Μια μεγάλη προσφορά στο πνευματικό Ρέθυμνο από την οικογένειά του
Μια ανεξάντλητη πηγή ιστορικών γνώσεων ήταν ο αείμνηστος συμπολίτης Ανδρέας Κούνουπας από τις εμβληματικές μορφές του Ρεθύμνου.
Δημοσιογράφοι και ιστορικοί ερευνητές σ’ αυτόν κατέφευγαν όταν ήθελαν να αναφερθούν χωρίς σφάλματα σε κάθε σπουδαία ιστορική στιγμή, σταθμό, στα τοπικά χρονικά. Κι εκείνος στο καταφύγιό του στην οδό Γιαμπουδάκη ήταν πάντα ανοικτός για συνεντεύξεις.
Μέσα από τα βιώματα του Ανδρέα Κούνουπα και τις γραπτές του αναμνήσεις έχει την ευκαιρία το Ρέθυμνο να γνωρίσει την ιστορία από τον 20ο αιώνα και τη μετάβαση στον 21ο αιώνα, ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο και γνωρίζοντας τις τεχνολογικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Μέσα από την καθημερινότητά του και τα γεγονότα έτσι όπως τα έζησε ο Ανδρέας Κούνουπας και έγραφε από το 1991 – 1999, άφησε σημαντική παρακαταθήκη στους απόγονούς του και πλέον σε ολόκληρη την κοινωνία του Ρεθύμνου.
Τις αναμνήσεις του αείμνηστου Ρεθεμνιώτη Ανδρέα Κούνουπα μοιράζεται η οικογένειά του, τα παιδιά και τα εγγόνια του, με την έκδοση του βιβλίου «Αναμνήσεις από το Ρέθυμνο του 20ου αιώνα»
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στον Δημοτικό Κήπο το απόγευμα της π. Παρασκευής παρουσία πλήθους κόσμου.
Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέα Μάνος Γοργοράπτης, παρουσίασε το βιβλίο αξιοποιώντας αποσπάσματα από μια αδημοσίευτη συνέντευξη του Ανδρέα Κούνουπα τον Δεκέμβριο 2013 στην ομάδα για την ανασύσταση του Βενετσιάνικου Ρολογιού του Ρεθύμνου (Νίκος Δασκαλάκης – Μιχάλης Σταράκης – Μίνως Φιτσανάκης και Μανόλης Κυδωνάκης). Ο τίτλος της εισήγησης του κ. Γοργοράπτη ήταν: «Διαβαίνοντας την ιστορία του Ρεθέμνους, χέρι χέρι με τον Ανδρέα Ιωάννη Κούνουπα»,
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γιος του Ανδρέα Κούνουπα, Γιάννης Κούνουπας, ενώ για τον πατέρα της μίλησε και η Ελεάννα Κούνουπα.
Για τον αγαπημένο παππού τους και για την έκδοση του βιβλίου «Αναμνήσεις από το Ρέθυμνο του 20ου αιώνα» μίλησαν και τα εγγόνια του στην εκδήλωση Ανδρέας Κούνουπας, Ανέστης Ανεστάκος και Σοφία Κούνουπα.
Ο Ανδρέας Κούνουπας, εγγονός του αείμνηστου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» μίλησε για αυτό το πόνημα με συγκίνηση, καθώς για τους λόγους που προχώρησαν στην έκδοση:
«Το βιβλίο εκδόθηκε από την οικογένειά μας με σκοπό να μοιραστούμε με τον κόσμο του Ρεθύμνου, τους φίλους και τους συναγωνιστές του παππού τις γραπτές αναμνήσεις που είχε γράψει από τη δεκαετία του ’90 μέχρι το τέλος της ζωής του. Το βιβλίο περιέχει τα ιστορικά γεγονότα που έζησε με έμφαση στην πολιτική του δράση στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και στον εμφύλιο, το Ρέθυμνο της δεκαετίας του ’50-’60, το φαρμακείο. Έχει μια ωραία εισαγωγή για τον 20ο αιώνα με όλη την αλλαγή που υπήρχε τότε, περνώντας από τον 20ο αιώνα, από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι το μέλλον. Στην εισαγωγή περιέχει όλες τις αλλαγές που έγιναν στο Ρέθυμνο, στο φαρμακείο, στην κοινωνία».
