Τα προβλήματα που απασχολούν την δημοσιά υγεία και την άμεση και δωρεάν προσβασιμότητα όλων σε αυτό το κοινωνικό αγαθό αποτέλεσαν το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τέταρτης το Συντονιστικό Υγείας Ρεθύμνου με θέμα «Προσβασιμότητα στην υγεία σήμερα».
Το υποστελεχωμένο νοσοκομείο Ρεθύμνου, που έχει ως συνέπεια να παρέχονται υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του νομού αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος με τους ομιλητές της εκδήλωσης να επισημαίνουν ότι η μετάβαση ή διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία άλλων νομών δεν είναι λύση, καθώς, όπως τόνισαν, κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο τους/τις ασθενείς και υποβαθμίζει τον τόπο μας. Στόχος της εκδήλωσης, όπως τόνισαν, ήταν αφενός η ενημέρωση και αφετέρου ο σχεδιασμός τρόπων αντίδρασης, ώστε να υπάρξει καθολική διεκδίκηση για την ισότιμη πρόσβαση όλων σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
Ο Νίκος Βαράκης, μέλος του συντονιστικού υγείας Ρεθύμνου ανάφερε χαρακτηριστικά: «Μαζευτήκαμε εδώ για να ενημερωθούμε από διάφορους φορείς, από διάφορα επίπεδα. Από πανεπιστήμιο και φοιτητές, από γιατρούς μέχρι φαρμακοποιούς, από ανθρώπους που εμπλέκονται στην ψυχική υγεία. Έχουμε γυρίσει δεκαετίες πίσω. Βλέπουμε ότι δεν φτάνει η κινητοποίηση στον δρόμο. Χρειάζεται να ενημερώσουμε τον κόσμο, να τον φέρουμε μπροστά στην πραγματικότητα και να βρούμε καινούριους τρόπους δράσης, είτε είναι νομικοί, είτε διαμαρτυρίας. Δεν είναι πρόβλημα μόνο στο νοσοκομείο. Είναι όλη η δημόσια δωρεάν υγεία, που πάσχει, γιατί και οι ασθενείς της ψυχικής υγείας έχουν μεγάλα προβλήματα και στην περιφέρεια, τα κέντρα υγείας έχουν πολλά προβλήματα και σίγουρα το νοσοκομείο μας, τη στιγμή μάλιστα που ακούμε προεκλογικές εξαγγελίες για ενίσχυση του ΕΣΥ και μετά από έξι μήνες το μόνο που γίνεται προκηρύξεις θέσεων που θα βγουν και πάλι άγονες και το δικό μας νοσοκομείο παίρνει μόνο δύο θέσεις, αυτό λέει πολλά για τις προθέσεις αυτών που μας κυβερνούν».
Για την ανάγκη κινητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Ρεθύμνου μίλησε η Πέλα Νεονάκη – παιδίατρος και ταμίας στο Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ σημειώνοντας ότι: «Έχουμε αποτυπώσει πολλές φορές την κατάσταση του νοσοκομείου. Θα το πάμε πλέον ένα βήμα παραπέρα. Θέλουμε να καθορίσουμε τι ζητάμε, τι πρέπει να γίνει, πως θα αλλάξει και θα ανατραπεί αυτή η υποβάθμιση της υγείας και να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Η παρούσα εκδήλωση είναι μία πρωτοβουλία του κόσμου του Ρεθύμνου και θα τους καλέσουμε για άλλη μια φορά να συντονιστούν με τις δράσεις των σωματείων και των ενώσεων των εργαζομένων και να παλέψουμε όλοι μαζί για την υγεία που αξίζουμε και αξίζει ο λαός μας. Οι αγώνες και τα συλλαλητήρια. Έχουμε μπει σε έναν αγώνα που πρέπει να τον κλιμακώσουμε και να γίνει ακόμα πιο δυναμικός και για αυτό είμαστε εδώ, να ενώσουμε δυνάμεις. Ζητάμε ριζικές αλλαγές, ζητάμε αναχαίτιση της πορείας της ιδιωτικοποίησης της υγείας και θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και στον δρόμο, γιατί έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο κίνημα που υπερασπίζεται την δημόσια δωρεάν υγεία».
Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου (εκπρόσωπος παράταξης ΔΗΠΑΚ) η παιδίατρος Ιωάννα Δακανάλη σημείωσε ότι: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα ζητήματα της δημόσιας υγείας έχουν ξεπεράσει το πλαίσιο των υγειονομικών και ταλανίζουν και δυστυχώς θα συνεχίσουν να απασχολούν όλον τον λαό. Εμείς σαν ιατρικός σύλλογος, από την συγκρότησή μας κιόλας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, έχουμε βάλει προτεραιότητα να αναδείξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να σταθούμε δίπλα στις κινητοποιήσεις που συνεχίζει να κάνει η ΟΕΝΓΕ, ώστε να υπάρχει ένας συντεταγμένος αγώνας των υγειονομικών, γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι το κυριότερο. Δηλαδή να τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων και να παλέψουμε όλοι για να εκπληρωθεί αυτό το πλαίσιο αιτημάτων. Και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε σε μεμονωμένες προτάσεις ή λύσεις, που θα μπορούσαν να παίξουν το ανάποδο παιχνίδι, δηλαδή να «θολώσουν» την συνείδηση του κόσμου και τον αγώνα που κάνουμε και να είμαστε όλοι μπροστά σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων. Αυτός είναι ένας κοινός τόπος, το να μην μπορεί κάποιος να κάνει τις εξετάσεις του έγκαιρα, όχι μόνο για το Ρέθυμνο αλλά και για όλη τη χώρα. Και ειδικά όσο πιο μικρή είναι η πόλη, με ένα νοσοκομείο που έχει σχεδόν καταρρεύσει. Το κρατάει απλώς η επιθυμία και το πείσμα των γιατρών και του προσωπικού, που και αυτοί πόσο να αντέξουν; Είναι δηλαδή θέμα χρόνου να καταρρεύσει κι αυτό».
