Σοβαρά παραμένουν τα προβλήματα στα σχολεία του Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά την υποστελέχωσή τους, καθώς μετά και τη δεύτερη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης οι κενές θέσεις δεν καλύφθηκαν στο σύνολό τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στην ειδική αγωγή και συγκεκριμένα στην παράλληλη στήριξη, όπου καλύπτονται τα μισά παιδιά από αυτά που έχουν γνωμάτευση από το ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης).
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού Ρεθύμνου συνολικά έγιναν 55 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 27 αφορούν στην γενική παιδεία και οι 28 στην ειδική αγωγή.
Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σουρουλής πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ στη Δευτεροβάθμια Ρεθύμνου στη γενική παιδεία από τα 73 κενά που υπήρχαν με την β’ φάση των προσλήψεων καλύφτηκαν τα 27. Πιο συγκεκριμένα έγιναν προσλήψεις σε 4 ειδικότητες: φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοχημικοί και πληροφορικής.
Αναλυτικότερα, προσλήφθησαν 12 φιλόλογοι από τους 16 που είχαν ζητηθεί, 6 από τους 8 μαθηματικούς, 4 φυσικοχημικοί από τους 11 που είχαν ζητηθεί και 5 καθηγητές πληροφορικής από τους 8 που είχαν ζητηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι στα μαθήματα γενικής παιδείας παραμένουν 46 κενές θέσεις στις βασικές εκπαιδευτικές ειδικότητες.
Σε ό,τι αφορά την ειδική αγωγή στη Β/βαθμια Εκπαίδευση του νομού από τα συνολικά 56 κενά καλύφθηκαν τα 28.
Οι προσλήψεις που έγιναν αφορούν σε 28 εκπαιδευτικούς συμπεριλαμβανόμενου του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι καθηγητές ειδικής αγωγής καλύπτουν τα 25 από τα συνολικά 47 κενά.
Οι προσλήψεις αφορούν κυρίως στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης στις ίδιες ειδικότητες, των φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών και χημικών.
«Δεν καλύπτονται στο σύνολό τους οι μαθητές που δικαιούνται παράλληλη στήριξη. Ακόμα και μετά την β φάση των προσλήψεων θα εξακολουθήσουμε να έχουμε παιδιά χωρίς τον καθηγητή τους και θα υπάρξουν κενά και για τα τμήματα ένταξης.
Σαν ΕΛΜΕΡ δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτήν την εξέλιξη. Είχε ακουστεί ότι είχαν βρεθεί πιστώσεις και θα είχαμε μεγαλύτερη κάλυψη κενών. Τελικά πάλι έχουμε πολλά κενά και στην γενική αγωγή όπου έγιναν προσλήψεις μόνο σε τέσσερις ειδικότητες. Δεν ξέρω εάν θα έχουμε άλλη φάση προσλήψεων στην ειδική αγωγή, η οποία έχει και πάρα πολύ επείγον χαρακτήρα. Δηλαδή ένα παιδί εάν δεν έχει την παράλληλή του, ακόμα και τώρα να του ερχόταν θα είχε μεγάλο πρόβλημα, πόσο μάλλον αν συνεχίσει με αυτήν την κατάσταση. Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι ούτε σαν εκπαιδευτικοί, ούτε σαν γονείς», τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σουρουλής.
Αντίστοιχα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ρεθύμνου έγιναν 162 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίες έχουν ως εξής: 4 εκπαιδευτικούς αγγλικών, 1 εικαστικών, 6 γυμναστές, 10 νηπιαγωγούς, 6 δασκάλους, 8 ΖΕΠ, 3 μουσικούς, 3 πληροφορικούς, 2 θεατρολόγους, 23 εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης για μαθητές νηπιαγωγείων, 9 για τμήματα ένταξης, 21 παράλληλης στήριξης δασκάλων (από τον πίνακα ειδικής), 66 παράλληλης στήριξης δασκάλων (από τον πίνακα γενικής). «Συνολικά έχουμε προσλήψεις 87 στον αριθμό που αφορούν σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης. Δεν έχουν καλυφτεί πλήρως οι ελλείψεις και έχουμε κενά ακόμη. Είχαμε 134 κενά, άρα θέλουμε γύρω στους 48 δασκάλους παράλληλης στήριξης ακόμα. Είχαμε ήδη 35 εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης για νηπιαγωγεία και προσλήφθησαν ακόμα 21 ακόμα, άρα παραμένουν ακάλυπτα τα 14 κενά. Επομένως έχουμε 60 κενά στις παράλληλες στηρίξεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Από ότι ακούσαμε θα γίνει μια επόμενη φάση προσλήψεων, άμεσα, μέσα στον Οκτώβρη και περιμένουμε. Σίγουρα καλύφθηκε ένα μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών αναγκών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τις καλύπτει πλήρως.
Με τη σημερινή κατάσταση τα κενά στην παράλληλη στήριξη αυτήν τη στιγμή καλύπτονται από τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς, αλλά όχι στο 100%. Εάν ένα παιδί έχει γνωμάτευση από το ΚΕΔΑΣΥ για 24 ώρες, ένας εκπαιδευτικός μοιράζεται σε δύο και τρεις περιπτώσεις παιδιών. Οπότε με τη μέθοδο τώρα του διαμοιρασμού ο ένας εκπαιδευτικός θα αναλάβει τα υπόλοιπα παιδιά σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.
Το κράτος, η πολιτεία, το ΚΕΔΑΣΥ εγκρίνουν μαθητές με πλήρη γνωμάτευση τελικά όμως το ίδιο το κράτος υποτιμάει τα δικά του διοικητικά όργανα (ΚΕΔΑΣΥ) που εγκρίνει πλήρη παράλληλη στήριξη σε ένα μαθητή αλλά στην ουσία του διαθέτει μισό εκπαιδευτικό.
Περιμένουμε στην επόμενη φάση να καλυφτούν πλήρως όλες αυτές οι ανάγκες. Επίσης είναι σημαντικό ότι δεν έγιναν καθόλου προσλήψεις στους εκπαιδευτικούς δεύτερης ξένης γλώσσας, δηλαδή γαλλικών και γερμανικών. Εκεί έχουμε πολλές κενές θέσεις και είναι μεγάλο πρόβλημα για τα δημοτικά. Αυτό σημαίνει ότι αφού δεν καλύφτηκαν αυτά τα κενά, δεν θα κάνουν καθόλου τη δεύτερη ξένη γλώσσα μαθητές σχολείων. Άρα μέχρι την επόμενη φάση των προσλήψεων που δεν ξέρουμε σε πόσο καιρό θα είναι δεν κάνουν καθόλου γαλλικά και γερμανικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Σαν Σύλλογος Εκπαιδευτικών, η πάγιά μας θέση είναι η κάλυψη όλων των κενών να γίνονται με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, δηλαδή από αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι ώστε αρχές Σεπτεμβρίου να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Στέλιος Ορφανουδάκης.
Σημειώνεται ότι χθες από το υπουργείο ανακοινώθηκαν συνολικά προσλήψεις 10.753 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.
Οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Τρίτη 10 έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023. Οι αναπληρωτές θα πληροφορηθούν μέσω γραπτού μηνύματος SMS τη σχολική μονάδα τοποθέτησής τους τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023.