Ο Ανέστης Ανεστάκος, επίσης εγγονός του αείμνηστου Ανδρέα Κούνουπα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» αναφέρεται:
«Ο παππούς έγραψε τις αναμνήσεις του προκειμένου να μάθουν οι απόγονοί του για τη ζωή του και το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έζησε. Οπότε το έγραψε και απευθύνεται στα εγγόνια, δισέγγονα κ.λπ. Εμείς αποφασίσαμε να το εκδώσουμε διότι θεωρήσαμε ότι έχει σημασία να εκδοθούν όλες οι αναμνήσεις, καθώς ενδιαφέρουν και το Ρέθυμνο, αναφέρεται για στο παλιό Ρέθυμνο, στην ιστορία της εποχής του. Είναι ένα βιβλίο που είναι και διδακτικό, δείχνει τον χαρακτήρα του, τις ηθικές αξίες. Πριν ένα μήνα εκδόθηκε».
Για ένα έργο «ζωής» έκανε λόγο η εγγονή του αείμνηστου Σοφία Κούνουπα, που συγκινημένη μίλησε στα «Ρ.Ν.» για τον παππού της και το περιεχόμενο του βιβλίου:
«Ο παππούς δεν το ξεκίνησε με κάποια επιδίωξη πόσο μάλλον το έκανε σαν ένα δικό του «χόμπι». Ασχολούνταν με τη γραφή τακτικά. Οι γραπτές του αναμνήσεις έχουν μια έντονη σύνδεση με τη λαογραφία και την ιστορία του Ρεθύμνου, νομίζω ότι από ένα σημείο και έπειτα, ενώ το έγραφε για την οικογένειά του, έπειτα αποσκοπούσε να δοθεί και στην κοινωνία του Ρεθύμνου σαν έργο για να γνωρίσουμε όσα γνώρισε εκείνος και μέσα στα χρόνια πόσο άλλαξε, πως εξελίχθηκε, αλλά και τι περάσαμε στην κοινωνία για να γίνουν όλα αυτά. Είναι ιστορικά γεγονότα τα οποία είναι από τη δική του σκοπιά και βιογραφία, την καθημερινότητα. Μιλάει για την ιστορία, όχι μόνο του Ρεθύμνου, ενδεχομένως και της Ελλάδας, διότι μιλάει για τις τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις μέσα από τα γεγονότα της ζωής του».
Χαιρετισμό στη βιβλίοπαρουσίαση απηύθυνε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Ο αείμνηστος συμπολίτης Ανδρέας Κούνουπας, ακέραιος στις πεποιθήσεις του για τη συνοχή της κοινωνίας, μερίμνησε ώστε ακόμη κι όταν ο ίδιος είναι απών, να μας προσφέρει καλές αφορμές για να σμίγουμε, να συζητάμε για τον τόπο που αγαπάμε, αναδιφώντας το παρελθόν του και σχεδιάζοντας μαζί το μέλλον του».
«Είμαι βέβαιος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. δήμαρχος, ότι «η εικόνα του ψηλού, χαμογελαστού, ευγενικού συμπολίτη με το καπέλο και το μπαστούνι, που απέπνεε μια σπάνια αρχοντιά και προσήνεια και σε καλημέριζε με το βλέμμα ενός εφήβου που είχε εγκατασταθεί σε σώμα ηλικιωμένου, θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη πολλών Ρεθυμνιωτών, όλων των ηλικιών.
