Η παλιά πόλη Ρεθύμνου, ένα ζωντανό ιστορικό μνημείο που διατηρήθηκε σχεδόν ανέπαφο σε όλο το εύρος του, δια των αιώνων, τα τελευταία χρόνια ξαναγεννιέται εξαιτίας του τουρισμού. Παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια με γρήγορους ρυθμούς επισκευάζονται, ανακατασκευάζονται και μετατρέπονται σε ελκυστικά παραδοσιακά καταλύματα, χώροι και καταστήματα αναδεικνύονται και ξεπετάγονται μέσα από γκρεμίσματα. Τα σοκάκια καθημερινά πλημμυρίζουν επισκέπτες που περνοδιαβαίνουν, παρατηρούν, φωτογραφίζουν, μπαίνουν στα μαγαζιά. Η παλιά πόλη φαινομενικά πορεύεται στα καλύτερά της.
Όμως αυτή ακριβώς η αυξημένη επισκεψιμότητα και κινητικότητα πολλαπλασιάζει τις ανάγκες για την ορθή διαχείριση, εξυπηρέτηση, υγιεινή και ασφάλεια όλων. Πληθαίνουν στο διαδίκτυο, στους ιστότοπους και στις πλατφόρμες αναφορές και καταγγελίες για το κυκλοφοριακό, τα σκουπίδια, την ακαταστασία, την πολυκοσμία, τα εμπόδια στη διέλευση, δυσοσμία κ.α. δημιουργώντας αρνητική εικόνα.
Ο Δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις συνεχώς αυξανόμενες πολυεπίπεδες ανάγκες της παλιάς πόλης και των επισκεπτών. Οι κανονιστικές για τη λειτουργία παραβιάστηκαν και καταπατήθηκαν αφού έλεγχοι δεν διεξάγονται, ούτε κυρώσεις επιβάλλονται στους παραβάτες. Ο καθένας κάνει ότι θέλει, όπου και όποτε θέλει.
Από πού να αρχίσει κανείς να απαριθμεί παρανομίες, ελλείψεις και προβλήματα;
Ο δακτύλιος άτυπα καταργήθηκε, όλες τις ώρες ημέρας και νύκτας μηχανάκια, ηλεκτρικά οχήματα, πατίνια, ποδήλατα με μεγάλη ταχύτητα διασχίζουν τα σοκάκια με ελιγμούς ανάμεσα σε πεζούς. Συχνά συμβαίνουν ατυχήματα, μικροτραυματισμοί και παρεξηγήσεις.
Λείπουν αρκετές πινακίδες ονομασίας οδών και πίνακες – ταμπλό πληροφόρησης για κατευθύνσεις, αξιοθέατα και εξόδους με αποτέλεσμα πολλοί να περιφέρονται επί ώρα προσπαθώντας να προσανατολισθούν με το κινητό τους. Η σήμανση δρόμων ελλιπής και κατεστραμμένη. Κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Δίχως χάρτες για τον εντοπισμό ιστορικών μνημείων, της ιστορίας της πόλης, πλατείες, διαδρομές, αποστάσεις, ναούς, δημόσια κτίρια κλπ.
Δεν βρίσκεις δημόσιες τουαλέτες. Εκείνες της πλατείας Μικρασιατών από χρόνια παραμένουν εντελώς ακατάλληλες και ανενεργές. Χωρίς παγκάκια, χώρους προσωρινής στάσης πουθενά εκτός της πλατείας Μικρασιατών, Μητρόπολης, πλατεία Νομαρχίας – Αστυνομίας, την παραλία και 1-2 σημεία ακόμη.
Τραπεζοκαθίσματα αναπτυγμένα άναρχα επί πεζοδρομίων και οδοστρώματος που κατά κανόνα δεν αφήνουν επαρκή χώρο για τη διέλευση πεζών. Προθήκες και stand με κάθε είδους εμπορεύματα, τσάντες, σαντάλια, ρούχα, σουβενίρ, αξεσουάρ στενεύουν απαράδεκτα και απελπιστικά, παράνομα και καταχρηστικά δρόμους και πεζοδρόμια. Ο περίπατος τότε από αναψυχής εξελίσσεται σε επικίνδυνη αποστολή ανάμεσα σε τραπέζια, προθήκες, πατίνια, πάγκους, σερβιτόρους με φορτωμένους δίσκους, επαίτες, οργανοπαίχτες, κράχτες, πινακίδες στο ύψος ανθρώπου, πλακάτ, διανομείς, πλανόδιους πωλητές, αδέσποτα ζώα. Σκουντήματα, σκουντουφλήματα, κουτουλήματα, σπρωξίματα που καμιά φορά καταλήγουν άσχημα ανάλογα τι θα σου τύχει.
Ενοχλητικοί θόρυβοι και μουσικές σε δυνατή ένταση μέχρι αργά τη νύχτα, η μια επικαλύπτει την άλλη. Ένας απέραντος αχταρμάς φασαρίας, εμποδίων, φωνών, μουσικών, να κλείνεις τα αφτιά σου φεύγοντας με απεγνωσμένες προσπάθειες.
Αδέσποτα γάτες και σκύλοι, κάποιοι ιδιαίτερα μεγαλόσωμοι, φοβάσαι, αφήνουν οπουδήποτε περιττώματα, περιφέρονται ανάμεσα στον κόσμο που παραμερίζει έντρομος για να περάσουν τα ζώα.
Σκουπίδια και ακαθαρσίες παντού. Οι κάδοι ελάχιστοι, μονίμως ξεχειλισμένοι, πουθενά καλάθι για να πετάξει ο επισκέπτης το άδειο μπουκάλι ή ποτήρι. Για ανακύκλωση απορριμμάτων ούτε συζήτηση…
Κατσαρίδες, ποντίκια και κάθε είδους – μεγέθους ζωύφια έρποντα, τρεχάτα ή πετούμενα βολτάρουν μέρα νύχτα στα κεντρικότερα ή απόμερα. Αποκρουστικά και άκρως επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Ειδικά με τις κατσαρίδες το πρόβλημα είναι καθημερινό και εντονότατο αλλά παρά τις διαμαρτυρίες δεν παρουσιάστηκε σε τακτά διαστήματα έστω ένα συνεργείο να ψεκάσει.
Αποπνιχτική και ανυπόφορη μπόχα και δυσωδία από τα σκουπίδια, τα φρεάτια, τα απορρίμματα ζώων, καταστημάτων, ανθρώπων.
Ακάθαρτα νερά στους δρόμους από υδρορροές, ποτίσματα και κλιματιστικά όλες τις ώρες.
Για την ασφάλεια να κάνουμε το σταυρό μας.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν υπάρχει τρόπος προσέγγισης από πυροσβεστικό, ασθενοφόρο και τα περισσότερα αστυνομικά οχήματα.
Ένστολους Αστυνομικούς δεν συναντάς πουθενά. Ούτε Λιμενικούς στην παραλιακή και στη μαρίνα. Ανύπαρκτη Δημοτική αστυνομία ή όποια όργανα πολιτείας – Δήμου. Παρατημένα χύδην στην τύχη τους και στην ευχή του Θεού!
Ο σύλλογος της παλιάς πόλης που παλαιότερα είχε λόγο για κάθε θέμα, τα τελευταία χρόνια στέκει ανενεργός, ανύπαρκτος κι αυτός.
Ετούτα και πολλά επιπρόσθετα δρομολογούν μια δραματική εξέλιξη που οδηγεί τελικά σε υποβάθμιση και καταστροφή της θετικής εικόνας. Ματαιώνουν τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες δεκαετιών που ανέδειξαν την παλιά πόλη το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο και τουριστικό προορισμό.
Πρέπει άμεσα να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και κατεπειγόντως να ληφθούν αναγκαστικά και αυστηρά μέτρα αναστροφής της.
Ο Δήμος ετοιμάζει τώρα νέα κανονιστική. Όμως κανονιστική χωρίς αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις θα συναντήσει τη μοιραία τύχη των προηγούμενων, δηλαδή αμέσως θα καταστρατηγηθεί και θα μετατραπεί δυστυχώς σ’ ένα επιπλέον κενό γράμμα νόμου. Μακάρι ο Δήμος να έλαβε το σήμα κινδύνου και να πράξει το χρέος του πριν βουλιάξουμε.
Κι η παλιά πόλη κι εμείς μαζί της…