18 °C Rethymno, GR
19/05/2022

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης:Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό για την ζωή μας

Ευχάριστες ειδήσεις για την διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης, στις εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, επεφύλαξε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάννης, στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Αποσέλεμη, στο Ηράκλειο, με αφορμή τις δράσεις που οργανώνονται, στο πλαίσιο του εορτασμού για την «Παγκόσμια Ημέρα Νερού».

«Από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί η μονάδα στο Αποσελέμη, έχει τροφοδοτήσει με 65 εκ. κυβικά νερού, τις περιοχές Ηρακλείου, της Χερσονήσου και του Αγίου Νικολάου. Ο «ρόλος» του Ο.Α.Κ. είναι κομβικός και σύνθετος, καθώς είναι ο Οργανισμός που μελετά, κατασκευάζει και διαχειρίζεται σε όλη την Κρήτη, τις βασικότερες εγκαταστάσεις, που σχετίζονται με την αξιοποίηση αλλά και την διαχείριση , του πολυτιμότερου αγαθού, για την ίδια μας την ζωή, του νερού», ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης,ενώ εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τις ποσότητες νερού, που έχει «συλλέξει» το χειμώνα του 2022 ο Ο.Α.Κ. στις εγκαταστάσεις του,σημείωσε:«Τα φράγματα μας έχουν υπερχειλίσει από τις φετινές βροχοπτώσεις, άρα είμαστε έτοιμοι να τροφοδοτήσουμε τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, το σύνολο των περιοχών που εξυπηρετούμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε βροχοπτώσεις».

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, γνωστοποίησε πως «το σύνολο των έργων που διαχειρίζεται ο Ο.Α.Κ. βρίσκεται σε εξαιρετική πληρότητα», δημοσιοποιώντας παράλληλα και τα στοιχεία που αφορούν τις ποσότητες νερού, που βρίσκονται στους απόταμιευτήρες των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ:

  • Φράγμα Αποσελέμη 25,0 εκ. κυβικά
  • Φράγμα Ποταμών(Αμάρι) 22,5 εκ. κυβικά
  • Λιμνοδεξαμενή Αγ΄Γεωργίου(Ορ.Λασιθίου) 2,1 εκ. κυβικά

Στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου, έγινε ακόμη γνωστό ότι το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, χρηματοδότησε την εκπόνηση μελέτης για την Διαχείριση των Υδάτων – υπόγειων και υπέργειων – στην Κρήτη:«Η διαχείριση αυτή, αποτελεί ουσιαστικά το «Master Plan», μια μελέτη που έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαβούλευση της και περνάμε αμέσως στα επόμενα στάδια, πάντα σε συνεργασία με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού. Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και πρέπει από εδώ και πέρα, να σχεδιάζουμε και να μελετάμε πάνω σε αυτό το δεδομένο», τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης,που παραυρέθηκε στην συνέντευξη τύπου,ανέφερε:«Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού αναδεικνύει τη στενή σχέση του φυσικού αυτού πόρου με τον άνθρωπο και όλους τους ζώντες οργανισμούς του πλανήτη μας.

Διαπιστώνουμε ότι απέχουμε ακόμα πολύ από το να προσεγγίσουμε την επίτευξη του Στόχου της Βιώσιμης Ανάπτυξης για «νερό και αποχέτευση για όλους έως το 2030» καθώς δύο δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας σήμερα ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές και ποιοτικό πόσιμο νερό. Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, στηρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλει ο Ο.Α.Κ. με τις υπηρεσίες του. Τα μελλοντικά σχέδια του «Οργανισμού» αποτελούν μια ολοκληρωμένη στρατηγική, προκειμένου να περάσουμε τα επόμενα χρόνια, σε «ενιαία διαχείριση των υδάτων», σε ολόκληρη την Κρήτη».
Το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων που οργανώνονται μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 27/3/2022, από τον Ο.Α.Κ. για την «Παγκόσμια Ημέρα Νερού, παρουσίασε ο κ. Στέλιος Γυπαράκης, Χημικός Μηχανικός της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Αποσελέμη.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γυπαράκης, από σήμερα «ξεκίνησε να λειτουργεί η Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα τα Έργα στο Αποσελέμη» – στην οποίαν περιηγήθηκαν οι συμμετέχοντες στην συνέντευξη τύπου – ενώ «αυτή την Κυριακή από τις 10:00 πμ έως τις 15:00 μμ θα ανοίξουν τα έργα της Ε.Ε. Ν. Αποσελέμη, για να υποδεχτούν το κοινό και να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ξεναγήσεις από το προσωπικό της εγκατάστασης».

Από το Γραφείο Τύπου του Ο.Α.Κ