Η κα Δακανάλη κλήθηκε να σχολιάσει και την τελευταία έρευνα της Eurostat, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην άμεση πρόσβαση των πολιτών της στις δημόσιες δομές υγείας τονίζοντας ότι: «όντως ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ούτε για την πρόληψη, ούτε για την αντιμετώπιση, ούτε για την αποκατάσταση. Ούτε τα παιδιά ούτε οι γυναίκες, ούτε οι ηλικιωμένοι».
Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου ο αντιπρόεδρος Αντώνης Βουλγαράκης μίλησε για το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα της υγείας εκφράζοντας την αγωνία και την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού: «Η δημόσια υγεία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμά μας, από τον καταστατικό χάρτη της Ελληνικής Πολιτείας στο άρθρο 21 παρ.3. Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών, καθώς επίσης με το άρθρο 5 παρ.5 στην νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας, του ΣτΕ, και σε σωρεία νόμων του κοινού νομοθέτη. Σήμερα εμείς, παρά αυτήν την νομική υποχρέωση του κράτους, βλέπουμε το νοσοκομείο Ρεθύμνης να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, να φεύγουν οι γιατροί, να υποστελεχώνεται, να μην έχει τα μέσα που χρειάζεται. Αντίθετα, ο νομός μεγαλώνει, αυξάνεται ο πληθυσμός, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αγωνιούμε, παρακολουθούμε, συμμετέχουμε και αισθανόμαστε την ανάγκη να φωνάξουμε ότι χωρίς υγεία η απόλαυση των εννόμων αγαθών δεν υπάρχει. Οπότε χαιρετίζουμε τον αγώνα, συμπαραστεκόμαστε, συμμετέχουμε, είμαστε εδώ και ζητούμε από την Πολιτεία όχι μόνο να στελεχώσει το νοσοκομείο, αλλά και να το αναβαθμίσει, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις πολλαπλές και σύνθετες ανάγκες και των πολιτών και των επισκεπτών μας» είπε.
Από την πλευρά της η φοιτήτρια Εβελίνα Ιωαννίδου -πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης τόνισε ότι το ζήτημα της υγείας αποτελεί κυρίαρχο για την φοιτητική κοινότητα του νομού επισημαίνοντας ότι: «Τα τελευταία χρόνια στεκόμαστε στο πλάι των υγειονομικών. Βλέπουμε την κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Εμείς ερχόμαστε και σπουδάζουμε σε μία πόλη, που από τη μία δυσκολευόμαστε να βρούμε σπίτι και από την άλλη βλέπουμε το νοσοκομείο να είναι υποστελεχωμένο, τα επείγοντα να είναι οριακά. Πρόκειται για μια συντεταγμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Υγείας να υποβαθμίσει πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχει αφήσει υποστελεχωμένα και οι υγειονομικοί εξοντώνονται και δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες. Η στρατηγική κυβέρνηση για την Κρήτη είναι να βρεθούμε με ένα νοσοκομείο στο Ηράκλειο και όλα τα υπόλοιπα να υποβαθμιστούν. Αυτό είναι μία πολιτική που «σκοτώνει» και πλήττει την φοιτητική κοινότητα, όπως πλήττει όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου. Θα συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα για να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και πρόσβαση στην υγεία για όλο τον κόσμο».
Σοβαρές παραμένουν οι ελλείψεις στα φάρμακα
Παράλληλα με την πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας προβληματική είναι η κατάσταση και με την προμήθεια φαρμάκων εξαιτίας των ελλείψεων που εξακολουθούν να υπάρχουν προκαλώντας ταλαιπωρία στους ασθενείς. Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση ανέφερε: «Το πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι ένα ακόμα ζήτημα που έρχεται να προστεθεί στη λίστα των θεμάτων της δημόσιας υγείας και αθροιστικά όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: δυσκολία στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Στην περίπτωση του φαρμάκου φαίνεται ήδη ότι δεν ήταν ένα περιστασιακό πρόβλημα που οφειλόταν σε εξωγενείς παράγοντες που δεν ήταν δυνατόν να τους επηρεάσουμε, όπως ο πόλεμος, η ακρίβεια ή η πανδημία. Αλλά τελικά είναι ένα πρόβλημα που επιμένει διαχρονικά και παραμένει στην οξύτητά του, στην έντασή του και σε όλο του το εύρος. Μάλιστα, πρόσφατα ο ΕΟΦ ανακοίνωσε νέα λίστα με ελλειπτικά φάρμακα, τα οποία ξεπερνούν τα 100. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για 300-400 φάρμακα. Έτσι προχωράει όλη η χρονιά, το ίδιο ήταν και το 2022. Έχουν γίνει κάποιες μικρές προσπάθειες από την κυβέρνηση που αφορούν την απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων, που όμως δεν είναι αρκετές για να λυθεί το πρόβλημα. Το μετριάζουν σε έναν βαθμό, αλλά δεν είναι αρκετές. Δυστυχώς, καθώς μπαίνουμε στην χειμερινή περίοδο και έχοντας ήδη ξεμείνει από ζωτικής σημασίας αντιβιοτικά φάρμακα, ειδικά για τον παιδιατρικό πληθυσμό, φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα και στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη, αν τυχόν έχουμε μεγαλύτερη έξαρση σε λοιμώξεις της χειμερινής περιόδου».