Οι περισσότερες κενές θέσεις καταγράφονται στα γυμνάσια της ενδοχώρας, σοβαρά παραμένουν τα κενά και στην παράλληλη στήριξη
Με σοβαρές ελλείψεις να εξακολουθούν να καταγράφονται στα γυμνάσια της ενδοχώρας και στην παράλληλη στήριξη τόσο στη Δευτεροβάθμια όσο και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία πρόσληψης της δεύτερης φάσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς χθες έληξε η προθεσμία ανάληψης υπηρεσίας σε όσους είχαν διοριστεί.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού Ρεθύμνου συνολικά έγιναν 55 προσλήψεις, ενώ είχαν ζητηθεί 74 στη γενική παιδεία έγιναν 27 διορισμοί και απομένουν κενές 47 θέσεις στην γενική παιδεία.
Πιο συγκεκριμένα έγιναν προσλήψεις σε τέσσερις ειδικότητες: φιλόλογους, μαθηματικούς, φυσικοχημικούς και πληροφορικής. Αναλυτικότερα, προσελήφθησαν 12 φιλόλογοι από τους 16 που είχαν ζητηθεί, έξι από τους οκτώ μαθηματικούς, ένας φυσικός, ένας χημικός, δυο βιολόγοι και από τους έντεκα καθηγητές πληροφορικής που είχαν ζητηθεί, προσλήφθησαν πέντε καθηγητές.
Στην παράλληλη στήριξη έγιναν 20 διορισμοί, τρεις παραιτήσεις και παραμένουν ακάλυπτα 16 παιδιά, που έχουν σχετικές γνωματεύσεις για εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης.
Στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων ένταξης έγιναν δέκα διορισμοί και τα εναπομείναντα κενά είναι δυο στα τμήματα ένταξης και τέσσερα στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.
Στο ειδικό εκπαιδευτικό βοηθητικό έγιναν τρεις διορισμοί και παραμένουν ακάλυπτες τρεις θέσεις.
Συνολικά παραμένουν ακάλυπτες 72 κενές θέσεις, η πλειοψηφία των οποίων αφορά στα γυμνάσια της ενδοχώρας, καθώς ήδη από την α’ φάση των προλήψεων είχε δοθεί προτεραιότητα στα λύκεια.
Πάντως, εκτιμάται ότι οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών θα καλυφθούν από την επόμενη φάση των προσλήψεων που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας ότι θα γίνει έως το τέλος του Οκτωβρίου.
Αντίστοιχα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου έγιναν 162 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίες έχουν ως εξής: τέσσερις εκπαιδευτικούς αγγλικών, ένας εικαστικών, έξι γυμναστές, 10 νηπιαγωγούς, έξι δασκάλους, οκτώ ΖΕΠ, τρεις μουσικούς, τρεις πληροφορικούς, δύο θεατρολόγους, 23 εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης για μαθητές νηπιαγωγείων, εννέα για τμήματα ένταξης, 21 παράλληλης στήριξης δασκάλων (από τον πίνακα ειδικής), 66 παράλληλης στήριξης δασκάλων (από τον πίνακα γενικής).
Από αυτούς η μια νηπιαγωγός και μια νοσηλεύτρια παραιτήθηκαν, σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Τα κενά στην παράλληλη στήριξη παραμένουν, ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Καρβούνης υπάρχουν και νέες γνωματεύσεις παιδιών από το ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης), οι οποίες έχουν ήδη αποσταλεί στο υπουργείο και αναμένεται νέα φάση των προσλήψεων στο επόμενο διάστημα. Μέχρι τότε όπως διευκρίνισε τα παιδιά θα καλύπτονται από τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς.
Υπό κατάληψη έξι σχολεία του νομού
Σε κατάληψη εξακολουθούν να βρίσκονται έξι σχολεία του νομού Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΓΕΛ, το 1ο ΕΠΑΛ και το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου. Οι μαθητές των σχολείων της πόλης διαμαρτύρονται κατά κύριο λόγο για προβλήματα στις υποδομές των σχολείων τους, ενώ από πλευράς Δευτεροβάθμιας έγιναν χθες προσπάθειες διαλόγου με τους μαθητές προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.