Αγωνιστής της ειρήνης, αντιστασιακός από τα φοιτητικά του χρόνια, ακούραστος μαχητής της ζωής, φιλόπατρις, πολυπράγμων, έχοντας ως άλλος Δον Κιχώτης τοποθετήσει στο κέντρο του κόσμου του τις αρετές της φιλαληθείας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της υπεράσπισης του αδύναμου και του αδικημένου, λάτρης της φύσης, ο Ανδρέας Κούνουπας έζησε και παραμένει στη μνήμη μας ως πρότυπο γνήσιου ρεθεμνιώτη, κρητικού και ευαίσθητου, ταπεινού ανθρώπου που απολάμβανε την αγάπη και την αποδοχή των συμπολιτών του και τη λατρεία των οικείων του.
Με μια απίστευτη ενέργεια και διαύγεια, γράφει τις αναμνήσεις του σε ηλικία 72 ετών! Κάνει με τόλμη και τιμιότητα τον απολογισμό της ζωής του, είναι ακριβοδίκαιος και δεν επιτρέπει να παρασυρθεί από τη νοσταλγία, για να εξωραΐσει καταστάσεις και να εξιδανικεύσει πρόσωπα.
Άλλοτε με χιούμορ και μαντινάδες, άλλοτε με σκεπτικισμό και πικρία, μα πάντοτε με προσήλωση στη δική του αλήθεια και σταθερό προσανατολισμό στην όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη προσέγγιση και ερμηνεία των βιωμάτων του, ο αείμνηστος Ανδρέας Κούνουπας μας παραθέτει με κριτική ματιά, τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις που επηρέασαν την αναπτυξιακή πορεία του Ρεθύμνου και σκιαγραφεί, με μια ελεγχόμενη δόση νοσταλγίας, την προσωπικότητα των ανθρώπων του, επιβεβαιώνοντας τα δομικά χαρακτηριστικά που τους απέδωσε ο Παντελής Πρεβελάκης: πολιτισμένοι, διαβασμένοι έντιμοι, αξιοπρεπείς καλότροποι.
Μέσα από τις ψηφίδες λόγου και εικόνας, που αποτυπώνονται σε τούτη την εύχρηστη έκδοση, την κατατετμημένη σε μικρά ευκολοδιάβαστα κείμενα που συνοδεύονται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ανασυντίθεται η κοινωνική, οικονομική, ιδεολογική, πολιτική, εξέλιξη του τόπου μας.
Πρόσωπα, καταστάσεις, επιλογές, εξελίξεις, ανθρώπινες σχέσεις, αλληλεπιδράσεις, συνήθειες, αγώνες για Ελευθερία, έρωτες και πάθη, μας μεταφέρουν τον παλμό μιας κοινωνίας που μεταβάλλονταν διαρκώς όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη, την οποία επέβαλλαν οι συνθήκες.
Μικρές, καθημερινές καταστάσεις, ατομικές προβολές και έργα που συγκροτούσαν το συλλογικό σκέπτεσθαι και πράττειν, ξεδιπλώνονται σε βάθος χρόνου ενός αιώνα, για να μας επιβεβαιώσουν τη δύναμη της προσωπικής επιλογής και την ευθύνη της κοινωνικής συνύπαρξης.
Εύχομαι, οι νέες γενιές του Ρεθύμνου να εντρυφήσουν στο βιβλίο του Ανδρέα Κούνουπα, να γίνουν μύστες των αναμνήσεων του και κοινωνοί του παρελθόντος του Ρεθύμνου, το οποίο ο συγγραφέας όχι μόνον βίωσε αλλά ως ένα βαθμό καθόρισε με την ευγενή στάση του, την ιδεολογική του ακεραιότητα, την επαγγελματική του ευσυνειδησία, την καλλιτεχνική του παρέμβαση, τη θαυμαστή προσήλωσή του στην ανιδιοτελή υπηρεσία των ανθρώπινων αναγκών…».
Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης και ο γραμματέας του ΚΚΕ Ρεθύμνου Βαγγέλης Αγγελογιαννάκης.
Τη βιβλιοπαρουσίαση έκλεισαν οι μουσικοί Γρηγόρης Καπανταϊδάκης Σοφία Σταθάκη και Διονύσης Χατζημαρκάκης.