Από τους καλούς φίλους και συναδέλφους ο Παναγιώτης Γεωργουδής, δεν παύει να μας ξαφνιάζει ευχάριστα, με τις σημαντικές παρουσίες του στην πνευματική ζωή του νησιού.
Γιατί δεν είναι μόνο η δημοσιογραφική πένα του που ξεχωρίζει, είναι η αστείρευτη ποιητική του φλέβα, που τον κατατάσσει στους σημαντικότερους νέους ποιητές των καιρών μας, είναι η δημιουργική ενασχόλησή του με τη φιλοσοφία. Σ’ αυτόν οφείλεται η ιδέα και διοργάνωση του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, που είχε οργανώσει με τόση επιτυχία ο δήμος Ηρακλείου το 2006.
Ο Παναγιώτης Ιακώβου Γεωργούδης, είναι μια από τις φωτεινότερες μορφές της εποχής μας, που ξέρει να μετουσιώνει τη σκέψη σε πράξη εποικοδομητική και χρήσιμη για κάθε άνθρωπο.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο «Οι Αθλητικοί Αγώνες και η άμεση Δημοκρατία στα Κουλέντια Μονεμβασίας» (Ο Ερωτόκριτος στα Κουλέντια).
Με τη γνωστή του μέθοδο ο αγαπητός συνάδελφος, ιστοριοδίφης και ερευνητής και ορμητήριο την ιδιαίτερη πατρίδα του, εμβαθύνει στους κώδικες που επέτρεψαν στη γνώση να ταξιδέψει και να εμπνεύσει άλλες μικρές κοινότητες και μάλιστα σε καιρούς που η επικοινωνία ήταν τόσο δύσκολη και προβληματική.
Με μια καταπληκτική δεξιοτεχνία στην ανάδειξη κοινών πολιτισμικών αξιών και στοιχείων ο συγγραφέας ενώνει Κρήτη και Μονεμβασιά και υμνεί μέσα από τους κοινούς αυτούς στόχους το πνεύμα του ωραίου του μεγάλου και του αληθινού με την αναφορά των αθλητικών επιδόσεων των συμπατριωτών του.
Η έρευνα του καλού συναδέλφου αναδεικνύει κοντά στα άλλα και την προθυμία των κατοίκων της Νότιας Πελοποννήσου να δεχθούν και να συνδράμουν τους Κρήτες σε κάθε δύσκολη περίοδο της ιστορίας που η βία και ο πόλεμος υποχρέωναν τις οικογένειες να ζητήσουν ένα ασφαλέστερο καταφύγιο.
Ήθελε τόλμη να απλώσεις χείρα βοηθείας στους κυνηγημένους εκείνους τους δίσεκτους καιρούς Γενναίοι όμως καπετάνιοι το τόλμησαν και τίμησαν τη γενιά τους και τον τόπο τους Μέσα από την αναφορά στα Κουλέντια ξεδιπλώνονται αυτά τα στοιχεία τα τόσο σημαντικά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Τα Κουλέντια Μονεμβασίας, υπήρξαν ένα πολυσήμαντος κόμβος του λαϊκού πολιτισμού πανελλήνιας εμβέλειας. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι άνδρες των Κουλεντίων πραγματοποιούσαν καθημερινά αθλητικούς αγώνες. Πήγαιναν και επέστρεφαν τραγουδώντας δημοτική ποίηση Ερωτόκριτο και αργότερα ρεμπέτικα …».
Ο συγγραφέας ερευνά επίσης κι ένα σημαντικό κεφάλαιο κοινωνικής ζωής, που είναι το φαινόμενο της Άμεσης Δημοκρατίας στην Λακωνία αλλά και τη συνεργασία Λακώνων με Κρήτες φιλοσόφους.
Κι αυτό είναι το σημείο που κάνει τόσο σημαντικό το βιβλίο του Παναγιώτη Γεωργουδή. Εξετάζεται εν γένει ο λαϊκός πολιτισμός από μια φιλοσοφική ματιά.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παπαζήση» με τη συμβολή και συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και το προσωπικό ενδιαφέρον του περιφερειάρχη μας κ. Σταύρου Αρναουτάκη.
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Γεωργουδής με καταγωγή από τα Κουλέντια Μονεμβασίας, γεννήθηκε το 1958 στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας. Από το 1978 ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάστηκε δημοσιογραφικά στην «Ελευθεροτυπία» για 25 χρόνια στην οποία διετέλεσε προϊστάμενος του Γραφείου Κρήτης και στις εφημερίδες του Ηρακλείου, «Δημοκράτης», «Η Τόλμη», «Μεσόγειος». Συνεργάστηκε σε θέματα Πολιτισμού με τον αείμνηστο διευθυντή της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, Νίκο Γιανναδάκη και τον Αντρέα Σαββάκη. Υπήρξε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας που οργάνωσε ο δήμος Ηρακλείου το 2006. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές, «Η Κίρκη», 2006, «Διαλεκτική του Λυρισμού», 2008, «Πέραν», 2011, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, οι οποίες πραγματοποίησαν επανεκδόσεις. Το «Πέραν» επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά από τις εκδόσεις «Άπαρσις». Σε διεθνές Συνέδριο που πραγματοποίησε το 2015 η Περιφέρεια Κρήτης και το ίδρυμα Καψωμένου, παρουσιάστηκε η μελέτη του: «Η Δημοκρατία στην σκέψη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου». Στο τρίτο Διαβαλκανικό Φιλολογικό Συνέδριο, παρουσίασε την μελέτη, «Ποίηση και ύπαρξη στον Πέτρινο Χρόνο του Γιάννη Ρίτσου, αξιακή αντιπαράθεση Χάιντεγκερ-Ρίτσου». Στο 4ο Διαβαλκανικό Φιλολογικό Συνέδριο εισηγήθηκε το θέμα: «Οι δύο πόλοι της Παγκοσμιοποίησης στην τραγωδία του Άγγελου Σικελιανού, «Ο Χριστός στη Ρώμη». Είναι ιδρυτικό μέλος του πολιτισμικού φορέα, «Συμπόσιο Πολιτισμού», το οποίο έχει πραγματοποιήσει 32 εκδηλώσεις με κορυφαίες προσωπικότητες της Τέχνης, της Επιστήμης, της Φιλοσοφίας και της Πολιτικής.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον εκλεκτό συνάδελφο για το νέο του αυτό πόνημα, που θα συζητηθεί πολύ στους φιλολογικούς κύκλους, καθώς είναι πολλά είναι τα σημεία του που τροφοδοτούν ένα παραγωγικό διάλογο. Και αναμένουμε με τη δέουσα ανυπομονησία το επόμενο.