μαΐου «Νίκη» αλλά και την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που είχε προβληθεί αρκετά για διάφορους λόγους, ενώ ούτως η άλλως η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν αρκετά γνωστή στο ελληνικό εκλογικό σώμα.
Οι Σπαρτιάτες, στην εκλογική Περιφέρεια Ρεθύμνου πήραν 1.306 ψήφους και ποσοστό 2,99%, που του έδωσαν τοπικά την πέμπτη εκλογική θέση, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο για ένα νεοεμφανιζόμενο και παντελώς άγνωστο κόμμα, με υπόγειες διαδρομές που συναντιούνται με εκείνες του καταδικασμένου και έγκλειστου χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων το πήρε το ως άνω κόμμα στον δήμο Ρεθύμνου (3,85% και 881 ψήφους εκ των 1.306). Στην συνέχεια στον δήμο Αγ. Βασιλείου (3,07%), στον δήμο Αμαρίου (2,38%), στον δήμο Μυλοποτάμου (1,73%), στον δήμο Ανωγείων (0,58%).
Την εκλογική δύναμη του παραπάνω κόμματος, τροφοδότησαν ψηφοφόροι σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Οι περισσότεροι έχουν καταγραφεί στην δημοτική ενότητα Ρεθύμνου (533) και ακολουθούν: Δ.Ε. Νικηφόρου Φωκά (160), Δ.Ε. Αρκαδίου (111), Δ.Ε. Φοίνικα (103), Δ.Ε. Γεροποτάμου (92), Δ.Ε. Λαππαίων (77), Δ.Ε. Λάμπης (69), Δ.Ε. Κουρητών (49), Δ.Ε. Κουλούκωνα (47), Δ.Ε. Συβρίτου (35). Τις λιγότερες ψήφους πήρε το κόμμα στον δήμο Ανωγείων (10) και στην Δ.Ε. Ζωνιανών (12). Κατά ορισμένους, οι περισσότερες από τις ψήφους αυτές είναι ψήφοι διαμαρτυρίας χωρίς καν να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι αυτοί το ιδεολογικό υπόβαθρο του κόμματος. Πρόκειται όμως για μια εκτίμηση, αφού ανάλυση των ψήφων δεν έχει γίνει από κανέναν.
Το κόμμα «Νίκη», στην έκτη θέση, αύξησε το ποσοστό του στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνου, έστω και οριακά, παίρνοντας 2,77% έναντι 2,46% τον Μάιο (+0,30%) παίρνοντας 1.209 ψήφους συνολικά, οκτώ παραπάνω από τον Μάιο.
Η «Πλεύση Ελευθερίας», στην έβδομη θέση με 2,63%, πήρε 1.152 ψήφους και κατέγραψε μια μικρή αύξηση του +0,22%. Τέλος, η Ελληνική Λύση στο Ρέθυμνο, ήρθε στην όγδοη θέση με 2,17%, έναντι 2,10% που είχε πάρει στις εκλογές του Μαΐου.