Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΧΙΩΤΑΚΗ*
Ο Ρεθυμνιώτης καθηγητής, Κώστας Σπανουδάκης είναι βραβευμένος κλασικός φιλόλογος, διακεκριμένος επιστήμονας, διεθνούς καταξίωσης. Εδώ όμως, θα αναφερθούμε μόνο στο έργο του, ως αντιπρύτανη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αν διαβάσουμε προσεχτικά (Ρεθεμνιώτικα Νέα, 21/08/2024) τον απολογισμό πεπραγμένων της οκταετούς αντιπρυτανείας του, διαπιστώνουμε τα εξής:
Στο εντυπωσιακά πλούσιο και πολύπλευρο έργο που προγραμμάτισε, πραγματοποίησε ήδη, ή έχει κατοχυρώσει τις προδιαγραφές για την υλοποίησή του, διακρίνουμε δυο σαφείς και αλληλοσυμπληρωματικούς μεταξύ τους στόχους.
- Ο πρώτος στόχος ήταν, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο να είναι πλήρες και άρτιο ως προς τις αναγκαίες πανεπιστημιακές υποδομές, με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ή ανακαινίσεις κτιρίων. Μερικές από αυτές είναι η δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών, η κατασκευή νέου αμφιθεάτρου, αντί του γνωστού και επικίνδυνου παλαιού ερειπίου, η κτιριακή επέκταση της Βιβλιοθήκης, η δημιουργία αθλητικών υποδομών και δρόμων, κατάλληλων προσβάσεων και λειτουργικών χώρων για ΑΜΕΑ. Έγινε ανακαίνιση του πεπαλαιωμένου υλικο-τεχνολογικού και κλιματικού εξοπλισμού σε αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, γραφεία, ερευνητικό κέντρο, φοιτητικές εστίες και προγραμματίστηκε η επέκτασή της στη Φιλοσοφική Σχολή. Ακόμη, παραχωρήθηκε γη για τη δημιουργία Πειραματικών Σχολείων όλων των βαθμίδων από τον δήμο Ρεθύμνης στην Πανεπιστημιούπολη. Εκτός των έργων που δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν μέχρι αυτή τη στιγμή να δημιουργούνται, έγιναν αποτελεσματικές συνεργασίες με «φίλιες δυνάμεις» (στις οποίες συγκαταλέγονται ο δήμος Ρεθύμνης, η Περιφέρεια Κρήτης, το ΙΤΕ, ο Όμιλος Κλασικού Αθλητισμού «Αρκάδι») μεταξύ άλλων και για την αποτελεσματική ανακαίνιση, ή αναμόρφωση και αξιοποίηση των κτιρίων του Πανεπιστημίου στην πόλη του Ρεθύμνου.
- Ο δεύτερος στόχος του αντιπρύτανη Κ. Σπανουδάκη, όπως φαίνεται από τον απολογισμό του, ήταν το πώς είναι εφικτό να γίνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο βιώσιμο: δηλαδή να διαθέτει καταρχάς τους απαραίτητους πόρους, ώστε να ανταποκρίνεται επιτυχώς στο έργο που οφείλει να προσφέρει, ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Στο σημείο αυτό ο Σπανουδάκης διέγνωσε πως το Πανεπιστήμιο συνολικά και ειδικά στο Ρέθυμνο θα αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στο επιστημονικό και πολιτισμικό έργο του, όταν το 60% έως και το 70% των εσόδων του καταναλώνονται μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα! Για το λόγο αυτό σχεδίασε και διέθεσε χρήματα από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου, ήδη από την πρώτη τετραετία της αντιπρυτανείας του, ώστε να δημιουργηθεί μια μονάδα φωτοβολταϊκών. Η μονάδα αυτή λειτουργεί ήδη και, όπως έχει δηλωθεί, εξοικονομεί το ένα τρίτο από το κόστος του ρεύματος στο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα για να εξοικονομηθούν και τα υπόλοιπα δύο τρίτα του ηλεκτρικού ρεύματος ο Κ. Σπανουδάκης σχεδίασε με τους τεχνικούς συνεργάτες, δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πανεπιστημιούπολη, με ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις και προγραμματισμένη έναρξη εργασιών στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς και υπογείωση των καλωδίων ΔΕΔΔΗΕ.
Δεν χρειάζεται, αγαπητοί αναγνώστες, να σας κουράσω με άλλες λεπτομέρειες που ήδη έχουν περιγραφεί αναλυτικά στην έκθεση πεπραγμένων τού μέχρι σήμερα ρεθυμνιώτη αντιπρύτανη.
Ο διάδοχός του στην αντιπρυτανεία, αναπληρωτής καθηγητής Γ. Σταματόπουλος είναι, βέβαια, τυχερός που κληρονομεί ένα τόσο πλούσιο έργο ολοκληρωμένο, ή σε φάση ολοκλήρωσης, ή εγκεκριμένο που αναμένεται να κυλήσει ομαλά και απρόσκοπτα στις ράγες της τελικής υλοποίησης. Από την άλλη όμως, τού κληροδοτείται η ευθύνη να διεκδικεί δίκαιη μεταχείριση τού Πανεπιστημίου που βρίσκεται στην πόλη μας, το Ρέθυμνο. Ακούγεται, για παράδειγμα, αλλά δεν θέλω να το πιστέψω, πως ήδη δόθηκαν δέκα έξι (16) θέσεις διοικητικής ευθύνης στο Ηράκλειο και μόνο μία και μοναδική στο Ρέθυμνο, λες και είναι το εδώ Πανεπιστήμιο ο «φτωχός συγγενής».
Τελειώνοντας εύχομαι, ολόψυχα και με πλήρη ειλικρίνεια, στον νέο αντιπρύτανη που αναλαμβάνει από 1ης Σεπτεμβρίου τα καθήκοντά του, «καλή δύναμη», ώστε να συνεχίσει με επιτυχία το έργο του προκατόχου του. Και στον Κώστα Σπανουδάκη εύχομαι επίσης καλή δύναμη και να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία να αγωνίζεται για το Πανεπιστήμιο και το Ρέθυμνο από άλλο μετερίζι τώρα, μια και έχει εκλεγεί εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Πανεπιστημίου Κρήτης.
*Ο Στέλιος Χιωτάκης είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης