Τιμήθηκε με την αναφορά του στην ετήσια έκθεση του Ο.Η.Ε.
Το Πανεπιστήμιο των Ορέων και ιδιαίτερα το έργο της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, τιμήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών – FAO – Mountain Partnership, με την αναφορά του στην ετήσια έκθεση του Ο.Η.Ε., ως μια από τις σημαντικότερες δράσεις που έγιναν, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την διάσωση και ανάπτυξη των ορεινών πολιτισμών.
Στην ετήσια αναφορά του ο Οργανισμός του Ο.Η.Ε. αναφέρεται στο Πανεπιστήμιο των Ορέων με τον τίτλο: «Συντήρηση – Διατήρηση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και καλλιέργειας λιναριού στην Ελλάδα», παραθέτοντας τα παρακάτω: «Το Πανεπιστήμιο των Ορέων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις ομάδες εθελοντών, συνέχισε τις δημιουργικές του ενέργειες μέσα στο 2023. Από τον Φεβρουάριο του 2023, το πανεπιστήμιο, μαζί με το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας – Hellas, άρχισε να εφαρμόζει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών που βασίζονται στο αρχειακό υλικό του Πανεπιστημίου των Ορέων και της αποστολής Πηνελόπης Gandhi, για την κλωστοϋφαντουργική τέχνη και την παραγωγή νήματος σε ορεινές περιοχές της Κρήτης. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια της Κρήτης. Εν τω μεταξύ, το πανεπιστήμιο και η ομάδα της αποστολής Penelope Gandhi συνεχίζει να καλλιεργεί λινάρι, μαζί με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Ελληνικό Πανεπιστήμιο της Μεσογείου, καθώς και με καθηγητές, δασκάλους και αγρότες».
Στη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο γίνεται ειδική αναφορά για την δράση Πηνελόπη Gandhi που αποτελεί μια πρωτοπόρο δράση του Πανεπιστημίου των Ορέων.
Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi είναι μια πρωτοπόρος δράση του Πανεπιστημίου των Ορέων.
Οδηγός του έργου της Αποστολής είναι η Πρύτανης, κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Η πολιτιστική κληρονομιά, η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, η σύνδεση των γενεών και των αξιών τους, αλλά και ζητήματα περιβαλλοντικής, αισθητικής αγωγής, η επανα-διεθνοποίηση του κρητικού/ελληνικού πολιτισμού, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη αυτής της δράσης, η οποία παρεμβαίνει δημιουργικά, στην κοινωνία αναπτύσσοντας οικονομίες μικρής κλίμακας – μεγάλης αξίας και νέες οικοτεχνικές μορφές παραγωγής.
Η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, εδώ και δέκα χρόνια:
• Τεκμηριώνει, αξιοποιεί, διαφυλάττει και προβάλει τον πλούτο της Υφαντικής.
• Δημιουργεί Κοσμητείες – Εστίες Υφαντικής σε όλη την Ελλάδα.
Το Πανεπιστήμιο των Ορέων είναι ένας μη κερδοσκοπικός εθελοντικός οργανισμός, μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Mountain Partnership, Food and Agriculture Organization, με έδρα την Κρήτη.
Ιδρύθηκε το 2008, μετά από μια πρωτοβουλία του τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθ. Ι. Παλλήκαρη και άλλων καθηγητών του ιδρύματος, με σκοπό να επιτύχει ένα δυναμικό άνοιγμα της ακαδημαϊκής κοινότητας προς την κοινωνία. Έκτοτε ακαδημαϊκοί από μεγάλα Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, διανοούμενοι, τεχνίτες, βοσκοί, αγρότες, υφάντριες της Κρήτης, εργάζονται άοκνα, για τη διατήρηση και μελέτη του τρόπου ζωής των ορεινών κοινοτήτων, την αναβίωση των φυσικών πηγών πλούτου, την συνεχή ιατρική υποστήριξη των κατοίκων, την αποθάρρυνση της εγκατάλειψης των χωριών και το γεφύρωμα της επιστημονικής με την βιωματική γνώση.
Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, έχει θέσει στο κέντρο της προσοχής του, τις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας, με την προοπτική σύντομα να ενταχθούν και οι νησιωτικές, καλλιεργώντας την επαφή με τους κατοίκους και τους φορείς των περιοχών τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Με την αλληλεπίδραση της δυναμικής αυτών των μέχρι τώρα θεωρούμενων ετερόκλητων ομάδων, το Πανεπιστήμιο των Ορέων δημιουργεί και θέτει σε λειτουργία ένα δίκτυο κι έναν μηχανισμό δράσεων, τα οποία προωθούν την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσης και αυθεντίας σε πολλαπλά επίπεδα.
Προβάλλοντας τη μέθοδο της αλληλοδιδασκαλίας ως τον πιο κατάλληλο τρόπο για να πραγματώσει τους στόχους του, το Πανεπιστήμιο των Ορέων εργάζεται για να εξασφαλίσει τον ίσο και άμεσο διάλογο των αστικών κέντρων με τις περιοχές της περιφέρειας, με σκοπό:
α) να προωθήσει την αναδιανομή των μαθησιακών ευκαιριών κυρίως σε άτομα που στερούνται το δικαίωμα στην άμεση αλλά και έμμεση γνώση,
β) να ευαισθητοποιήσει γύρω από τις γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των περιοχών,
γ) να βελτιώσει τις συνθήκες υγείας που παρέχονται σε αυτές τις περιοχές, και
δ) να προστατεύσει τις μακραίωνες παραδόσεις και μεθόδους παραγωγής, θέτοντας παράλληλα υψηλά κριτήρια σε ό,τι αφορά στην αισθητική αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Βαρβάρα Τερζάκη, ιδρυτικό μέλος του Πανεπιστημίου των Ορέων, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναγνώριση του έργου του Πανεπιστημίου των Ορέων από τον Ο.Η.Ε. Η κα Τερζάκη αναφέρθηκε στη συνεργασία του Πανεπιστημίου των Ορέων με το Ι.Τ.Ε. Το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας της Κρήτης, όπως είπε, χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια και εκτελεί ηλεκτρονικά ένα έργο που αφορά στο «Νήμα» (μια δράση αφιερωμένη στο λινάρι για την παραγωγή λινού νήματος). Δηλαδή όπως εξήγησε, το Ι.Τ.Ε. με τα μηχανήματά του, καταγράφει 2.500 περίπου υφαντά από τη συλλογή της Βαρβάρας Τερζάκη, με στόχο στη συνέχεια, μέσω του Ι.Τ.Ε., να γίνει το πρακτικό (διδακτικό μέρος) για όσους δεν μπορούν να έρθουν στην Κρήτη. Το βιωματικό μέρος γίνεται στην έδρα του Πανεπιστήμιου των Ορέων. Η επιστημονική αυτή τεκμηρίωση του Ι.Τ.Ε., όπως προσθέτει, εντάσσεται στο αποθετήριο του εθνικού πλούτου και «χαιρόμαστε για την αναγνώριση αυτής της δουλειάς, η οποία έχει πολύ κόπο, μεράκι και αγάπη. Δεν έχει σημασία τόσο το ότι κάνουμε το αποθετήριο όσο το γεγονός ότι το έχουμε εντάξει στα σχολεία. Όλη η Ελλάδα υφαίνει, η Κρήτη υφαίνει. Ο Ο.Η.Ε. παρακολουθεί τις δράσεις του πλανήτη και όπου δει μια πρακτική σπουδαία, που έχει βάθος χρόνου, έχει εχέγγυα, έχει ασφαλιστήρια και δεν είναι ιδιοτελής ή οτιδήποτε άλλο, τοτε τα προτείνει και τα διανείμει σε όλο τον κόσμο».