Την Πέμπτη 18 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει η λαμπαδηδρομία και η άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στη Μαρίνα της πόλης μας. Από τον δήμο Ρεθύμνου επιλέχτηκαν από τον αριθμό των έξι λαμπαδηδρόμων πέντε αθλητές, να συμμετέχουν στη διαδρομή της και ο έκτος θα επιλεγεί μετά από αιτήσεις που έγιναν – από την ΕΟΕ, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και θα ανακοινωθεί από εκείνην. Επιλέχτηκαν ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Δημήτρης Κοκολάκης, ο πρώην αθλητής στίβου Ανδρέας Μπενάκης, η αθλήτρια της άρσης βαρών Χρυσή Λιονή, ο αθλητής στίβου ΑμεΑ Παναγιώτης Μανούσακας, και ο αθλητής κολύμβησης, που πήρε μέρος σε δύο ολυμπιάδες (2004 και 2008), Ανδρέας Ζήσιμος!
Η Ολυμπιακή φλόγα είναι το σύμβολο του Ολυμπιακών Αγώνων, που αποτελεί το συνδετικό στοιχείο των παλαιών και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με τον αναβιωτή τους, Πιερ ντε Κουμπερτέν.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας η φλόγα αναβόταν από τις ακτίνες του ήλιου με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπρου και παρέμενε καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων στο Πρυτανείο της Ολυμπίας, σ’ ένα βωμό αφιερωμένο στη θεά Εστία. Για τους αρχαίους Έλληνες, η φωτιά αποτελούσε το γενεσιουργό στοιχείο του κόσμου και του πολιτισμού.
Η ιδέα της αφής της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και η λαμπαδηδρομία που ακολουθεί για τη μεταφορά της στον τόπο τέλεσης των αγώνων, ήταν του γερμανού αθλητικού παράγοντα Καρλ Ντιμ (1882-1962), που υπηρέτησε το ναζιστικό καθεστώς, και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.
Στις 20 Ιουλίου 1936 έγινε η πρώτη αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. 3.331 λαμπαδηδρόμοι τη μετέφεραν στο Βερολίνο, όπου άναψε στον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου την 1η Αυγούστου κι έσβησε με τη λήξη τους στις 16 Αυγούστου. Έκτοτε, η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται σε κάθε ολυμπιακή χρονιά μέχρι σήμερα.
Η σύγχρονη Ολυμπιακή Φλόγα εμφανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, ενώ η τελετή αφής και η λαμπαδηδρομία εισήχθησαν κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.
Στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία δεν μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε, εκτός και αν γίνει με χρηματισμό και χορηγίες, όπως είχε γίνει στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα και του Λος Άντζελες στις ΗΠΑ. Στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία σε όλες τις χώρες του κόσμου είθισται να συμμετέχουν αθλητές πρωταθλητές, οι οποίοι στην πορεία τους στον αθλητισμό είχαν ανάλογες επιτυχίες υψηλού επίπεδου, αφού αυτούς αφορούν αποκλειστικά οι Ολυμπιακοί αγώνες.
Δεν γνωρίζω αν ο δήμος ανακοίνωσε τη διαδικασία επιλογής των αθλητών, που θα μεταφέρουν τη φλόγα, όπως όφειλε, ώστε να μην υπάρξουν αμφιβολίες για την επιλογή των αθλητών, αφού υπάρχουν κι άλλοι αθλητές οι οποίοι με ανάλογες ή και ψηλότερες διακρίσεις στην αθλητική τους καριέρα, θα εδικαιούντο να έχουν τη συγκεκριμένη τιμή μεταφοράς της Ολυμπιακής φλόγας.
Λόγω της ενασχόλησης και εμπειρίας μου με τον αθλητισμό για πάνω από 55 χρόνια έχω μια πρόταση προς τον δήμο ο οποίος έχει τη συγκεκριμένη ευθύνη για την Ολυμπιακή φλόγα. Καλό θα ήταν να φτιάξει μια λίστα με τους αθλητές εκείνους του νομού μας οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν πετύχει τις υψηλότερες διακρίσεις, σε επίπεδο αθλητισμού, είτε ομαδικά με τα χρώματα της εθνικής ομάδας της χώρας μας, είτε σε ατομικό επίπεδο, με πανελλήνιες διακρίσεις. Έτσι θα υπάρχει μια αυτονόητη σειρά η οποία θα τηρείται χωρίς να υπάρχουν παράπονα, για επιλεκτικές διακρίσεις και προσωπικά συμφέροντα, τα οποία συνήθως ακούγονται στα παρασκήνια… υποθέτω πως δεν θα είναι δύσκολο για τους υπεύθυνους κάτι τέτοιο, ειδικά αν αυτοί έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό. Άλλωστε ο νομός μας δεν έχει υπερπληθώρα αθλητών σε πολύ υψηλό διεθνές ή εθνικό επίπεδο, ώστε να είναι δύσκολη η καταγραφή. Αυτονόητο νομίζω είναι ό,τι την προτεραιότητα σε μια τέτοια λίστα θα έχουν οι μεγαλύτεροι ηλικιακά αθλητές, σε σχέση με τους νεότερους οι οποίοι έχουν ακόμη πολύ μέλλον μπροστά τους, για να εδραιώσουν τη θέση τους στη λίστα με ανάλογες επιτυχίες.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους επιλεχθέντες που θα μεταφέρουν την ολυμπιακή φλόγα, γιατί με την πορεία τους και τις επιτυχίες στους στον αθλητισμό απέδειξαν ότι δικαιούνται να έχουν αυτή την τιμή. Καλή επιτυχία στους Έλληνες αθλητές που θα συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα του Παρισιού με την ευχή να χαρίσουν στη χώρα μας πολλές διακρίσεις.